Gece hayatına ROBOT darbesi

Güncelleme Tarihi:

Gece hayatına ROBOT darbesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bu da ‘‘akıllı’’ bar robotu! Yurtdışında kullanılan bir içecek kontrol sistemi olan FlexiBar, şimdi de İstanbul ve Ankara’da! Servisler gerçekten hızlanıyor muymuş diye bilene de sordum, bilmeyene de...

2000'e girerken her konuda olduğu gibi gece hayatında da yenilikler peşisıra geliyor. Son gelene artık yenilik mi dersiniz, yoksa darbe mi bilinmez, ama ben araştırdım, sonuçları size iletiyorum... Omni tarafından Türkiye gece hayatına tanıtılan FlexiBar'ı şişenin ağzına takıp düğmeye basıyorsunuz ve her bardağa eşit miktarda içki kendiliğinden doluyor. Böylelikle servis de hızlanmış oluyor. Bu arada FlexiBar'ın özellikleri de saymakla bitmiyor: Gün sonunda rapor verme, her çeşit içki için programlanabilme ve otomatik tekrar sistemi ile bir dokunuşla servis yapabilme özelliği de var. Yani bu robot barmende yok yok. Hani mutfak robotları vardır ya, neredeyse yemeği bile pişirip sofraya servis yaparlar, acaba bu FlexiBar'da onun gibi bir şey mi diye düşünmeden edemedim. Omni'nin Türkiye Satış Müdürü Yusuf Teoman, ‘‘Yaptığımız iş çözüm bulmak. İşletmelerin otomasyon ihtiyacına karşı kontrol sunuyoruz. Bir işletmede en zor kontrol edilen sey içecek sarfiyatı oluyor. Bunun kontrolü de ancak servis aşamasında oluyor’’ diyor. Teoman, FlexiBar'ın tanıtımına üç sene evvel başladıklarını, ancak yerleşik sistemin yerine geçmenin de zaman aldığını belirtiyor. Ben FlexiBar kullanan bazı bar ve cafe sahipleriyle görüştüm ve gördüm ki, bu pahalı robotun kullanımı ve özellikleri biliniyor ama her nasılsa fiyatı pek bilinmiyor...

Restoranlara da lazım

Beyoğlu'nun uğrak mekanlarından Cafe Alkazar'ın işletme müdürü Tuncay Tunalı, üç aydır kullandıkları FlexiBar'dan çok memnun olduklarını belirtiyor. ‘‘İşletmelerde kırılma ve dökülme payları katılarak yüzde ikilik bir kaçak normal olarak nitelendirilir. FlexiBar bu kaçağı en aza indirgiyor’’ diyor. Mekanı iki buçuk yıldır işleten Tunalı, işin doğrusu bugüne kadar FlexiBar olmadan da büyük bir sorun yaşamadıklarını belirtiyor. ‘‘Genel olarak cafe ve restoran tarzı yerler gece klüplerine göre daha ağır içki sarfiyatı yapsa da, profesyonel düşünen bir işletme için gerekli’’ diyen Tunalı, özellikle de işletme sahibi mekanda durmuyorsa, hesap tutmak adına yararlı olduğunu söylüyor. Aletin fiyatı hakkında ise, Tunalı'nın bir bilgisi yok.

İnsan faktörünü kaldırıyor

Kuruçeşme Zihni Ozproject adıyla bu sezon yeniden hizmete açılan Zihni'de de FlexiBar olayı hakim... Aleti geçen mayıstan beri kullandıklarını söyleyen işletme müdürü Hakan Özkul, insan hatalarını ortadan kaldırdığını, bu nedenle de servisi hızlandırdığını belirtiyor. Özkul'a göre, yerli içkiler haricinde kalan tüm şişeli içkiler için kullanılabilen FlexiBar, gecenin sonunda içki sarfiyatının yazılı raporunu verdiği için de çok işe yarıyor. Özkul ‘‘Gecenin başında iki şişe JB girdi diyebiliyorduk ama iki şişe JB satıldı diyemiyorduk. İşte FlexiBar'la insan faktörü ortadan kalktı, barmenler artık sadece içkiyi sunuyorlar’’ diyen Özkul, aletin pahalı olduğunu tahmin ediyor ama tam olarak bir fiyat veremiyor.

Verdiğiniz paraya değiyor

Etiler'deki Deep Club'da da son iki yıldır FlexiBar kullanılıyor. Personel şefi Cafer Yavuz, bir takım aksaklıklar olmasına rağmen, içki sarfiyatını kontrolü bakımından gerekli olduğunu savunuyor. Yavuz, ‘‘Fiyatının 50 bin dolar civarında olduğunu sanıyorum. Zaten alındıysa, hesaplanıp da alınmıştır. Bizde pek fazla kaçak olmuyordu ama amaç en aza indirmek. Gece klüplerinde bu tür kaçaklar tehlikeli olabiliyor’’ diyor. Yavuz, FlexiBar'ın mekana kurulmasının ardından Omni yetkililerinin barmenlere bir ‘‘training program’’ yani kullanım kursu verdiklerini de söylüyor. Yani barmenlere sadece düğmeye basmak kalıyor.

Gerçek barmenler bu işe ne diyor?

Robot barmen FlexiBar'a karşı, canlı barmenler beklenen tepkiyi vermiyorlar. Konuştuğumuz barmenler, açıkcası bu alete şaşılacak derecede sıcak yaklaşıyorlar. Cafe Alkazar'ın barmenlerinden Fikret Akıncı, FlexiBar'la zaman kazandıklarını söylüyor. ‘‘Çünkü orada içki dolarken, siz gidip başka birinin siparişini alabilirsiniz’’ diyor. Zihni'nin barmenlerinden Fatih Çelik de, daha çok içki sayımında yararlı olduğunu, ancak tam öğrenilmeden kullanılmaması gerektiğini belirtiyor. Deep'in barmeni Suat Bulut ise, en fazla içki çeşitleriyle ilgileniyor. Bulut, ‘‘Bu aletle istediğiniz kadar şişeli içkinin yanında, 48 çeşit kokteyl de hazırlamanız mümkün’’ diyor.

Başka nerelerde var?

İstanbul'da Carpe Diem, Cafe Kikka ve Yeşilköy Havaalanı bünyesindeki Traveler's Cafe'de var. Tabii ki oralarda içkinin yanında sıcak içecek kontrolü de mevcut. Ankara'da Melba, Süleyman Nazif ve Deep Club, Marmaris'de ise Golden Gate FlexiBar kullanılan mekanlar.

Gece hayatının patronları ne diyor?

Aslı Altan

Beyoğlu'ndaki Safran Restoran'ın patronu Aslı Altan, FlexiBar olayını duyduğunu, ama şimdiye kadar kullanmadığını söylüyor. Altan, ‘‘Limit şeyleri sevmem. Otellerde parmak kadar viski koyup bir sürü para alırlar. Bu bana ters geliyor. Mekanın sıcaklığını yok ediyor. O aletin belli bir cc değeri var ve içki programlandığı yerde duruyor. Biz belki de çok fazla zarar görüyoruz ama daha sıcak bir mekan işletiyoruz. Biraz ‘‘bol-bolcuyuz’’ da denilebilir. Müşterilerin de çok hoşuna gidiyor bu durum tabii’’ diyor.

Celal Çapa

Şamdan, 29, Berdush gibi birçok ünlü gece klübü ve restoranın sahibi ve patronu olan Celal Çapa, şu sıralar adı FlexiBar olmayan ama aynı işlevi gören bir aleti denemek üzere olduklarını söylüyor. Çapa, ‘‘Daha hiç kullanmadık ama bu aleti cost control adına düşünüyoruz, şu anda denemek üzereyiz. Deneme noktası olarak Liman Lokantası'nı seçtik. Yaklaşık bir aylık bir süre içinde gerekli olup olmadığını ve faydalarını veya zararlarını göreceğimize inanıyorum. Asıl kararımızı bundan sonra vereceğiz’’ diyor.

Mehmet Ali Açılmış

Kuruçeşme'deki Qbanas Club'ın sahibi Mehmet Ali Açılmış, FlexiBar'ı marka olarak duymadığını ama bu tarz cihazlardan haberdar olduğunu söylüyor. Açılmış, ‘‘Kesinlikle benim tarzım değil, hizmet işi yaparken barmenin elinde shaker'ı sallaması ayrı bir şeydir. O bu işe bir hava verir. Bunun bir robot tarafından yapılmasına karşıyım. Belki büyük işletmelerde değil ama mesela havaalanındaki küçük cafe veya restoran tarzı yerlerde porsiyon kontrolü için kullanılabilir’’ diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!