Güncelleme Tarihi:
İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin oybirliği ile aldığı kararda Başkan Özlem Karaçam ile üyeler Mübeccel Saraçoğlu ve Gülperi Güneş’in imzaları var. Cezaevinde ölen Albay Murat Özenalp dışındaki hükümlülerin yeniden yargılanmasına, 6 sanık hakkındaki yakalama kararının da kaldırılmasına hükmedildi.
Sevinç yaratan karardan sonra, sanık yakınları, arkadaşları ve vatandaşlar ellerinde bayraklarla cezaevlerinin önüne koştu. Albay Dursun Çiçek’in eşi Gülşen Çiçek, “5 yılımızı nasıl geri verecekler? Canımızı, sevdiğimizi elimizden aldılar. Sonra da pardon deyip geri verdiler. Bunun nasıl altından kalkacaklar” dedi.
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Balyoz davası sanıklarının tümüyle ilgili aldığı hak ihlali nedeniyle yeniden yargılanma kararı, 230 kişi için özgürlüğün kapısını açan anahtar oldu. AYM’nin kararından 23 saat sonra Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nden tahliye kararı geldi. İşte tahliyenin dakika dakika öyküsü...
18 Haziran 2014, saat 17.00: AYM, Balyoz davası sanıklarının hak ihlali ile ilgili başvurularını karara bağladı. Mahkeme, dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın tanık olarak dinlenmemesi ve dijital verilerin delil olarak değerlendirilmesi konularında hak ihlali yapıldığına karar verdi. Kararın açıklanmasıyla tahliye umudu doğdu. Ancak karar henüz kimsenin eline geçmemişti.
19 Haziran 2014, saat 09.00: Balyoz davasına bakan avukatlar mesai saatinin başlamasıyla, Balyoz davasına bakan Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne tahliye ve yeniden yargılamayla ilgili başvuruda bulunmaya başladı. Saatler 12.00’yi gösterdiğinde başvuru sayısı 100’ü geçmişti.
19 Haziran 2014, saat 13.30: AYM’nin kararı UYAP ve mahkemenin internet sitesinde yayınlandı.
19 Haziran 2014, saat 14.00: Başkan Özlem Karaçam ile üyeler Mübeccel Saraçoğlu ve Gülperi Güneş’ten oluşan Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Savcı Can Şükrü Gençkan’dan başvurularla ilgili mütalaa hazırlamasını istedi.
19 Haziran 2014, saat 15.30: Savcı Gençkan, AYM’nin kararına atıf yaparak yeniden yargılama ve infazın durdurulması kararı verilmesini istedi. Savcı, gerekçesini dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın tanık olarak dinlenmemesi ve dijital delillerin değerlendirmemesi olarak açıkladı.
19 Haziran 2014, saat 16.00: Başkan Karaçam ile üyeler Berrin Çelen, Mübeccel Saraçoğlu ve Tülin Akbey’den oluşan Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, oybirliğiyle yeniden yargılama ve infazın ertelenmesi kararı verdi.
19 Haziran 2014, saat 16.45: İlk tahliyeler Maltepe Askeri Cezaevi’nden oldu. ‘Er Mektubu Görülmüştür’ kitabını da yazan Hava Kurmay Albay Davut İsmet Çınkı ile 4 denizci albay, Maltepe Askeri Cezaevi’nden çıktı. Ardından Silivri, Maltepe, Hadımköy, Hasdal, Mamak, Bakırköy ve Sincan Cezaevi’nde bulunan Balyoz hükümlüleri tahliye edilmeye başlandı.
Komutana veda
AYM’nin kararıyla birlikte İstanbul’daki Hadımköy Askeri Ceza ve Tutukevi’ndeki askerler de tahliye edildi. Komutanların eşyası, askerler tarafından taşınarak ailelerine teslim edildi. Bu sırada cezaevinde görevli bir asker, tahliye olan komutanı elini öperek uğurladı.
4 sayfada özgürlük
İSTANBUL Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 230 kişiye cezaevinden çıkış bileti olan kararı toplamda 4 sayfadan oluşuyor. Mahkeme Başkanı Özlem Karaçam ile üyeler Mübeccel Saraçoğlu ve Gülperi Güneş’in oybirliği ile aldığı kararda şu ifadeler yer aldı:
Sadece bir kısım hükümlülerce Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmuş ise de Anayasa Mahkemesi’nce verilen kararın içeriği dikkate alındığında ihlalin tüm hükümlüleri etkilemesi nedeniyle, ölmüş olan Murat Özenalp dışındaki hükümlüler yönünden yargılamanın yenilenmesine.
Anayasa Mahkemesi’nce verilen karar içeriği, hükümlülerin tutuklulukta ve hükümlülükte geçirdikleri süre dikkate alındığında infazın devamı bu aşamada hükümlülerin mağduriyetine neden olabileceğinden infazın durdurulmasına.
Aşkın Öztürk, Mehmet Cem Çağlar, Ramazan Kamuran Göksel, Osman Başıbüyük, Osman Fevzi Güneş ve Emin Hakan Özbek hakkındaki yakalama kararlarının kaldırılmasına. Bu yönde Cumhuriyet savcılığına yazı yazılmasına.
Bir kısım hükümlüler hakkında infaz aşamasında Cumhuriyet savcılığınca yakalama kararı çıkarıldığı ve bu hükümlülerin henüz cezalarının infazına başlanılmadığı anlaşıldığından ceza infaz kurumunda olan ve cezalarının infazına başlanılan hükümlülerin tahliyelerine. Başka suçtan tutuklu veya hükümlü bulunmadıkları takdirde derhal serbest bırakılmaları için yazı yazılmasına. Ayşegül USTA/ İSTANBUL