A.A
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2010 02:59
Uzmanlar, gebelik döneminde sigara tüketiminin anne adayı ve bebeğin sağlığına ciddi zarar verebildiğini belirterek, “Hamileliği boyunca sigara içen gebelerde anne karnında bebeğin ölüm riski çok yükselir" dedi.
Erken doğum, küçük yetersiz beslenmiş bebek doğumu, ileride ciddi zeka ve davranış sorunları, öğrenme güçlüğü riskleri çok artar. Beşik ölümü riski 3 kat artar” uyarısında bulundu.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Yeni Doğan Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilgün Kültürsay, yaptığı açıklamada, tütün ve tütün mamullerinin kullanımın başta kanser olmak üzere birçok hastalığa yakalanmada önemli bir risk faktörü olduğunu söyledi.
Yeni açıklanan Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması (TNSA) 2008 sonuçlarına göre, “Türkiye'de 15-49 yaş grubu 100 kadının 22'sinin sigara içtiğini” belirten Kültürsay, “Üstelik ortalama günde 11 sigara içmektedirler. Bundan daha kötüsü 100 gebenin 10'u ve emziren 100 kadının 17'si de sigara içmektedir” dedi.
Kültürsay, kentte ve eğitimli kadınlar arasında sigara kullanım oranlarının daha yüksek olduğunu ifade ederek, özellikle anne karnında sigara zehirlerinin bebeğin beslenmesini engellediğini, büyümesini ve zihinsel gelişmesini bozduğunu vurguladı.
Sigaranın kısırlığa ve dış gebeliğe yol açtığını ve kadınların sigarayı bıraktığında daha kısa sürede hamile kalabildiğini belirten Kültürsay, “Sigara içimi gebenin ve bebeğinin oksijen almasını engeller. Bebeği besleyen plasenta yani eşin gelişimini bozarak bebeği gıdasız ve oksijensiz bırakır. Eşin yerleşiminde bozukluklar ve yapıştığı rahim duvarından ayrılmalara bağlı ciddi kanamalar anne ve bebeği riske atar” uyarısında bulundu.
“İLK AYLARDA SİGARA TÜKETİMİ DÜŞÜK NEDENİ”
Kültürsay, gebeliğin ilk aylarında sigara tüketiminin düşüğe neden olabildiğini belirterek, “Bebekte kalp nomalisi, yarık damak-yarık dudak nedeni olabilir. Hamileliği boyunca sigara içen gebelerde anne karnında bebeğin ölüm riski çok yükselir. Erken doğum, küçük yetersiz beslenmiş bebek doğumu, ileride ciddi zeka ve davranış sorunları, öğrenme güçlüğü riskleri çok artar. Beşik ölümü riski 3 kat artar” diye konuştu.
Gebelikte sigara içilmesinin, düşük doğum kilolu bebeklerin yüzde 20-30'undan ve prematüre doğumların yüzde 14'ünden ve hatta tüm bebek ölümlerinin yüzde 10'undan sorumlu tutulduğunu dile getiren Kültürsay, gebelerin değil sigara içmek sigara içilen ortamlarda bile bulunmamaları gerektiğini bildirdi.
“SİGARA BAĞIMLILIĞI ANNE KARNINDA PROGRAMLANMAKTADIR”
Kültürsay, sigara bağımlılarının 15. haftaya kadar sigara kullanmamalarının bebeğin zarar görme riskini az da olsa düşürebildiğini vurgulayarak, doğumdan sonra da kesinlikle bebeğin bulunduğu ortamda sigara içilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
Sigara dumanına maruz kalan bebeklerde daha fazla solunum yolu ve kulak enfeksiyonları geliştiğini, zatürre, bronşit ve hatta ileri yaşlarda astım riski arttığını ve beşik ölümü riskinin 2 katına çıktığını belirten Kültürsay, “Annelerde ise akciğer ve diğer kanserler, inme, amfizem riski artar. Gebeliğinde sigara içen kadınların çocukları, içmeyenlere göre iki kat daha fazla oranda sigara bağımlısı olmaktadırlar. Yani sigara bağımlılığı anne karnında programlanmaktadır” dedi.