Gazzeli Muna oldu

Güncelleme Tarihi:

Gazzeli Muna oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2015 02:16

Gazze’de yaşanan dram, ilk kez bir Türk filmine konu oldu. Serdar Gözelekli’nin yönettiği ve Gazzeli 8 yaşında bir kız çocuğunun gerçek hikâyesinden esinlenilerek çekilen ‘Muna’, 34. İstanbul Film Festivali’nde gösterilecek.

Haberin Devamı

YILLARDIR İsrail ablukası altında bulunan Gazze’de yaşanan dram, ilk kez bir Türk filmine konu oldu. 34. İstanbul Film Festivali’nin ‘Yeni Türkiye Sineması’ bölümünde gösterilecek olan ‘Muna’nın yönetmeni Uluslararası Madrid Film Festivali’nde ilk filmi ‘İnanç Odası’ ile ‘En İyi Yabancı Film’ dalında aday olan genç yönetmen Serdar Gözelekli. Gazzeli 8 yaşında bir kız çocuğunun gerçek hikâyesinden esinlenerek çekilen filmde ‘Muna’ rolünü, Tarsus’un arka mahallelerinden birinde keşfedilen Pınar Balkış oynuyor.

FİLİSTİNLİ ÇOCUKLAR SAKLAMBAÇ OYNAR

Muna’nın hikâyesini Gazze’ye giden Yeryüzü Doktorları’ndan dinlediklerini anlatan Gözelekli, “Muna, 2009 yılında bir sokakta oturan insanların bir araya toplandığı ve İsrail askerlerinin taradığı evden kurtulan bir kız çocuğu. Muna Gazze’de aynı acıyı paylaşan ve hayatı, hayatta kalabilmek için saklambaç oynayarak geçen binlerce çocuktan biri” diyor. Gözelekli, Muna’yı büyük bir ustalıkla oynayan ve sergilediği performansla set ekibini ağlatan küçük oyuncuyu nasıl bulduğunu ise şöyle anlatıyor: “Bu rol için İstanbul’da daha önce oyunculuk yapmış bir sürü aday vardı. Ancak Tarsus’un fakir mahallelerinden olan Tekke Mahallesi’nde Pınar’ı fark edince ‘İşte bu’ dedim. Hemen onu kamera karşısına aldım. Üç saat çalıştık. Doğuştan yetenek. Hiç sıkılmıyor. Sette bizim kadar çalıştı. Hayatında hiç şımarmamış. Fakir bir ailenin kızı. Babası ırmak kenarında balık yemi satıyor. Pınar’ın, altından kalkamayacağı rol yok.”
2014 yılında, ilk planlarının filmi Gazze’de çekmek olduğunu ancak, savaş patlak verince filmden vazgeçmeyip, Gazze’nin coğrafi dokusuyla örtüşen Tarsus’u seçtiklerini ifade eden Gözelekli, film çekimlerini Kobani olayları patlak verdiği ve Tarsus Emniyet Müdürü’nün vurulduğu günlerde yaptıklarını, çekimler sırasında sıkıntılı günler yaşadıklarını söylüyor. Filmin danışmanlığını ise 2004 yılında Gazze’de yaralanan ve Türkiye’de okuyan, filmde de yaralı Hamas komutanını oynayan bir Filistinli genç yapıyor. ‘Muna’nın müziklerini Furkan Besli ile birlikte filmin yapımını üstlenen Bekir Yusuf Açıksöz yapmış. Türkiye’de yıl sonunda vizyona girecek olan film, festival kapsamında 16 Nisan Perşembe günü Beyoğlu Sineması’nda 21.30 seansında izleyiciyle buluşacak.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!