Gazzeli kaçakçılar duvara meydan okuyor

Güncelleme Tarihi:

Gazzeli kaçakçılar duvara meydan okuyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2010 12:28

Gazzeliler günlerdir Mısır sınırında demir çitlerin inşa edilmelerini izliyor ancak Kahire’nin bölge ekonomisinin can damarını kapatmaya yönelik son çabasında başarılı olabileceğine çok az kişi inanıyor.

Haberin Devamı

GAZZE TÜNELLERİNDEN VE REFAH SINIRINDAN KARELER

Gazze'de ablukadan sıyrılmak için inşa edilen geniş tüneller ağı, hem İsrail’in hava saldırılarına hem de Mısır’ın tünelleri gaz ve suyla doldurarak kullanılamaz hale getirme çabalarına direnmişti.

Mısır bugün ulusal güvenlik gerekçelerine sığınarak, giriş çıkışın çok kolay olduğu Sina sınırında yer altına demir bir duvar inşa ediyor.

Gazze Şeridi, Hamas’ın kontrolü altında. AFP haber ajansında yayımlanan bir analizde görüşlerine yer verilen Hamas İçişleri Bakanı Fethi Hamad, “Demir bir duvar inşa ederek bizim irademizi kırabileceklerini düşünüyorlar. Ama biz yolumuzdan dönmeyeceğimizi, pes etmeyeceğimizi onlara söyledik” diyor.

Filistin’e olan desteğini ortaya koyan ve uzun bir süre hem İsrail’le Hamas arasında, hem de farklı Filistinli gruplar arasında arabuluculuk yapan Mısır demir duvarın inşaatını üstü kapalı bir biçimde kabul etti ancak duvarın büyüklüğü konusunda açıklama yapmadı.

Haberin Devamı

Ancak basında yer alan haberler, duvarın 30 metre derinliğinde ve 10 kilometre uzunluğunda olacağını belirtiyor.

Hamas’ın Çarşamba günü duvara yönelik bir protesto gösterisi için çağrıda bulunması, Mısır’ın Filistinlilerin sınırı geçmeye çalışacakları endişesiyle bölgeye yüzlerce kişilik güvenlik güçleri ekipleri göndermesine neden oldu.

Ancak buna rağmen Kahire’nin duvarı 12 kilometrelik sınır boyunca genişletmesi veya tünelleri bloke etmede başarılı olması beklenmiyor.

GAZZE DUVARIN ÜSTESİNDEN GELİR
Tünel sahipleri de Mısır’ın girişiminin başarılı olamayacağını savunuyor.

Ebu Antar isimli tünel sahibi, “Böyle kumlu bir bölgede tünellerin yıkılması bir kuşatma ya da kapatma için yeterli olamaz. Duvar sadece göstermelik çünkü tüm sınır boyunca duvar inşa etmek mümkün değil” dedi.

Osman isimli bir başka tünel sahibiyse, “Tüm bölgeyi suyla dolu bir hendek haline getirseler bile tünelleri engelleyemezler çünkü bu Gazze’nin ölümü anlamına gelir” dedi ve ekledi: “Biz zaten bu duvarın üstesinden geliyoruz.”

Tüneller, İsrail ve Mısır’ın 1.5 milyon Gazzeliyi hayati insani yardım dışında her türlü ticari ilişkiden mahrum bırakmasıyla ölen özel sektörün yerini almış durumda.

Haberin Devamı

Temel olarak gıda, yakıt ve diğer tüketim malzemelerinin taşınması için kullanılan tüneller, Hamas’ın bölgeye silah sokması ve militanlarını ülke dışına eğitim için göndermesi için de bir yol olarak kullanılıyor. Hamas ayrıca kaçakçılık için kullanılan tünellerin vergilendirilmesini ve düzenlenmesini de üstleniyor.

HAMAS KORKMUYOR ANCAK...
Hamad, “Filistin direnişi kuşatmanın üstesinden gelebilir ve kendi silahlarını üretebilir. Bu duvar direniş, hükümet ve insanlar için bir engel olmayacaktır” diyor.

Haberde, Ocak 2008’de Hamas militanlarının, duvarın belli noktalarını havaya uçurmasının ardından yüz binlerce Gazzelinin temel ürünleri stoklamak için Mısır’a aktıklarını hatırlatıldı.

Haberin Devamı

Her ne kadar Hamas duvarların inşaatını açıkça eleştirse de, Hamas güvenlik güçlerinin duvara karşı hiçbir eylemde bulunmadı, sadece bir tampon bölge oluşturarak araçların bu bölgeye yaklaşmalarına engel oldu. Hamas polis gücünden bir yetkili bunun Mısır’ın içişleri sorunu olduğunu belirtiyor.

BAZI GAZZELİLER TÜNELLERİ İSTEMİYOR
İsrail’in Gazze üzerindeki ablukası bir insani krize sebep olduğu gerekçesiyle uluslararası kamuoyunda çok eleştirilmişti. Resmi açıklamalarda duvara meydan okunurken bazı Gazzeliler durumun daha da ağırlaşacağından çekiniyor.

Ayrıca pek çok Gazzeli, yaşanan çökmeler ve İsrail hava saldırıları yüzünden birçok işçinin hayatını kaybettiği tünellerden uzak durmayı tercih ediyor. Tüneli kullanan tüccarlardan biri, “Eğer tüneller olmasaydı İsrail ve dünya bizim için bir çözüm bulabilirdi” diyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!