Güncelleme Tarihi:
Gazze’ye 3 bin ton yardım malzemesi ulaştırmayı amaçlayan filoda 22 ülkeden 400 aktivistin yer alması bekleniyor.
Yeni Gazze filosu, iki tanesi Fransız olmak üzere İspanya, İrlanda, Kanada ve ABD’nin de aralarında bulunduğu gemilerden oluşacak. Filoda İsveçli, Norveçli, İtalyan, Belçikalı, Hollandalı, ABD'li, Türk ve Yunanlı aktivistler yer alacak. Filoda ayrıca, aralarında yazar Alice Walker, 2007 yılında Fransa başkanlık seçimlerine katılan solcu Olivier Besancenot ve İrlandalı rugby oyuncusu Trevor Hogan gibi gazeteci, aktivist ve sporcular da yer alacak.
Öte yandan, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), geçen yıl İsrail'in müdahalesinde dokuz Türk'ün öldüğü Mavi Marmara gemisinin bu yıl filoda yer almayacağını açıklamıştı.
FİLO ENGELLENMEK İSTENİYOR
Filo organizatörleri, güvenlik nedenlerinden dolayı birkaç gün içinde yola çıkması beklenen gemilerin Yunanistan ve Türkiye’de hangi limanlarda olduğunu açıklamıyor. Hafta sonunda Fransız yardım gemisi, Yunanistan’daki diğer gemilerle buluşmak için yola çıktı. Ancak Yunanistan ve Türkiye’de bekleyen gemiler politik ve teknik engellerle boğuşuyor.
Atina’da Salı günü basın toplantısı düzenleyen aktivistler, “Yunan hükümetinin İsrail’den gördüğü baskı nedeniyle yola çıkmalarını engellemeye çalıştığını” öne sürdü. ABD Dışişleri Bakanlığı’nda görev yapmış ABD’li aktivist Ann Wright, “Yunan hükümetinden bize izin vermelerini istiyoruz” çağrısı yaptı. Wright, ABD’li ktivistlerin yer alacağı, adını ABD Başkanı Barack Obama’nın adından alan “Ümidin Cüreti” gemisiyle filoya katılmayı planlıyor.
Yunanistan, Gazze ablukasına karşı çıksa da, yakın dönemde deniz aşırı yatırımlarını güçlü tutmak istediği için İsrail’le ilişkilerine önem veriyor. Yunanistan, Gazze yakınlarındaki doğalgaz yataklarında yatırım yapabilmek için İsrail’le görüşmelerini sürdürüyor.
TÜRKİYE'DE SABOTAJ İDDİASI
Politik engellerin yanı sıra, filo organizatörleri iki gemilerinin sabote edildiğini öne sürdü. Geçen hafta Yunnistan’ın Pire limanındaki “Juliano” adlı geminin pervanelerine “düşman dalgıçlar tarafından” sabotaj düzenlendiğini iddia etti. Pazartesi günü ise bu sefer Türkiye’de bulunan İrlanda’ya ait “Saoirse” gemisinin sabotaja uğradığı öne sürüldü.
Filonun sözcüsü Dror Feiler İsrail odu radyosuna yaptığı açıkalmada, “sabotajdan İsrail’in sorumlu olduğuna dair delilleri olmadığını, ancak Tel Aviv’in filodaki gemilerin yola çıkmasını engellemek için elinden geleni yapacağına inandıklarını” ifade etti. Avrupa Gazze'ye Ablukaya Son Kampanyası başkanı Arafat Madi ise "Bu sabotaj gemilerin patlamaya ve çok sayıda insanın ölmesine yol açabilirdi" dedi.
Gemilerdeki hasarın giderilmesinin bir haftayı bulabileceğini belirten organizatörler, hasarın gemileri yola çıkmaktan alıkoymayacağını, sadece birkaç günlük bir gecikme yaşanabileceğini bildirdi.
İSRAİL: BAŞARILI OLDUK
Filo organizatörleri, gemilerin yola çıkmasını engellemek isteyen İsrail Hukuk Merkezi’ni “anlamsız şikayetlerde” bulunmakla suçladı. İsrail basını ise “filodaki gemilerin kimyasal maddeler taşıdığını ve şiddet eylemlerinde kullanılmalarının planlandığını” iddia etti.
İsrail ordusundan Binbaşı Avital Leiboviç, basının iddialarını doğrulayarak, “filodaki gemilerin İsrail askerlerine karşı kullanılmak için kimyasal maddeler bulunduğunu” öne sürdü.
Öte yandan, Salı günü açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, “İsrail’in yeni Gazze filosunu engellemek için yürüttüğü diplomatik ve politik çabaların meyvelerini verdiğini” ifade etti. Lieberman, “çabalar sonucunda sadece filoya katılacak gemi sayısının 10’a indiğine” dikkat çekti.
Pazar günü kabine toplantısında konuşan Başbakan Binyamin Netanyahu, “İsrail’in deniz ablukasını yarmaya çalışacak yeni Gazze filosunu durdurmaya kararlı olduğunu” söylemişti.