Güncelleme Tarihi:
Gazeteler dün öncelikle İsrail, bölgede yalnızlaşma kaygıları ve Başbakan Erdoğan’ın 12 Eylül’de Mısır gezisi ve olası Gazze ziyaretinin sonuçları üzerine şu görüşleri yazdılar:
- INDEPENDENT: Başbakan Erdoğan’ın Gazze’ye gitmesi durumunda “Allah gibi karşılanacağını”, ancak olası ziyaretin Türkiye-İsrail ilişkilerindeki krizi daha da derinleştireceğini yazdı. Haberde, Erdoğan’ın Gazze’ye yapacağı olası ziyaretin, “2007’de HAMAS kontrolüne geçen Gazze’ye Başbakan düzeyinde yapılacak ilk ziyaret olacağı, Erdoğan’ın kahramanlar gibi karşılanacağı ve bu ziyaretin Türkiye-İsrail arasındaki krizi artıracağı” ifade edildi.
- NEW YORK TIMES: Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’nin yaptırımlarını daha da artırmaya hazır olduğuna dikkat çeken gazete, Erdoğan’ın konuşmasının gerilimi gidermeye katkısı olmadığı yorumunu yaptı. NYT, Türk hükümetinin İsrail’in özür dilemeyi reddetmesine öfkeli olduğunu belirttiği haberinde Erdoğan’ın Gazze’yi ziyaret etmesinin muhtemelen iki ülke arasındaki gerginliği daha da artıracağı görüşlerine yer verdi.
- FINANCIAL TIMES: İsrail yönetimi, Ankara’nın ardından Mısır ve Ürdün’ün de ilişkileri dondurma yoluna gitmesinden endişe ediyor. Önce İsrail basınına yansıyan bu kaygı, dün İngiliz Financial Times’ta da yer buldu. Financial Times’a göre bölgede izolasyon ile karşılaşma riski İsrailli politikacıları alarma geçirdi. İsrail’in Ankara Büyük-elçiliği’nin eski Maslahatgüzarı Alon Liel, gazeteye verdiği demeçte, “Eğer Mısırlılar Gazze ziyareti için izin verirse, bu Türkiye-Mısır ilişkilerinde yeni bir dönem olacaktır. Bunu önlemek için her şeyi yapacağız. İzin verirlerse, bu bölgenin diplomasisinde büyük bir kaymaya neden olacaktır” dedi. Ayrıca, “Mısır ve Ürdün, Arap ülkeleri arasında İsrail ile diplomatik bağları olan iki ülke. Böyle bir durumda, İsrail’in Müslüman dünyasında hiçbir müttefiki kalmayacaktır” yorumunu yapıldı.
- EL PAİS: İspanya’da yayınlanan sol-liberal gazete, İsrail ile Türkiye’nin, tavırlarını gözden geçirip ilişkilerini yeniden rayına oturtması gerektiğini yazdı: “İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, dar görüşlü politikalar izliyor ve ülkesini gittikçe daha fazla izolasyona sürüklüyor. İsrailliler’in çevresinde çok fazla dost ülke yok ve Türkiye ile köprüleri atma lüksüne de sahip değiller. Diğer tarafta Türkiye Başbakanı Erdoğan da dış politikasını sokağın taleplerine bırakmış gibi görünüyor. Erdoğan’ın dozu gittikçe artmakta olan İsrail karşıtlığı oy kazanma ve Arap dünyasından alkış alma hedefine yönelik.”
- LA STAMPA: İtalyan gazetesi, “Türkiye’nin radikalleşmesi söz konusu değil” başlıklı yorum yayınladı. Gazete, yorumunda birçok kesimin Türkler’in radikal İslam’a yöneldiği yolundaki endişeleri hatırlattı. Yorumda, “Kim böyle konuşuyorsa, Türkiye kimliğinin inceliklerini ve ülkenin sınırsız gerçekçiliğini pek tanımıyor demektir” denildi.