Meltem ÖZGENÇ/ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2008 00:00
Güneydoğu'da PKK’yla çatışan gazilere yıllardır yapılan ayıp sona erecek. Milletvekillerinin de ödemediği yüzde 10’luk ilaç katılım payını, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nda yapılan değişiklikle artık Güneydoğu’da PKK ile çatışan malul gaziler de ödemeyecek.
Türkiye Harp Malulü, Gaziler, Şehitler, Dul ve Yetimler Derneği Başkanı Taner Uran, bu ülkenin bölünmez bütünlüğü için verilen fedakarlığın bedeli olmadığını belirterek, devletin bu kişilere sahip çıkmasının moral verici olduğunu belirtti. 1 Ekim’de yürürlüğe girecek yasa kapsamında gaziler, fiyatı ne olursa olsun protez parası vermeyecek, aldıkları araçlar için ÖTV de ödemeyecekler. 5754 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun terörle mücadele eden malul gazilere getirdiği yeni haklar şöyle:
Özele fark ödenmeyecek
Malül astsubaylara bağlanan maluliyet maaşlar birinci dereceye iniyor
Malül yedek subaylara bağlanan malüliyet maaşlarının muvazzaf subaylığa geçmiş gibi emsal maaş almaları sağlanıyor
Malüliyet maaşlarında derece ve kademe ilerlemelerine göre gazilerin yeşil pasaport almaları sağlanıyor
Araçlar ÖTV’siz
Araç alırken değil 5 yıl sonrasında satarken ÖTV ödeyen malul gaziler artık ÖTV ödemeyecek
Terörle Mücadele Kanuna göre vazife malullüğü aylığı ödenmesi getiriliyor
Terörle Mücadele Kanuna göre vazife malüllüğü alanlar memur olarak çalışmaları durumunda da maluliyet maaşı alabilecek
Protezlerden pay yok
Terörle Mücadele Kanunu’na göre vazife malullüğü alanlar (er ve erbaşlar dahil) sağlık kurulu raporu ile ihtiyaç duydukları her türlü ortez/protez (fiyatı ne olursa olsun) ve diğer iyileştirici araç gereçler için herhangi bir katılım payı veya fark ödenmeyecek,
Malül gazilerden alınan ilaç katkı payı kaldırılırken, kamuya ait sağlık kuruluşlarından sevk yapılması kaydı ile özel hastanelerden alınan fiyat farkı da alınmayacak."
Eczacılardan destek geldi
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, "Sendika olarak, Güneydoğu’da çatışan gazilerin de Kore ve Kıbrıs gazileri gibi aldıkları ilaçların katılım paylarını ödememesi gerektiğini düşünüyor ve bunu deklare ediyorduk. Nihayet bu yanlış uygulamadan 1 Ekim itibariyle dönülecek olması geç ama yine de sevindirici bir gelişmedir" dedi.
Gazilerle irtibat halindeyiz
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Veysel Uyar ise Anayasa’nın sosyal güvenlik bakımından özel olarak korunması gerekenler başlığı altındaki 61. maddesinde, "Devlet, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malul ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar" hükmü bulunduğunu belirtti. Uyar, "Ama bu devletin ekonomik imkanlarıyla sınırlı. Ekonomik engeller ortadan kalktıkça bu insanlarımız için gerekenler yapılıyor. Bu arada maluller ve şehit aileleri ile onlar için neler yapılabileceği konusunda direkt irtibat halindeyiz" dedi.