Güncelleme Tarihi:
Şahinbey Kaymakamlığı, Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Gaziantep Mimarlar Odası, Şahinbey Belediyesi ve Gaziantep Müze Müdürlüğü'nün de katkısıyla hazırlanan kitapta, il merkezindeki 633 adet arkeolojik sit alanı, tescilli anıtsal yapılar, Cumhuriyet dönemi yapıları, tescilli sivil mimari yapılar ve Gaziantep'teki mimari eserlerden örnekler hakkında bilgiler yer alıyor.
İl Özel İdaresi'nden sağlanan kaynakla 2 bin adet bastırılan kitap, kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları, basın mensupları, kültürel ve turizm alanında faaliyet gösteren kamu ve sivil toplum kuruluşlarına ücretsiz olarak dağıtılacak.
Gaziantep Valisi Lütfullah Bilgin, kitabın tanıtımı amacıyla düzenlediği basın toplantısında, hazırlanan kitap sayesinde kentin tarihi ve kültürel değerlerinin tanıtımını yapıp, turizme kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.
Dünyada turizmin, özellikle de kültür turizminin öneminin arttığına dikkat çeken Bilgin, şunları kaydetti: “Çok kısa bir süre öncesine kadar turizm denilince akla ilk gelen ülkeler İspanya ve İtalya oluyordu. Bu ülkeler, deniz turizmi ile milyonlarca insana hitap ediyordu. Ancak, zamanla deniz turizminin önemi azalmaya, kültür turizminin önemi ise artmaya başladı. Denizi olmayan Gaziantep, turizmden daha fazla pay alabilmek için kültürel değerlerini turizme kazandırmak için ciddi bir çalışma içinde. Kültürel değerlerimizi ortaya çıkartmak için hazırlanan kitap, turizmin geliştirilmesi bakımından da ciddi bir çalışma oldu. Yakında bu çalışmayı ilçelerimizde de yapıp, tüm kültürel zenginliklerimizi ikinci bir kitapta toplamayı hedefliyoruz.”
“GAZİANTEP, BİR KÜLTÜR BAŞKENTİ”
Gaziantep'in, tarihin derinliklerinden gelen, birçok medeniyete ev sahipliği yapan bir kültür başkenti olduğunu ifade eden Bilgin, şöyle devam etti: “Tarih, insanlığın ortak mirası ve belleğidir. Bu anlayış doğrultusunda Gaziantep Valisi olarak göreve başladığım 2003 yılı Şubat ayından itibaren ilimizin tarihini, arkeolojisini, sivil mimari örnekleri ile doğal ve kültürel dokusunu belirleyen bir kültür envanterinin oluşturulması çalışmalarını başlattım. Bu kapsamda, ilimiz merkezinde yapılan çalışmalarda 4 adet arkeolojik sit alanı, 99 adet tescilli anıtsal yapı, 7 Cumhuriyet dönemi yapısı ve 523 sivil mimarlık örnekleri olmak üzere toplam 633 adet kültürel varlık tüm ayrıntıları ile tarandı. Daha sonra Gaziantep merkezinin arkeolojik ve kültürel varlıklar haritası çıkarılarak, bu eserlere ait bilgilerin bir kitapta toplanmasının sağlandığını bildirdi. Vali Bilgin, toplantı sonrasında, “Kültür Envanteri” isimli kitabın hazırlanmasına destek olanları takdirname ile ödüllendirdi.