Gazhane projesini bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Gazhane projesini bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yatırım ve Planlama Dairesi'nin onay vererek gündemine aldığı taslak, Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna tarafından da imzalandı. Ancak daha Belediye Encümeni'nin onayı gelmediğinden, proje son onay aşaması olan Sayıştay'a gönderilemiyor.

Kadıköy Hasanpaşa'daki tarihi gazhanenin restorasyonu ile ilgili çalışmalar bir yıldan beri sonuçlandırılamadı. Hasanpaşa Gazhane Çevre Kültür İşletme Kooperatifi'nin çalışmalarıyla kamuoyunun gündemine gelen ve Büyükşehir Belediyesi'nin girişimleriyle Anadolu Yakası'nın en büyük kültür kompleksi olması için çalışmaların başlatıldığı Gazhane, bürokrasiye takıldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi restorasyon ekiplerinin rölövelerini çıkardığı ve projesini üstlendiği tarihi bina için geçen Mart ayında Büyükşehir'e gönderilen taslak yaklaşık 4 trilyonluk büyük bir restorasyon ve çevre düzenlemesi projesini öngörüyor.

Danışmanlığını Afife Batur'un üstlendiği komite tarafından yürütülecek proje bir yıllık bir çalışmayı kapsıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yatırım ve Planlama Dairesi'nin, onay vererek gündemine aldığı taslak, Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna tarafından da imzalandı. Ancak daha Belediye Encümeni'nin onayı gelmediğinden, proje son onay aşaması olan Sayıştay'a gönderilemiyor.

Gecikmeden en fazla rahatsız olanlar, Hasanpaşa'daki izbeliği çekmek zorunda kalan semt sakinlerinin yanı sıra, projeyi yürütecek olan ekip.

Restorasyon çalışmalarına katılacak personelin, proje her an imzalanabilir diye İstanbul'da bekletildiği ve bu yüzden tatile bile çıkamadığından yakınan restorasyon komitesi danışmanı Afife Batur, projenin iki hafta daha imza için bekletilmesi durumunda, bu işten tamamen çekileceklerini açıkladı.

İnşaat mevsimi kaçtı

Teknik sebeplerden, gecikmenin çalışmaları büyük oranda aksatacağını düşünen Batur, gecikmeden dolayı inşaat mevsimini kaçırdıklarını söyledi.

‘‘Belediyenin projeyi bize havale etmesinin ardından 1999’un Mart ayında teklifimizi hazırladık. 1 Mayıs'a kadar süre verildi. Sonra araya seçimler girdi diye süre 31 Mayıs'a uzatıldı. Ancak iki ay geçti hálá ses yok. Teklifimizi verdik iki aydır bekliyoruz. Bürokratik sürecin uzaması, mevsimi kaçırmamıza neden olacak ki, bu da projenin en az bir yıl daha ertelenmesi anlamına gelir. Onay çıksa bile hemen inşaata başlayamazsınız. 3-4 aylık bir arazi çalışması yapılacak. 33 bin metrekarelik bir alan üzerinde çalışacağız. Kolay bir iş değil.’’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Projeler Daire Başkanı Lütfi Altun ise Batur'un eleştirilerine bir yere kadar hak vermekle birlikte bu kadar kapsamlı bir projenin aceleye getirilemeyeceğini, konunun titizlikle incelenmesi gerektiğini söyleyip şöyle devam etti.

Öztürk'e ulaşılamıyor

‘‘Yapılacak iş Anadolu Yakası'nın en büyük kültür kompleksini ortaya çıkaracak. Üzerinde titizlik sergilenmesi gayet normal. Bize geldiğinde projeyi kısa sürede inceledik Başkan'a gönderdik. Başkan Ali Müfit Gürtuna da onayladı. Belediyede bir tek Encümen onayı kaldı, ardından son olarak Sayıştay'a geçecek. İşin o kısmı genelde uzamıyor, ama belli olmaz. Ancak bana kalırsa bu gecikmeyi doğal karşılamak lazım. Sadece proje bedeli 300 milyar lira olan bir proje akşamdan sabaha çıkamaz. Türkiye'de ilk kez yapılması düşünülen bu kadar kapsamlı bir projeye herkesin itinayla yaklaşması gerekir.’’

Bu arada Gazhane Gönüllüleri'nin de projeyle ilgili bazı kaygıları var. Gazhane'nin atıl durumdan kurtarılması için kendilerinin başlattıkları projeden, uzaklaştırılmaya çalışıldıklarını savunan Kooperatif Başkanı Şeyda Aktimur, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ten konuyla ilgili bir randevu istediklerini ama halen kendisine ulaşamadıklarını söylüyor.

Projenin onay aşaması gereğinden fazla uzadığı gibi, kurulan ekiplere kendi örgütlerinin alınmamasından şikayet eden Aktimur, ‘‘Bu durumu Afife Batur'a söylediğimizde 'unutmuşlardır' diye açıkladı’’ diyor.

Aktimur ‘‘Bizim bu projeye ilgi duymamızın tek sebebi, semtimiz için uygun bir dinlence mekánı yaratmak isteyişimiz. Bizi projenin yönetimine almaları önemli değil. Ama işin sonunda yine bir otopark, dükkán zinciri çıkarsa, şimdiye kadar harcadığımız bütün emekler boşa gitmiş olur. İsteğimiz görüşlerimizin alınması. Bize de fikir sorulması. Kaşla göz arasında Gazhanenin göbeğine bir mescit kondurmalarını istemeyiz.’’ diyor.

112 yıllık tarih

1887 yılında İstanbul'un Anadolu Yakası'nda yolların aydınlatılması amacıyla kurulan Hasanpaşa Havagazı Fabrikası'nın dünyada tek eşi Almanya'da. Özel perçin tekniği ile inşa edilen ve 1993 yılına kadar gaz üreterek faaliyetini sürdüren tesis, bu tarihten sonra kömür tanzim satış yeri, otobüs garajı, atık malzeme deposu, hatta çöplük olarak bile kullanıldı. 1994 yılında SİT alanı ilan edildikten sonra, gazhaneye 1996 yılında semt sakinleri sahip çıktı ve bu amaçla kendi aralarında örgütlendi. Daha sonra kooperatif şeklini alacak örgütleriyle, yetkililerin ilgisini Gazhane'ye çekmeyi başaran Hasanpaşalılar, semtlerinde dinlenmek için yararlanabilecekleri tek boş alan olarak burayı gördüklerini, Gazhane'ye sahip çıkmaya devam edeceklerini söylüyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!