Gazeteciler Sendikası 54'üncü yılını kutluyor

Güncelleme Tarihi:

Gazeteciler Sendikası 54üncü yılını kutluyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2006 16:50

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) 54'ünc kuruluş yıldönmünü kutluyor. Sendika, hükümetin, sendikal hakların iyileştirilmesi alanında oyalama politikası izlemesinin endişeyle izlendiğini bildirdi.

TGS Yönetim Kurulu, 54'üncü yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Açıklamada, sendikal haklardaki sıkıntılara, TCK ve TMY değişikliklerinin basın ve ifade özgürlüğüne getirdiği kısıtlamalara dikkat çekildi.

"İşadamlarının arkasındayız" diyen, işçi sendikalarını ise "bürokratik oligarşinin temsilcileri" olmakla suçlayıp kamuoyu önünde aşağılayan isimleri bünyesinde barındıran Hükümetin, sendikal hakların iyileştirilmesi alanında oyalama politikası izlemesinin endişeyle takip edildiği belirtilen açıklmada, Türk basınında, darbe yıllarından daha ağır, baskıcı, karanlık bir dönem başlayacağı ileri sürüldü. Açıklamada, mahkemelerce verilen mahkumiyet kararlarının kesinleşmesiyle birlikte hapishanelerin, yakın zamanda, sansür ve otosansüre boyun eğmeyen gazeteciler ve aydınlarla dolacağı ileri sürüldü.

TMY değişikliklerinin, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edileceginin "umulduğu" kaydedilen açıklamada, bu kadar yaşamsal sorunların ortasında, sorunları çözücü bir yaklaşım izlemek yerine toplumsal gerginliği tırmandırma politika izleyen siyasi iktidara da “artık yeter” denilmesi gerektiği vurgulandı.

Siyasi iktidari, basını, gizli dosya tehditleriyle tahakküm altında tutmaktan vazgeçmeye çağıran TGS Yönetim Kurulu, "Siyasi iktidar, varsa, elindeki dosyaları bir an önce açıklamalı ve medya patronlarıyla ilişkilerini kesmelidir" çağrısı yaptı.

Medya patronlarının, gazetecilik dışındaki ticari ve mali işlerle uğraşmalarının, siyasi iktidarlar karşısında yegane korku kaynağı olduğuna işaret edilerek, "Belki de bu nedenledir ki bu zamana kadar hiçbir medya patronu, Terörle Mücadele Yasası’nda yapılan değişikliklerle kendilerine de para cezası getirilmesine karşı tek bir açıklama yapma cesareti gösteremedi" değerlendirmesi yapıldı.

Medya patronlarının, kendi davalarının savunulması için bile gazetecilerden ve meslek örgütlerinden cesur çıkışlar beklediği savunuldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, medya patronlarının gizli taleplerini açıklarken, teşmil kararnamesinin neden 1.5 yıldır Bakanlar Kurulu’ndan çıkmadığını da açıklaması gerektiği belirtildi. Açıklamada "Gizli dosyaları açıklamak için şartların olgunlaşmasını bekleyen Erdoğan, teşmil kararnamesini yayımlamak için de kadük hale gelmesini mi beklemektedir" denildi.

TGS Yönetim Kurulu, Başbakan Erdoğanı "basın emekçilerinin haklarını yakından ilgilendiren kararnameyi imzalama ve yayımlama cesaretini göstermeye" çağrıdı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!