Güncelleme Tarihi:
MİT VE MGK AVUKATI DA KATILDI
Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 2. duruşmasına başka suçtan tutuklu sanık Mehmet Baransu getirilirken, tutuksuz sanık Murat Şevki Çoban katılmadı. Baransu’nun eşi Nesibe Baransu’nun da izlediği duruşmaya Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği 1. Hukuk Müşavirliği avukatları da katıldı.
"DAVA DÜŞSÜN" TALEBİ REDDEDİLDİ
Duruşmada Baransu’nun avukatı Sercan Sakallı söz olarak davada düşme kararı verilmesi gerektiğini belirtti. Basın Kanunu’na göre suç tarihinden sonraki 4 aylık zaman diliminde davanın açılması gerektiğini ifade eden Sakallı, davanın açılması gereken süreden 10 gün sonra açıldığını kaydetti. MGK Sekreterliği avukatı Emel Bulak da davanın basın özgürlüğü ile ilgisi olmadığını belirterek, devletin gizli belgelerinin ifşa edildiğini ifade etti. Mahkeme heyeti, dosyanın bir bütün halinde incelenmesi sonucu heyetçe davanın esasa girilmesi ve yapılan yargılama sonucunda bu yöndeki talebin her zaman değerlendirilebileceğini belirterek davanın düşmesi talebini reddetti.
"HİÇBİRİ YALANLAMADI"
İtirazların ardından söz alan Mehmet Baransu, hakkında daha önce de süresinde açılmayan davalar bulunup o davalarda düşme kararı verildiğini belirterek, "MGK yalan söylediğimi iddia ediyor. Mehmet Ali Şahin ve Bülent Arınç çıktılar ’Mehmet Baransu’nun yayınladığı yazılar doğrudur ancak biz bunları uygulamadık’ dediler. Hiçbiri yalanlamadı. Esasa ilişkin savunma yapmak için ise süre istiyorum" dedi.
MGK: ASIL NÜSHANIN KOPYASI DEĞİL
Mahkeme heyeti MGK Genel Sekreterliği’nden Taraf Gazetesi’nde yayınlanan 481 sayılı MGK kararının, orijinal karar ile uyumlu olup olmadığı konusunda bilgi verilmesi ve belgelerin kurum dışına çıkarılması ile ilgili görevliler hakkında adli ve idari soruşturma yapılıp yapılmadığı konusu için yazılan yazıya cevap geldiğini belirtti. MGK mahkemeye gönderdiği yazıda, söz konusu belgenin kurul üyelerine imzalatılıp çoğaltılıp el yazısı ile numaralandırdıktan sonra ilgili yerlere gönderildiğini belirtti. Islak imzalı asıl nüshalarının MGK Genel Sekreterliği’nde muhafaza edildiği kaydedilen yazıda, Taraf Gazetesi’nde yayınlanan belgenin MGK Genel Sekreterliği’ndeki asıl nüshanın kopyası olmadığı kararına varıldığı ifade edildi. Gazetedeki belge suretinin 481 sayılı MGK kararının aynısı olmakla birlikte asıl nüshasının kopyası olmadığı vurgusu yapılan yazıda, "Bu nedenle herhangi bir idari soruşturma başlatılmamıştır" denildi.
MGK’YA YENİDEN SORULACAK...
Mahkeme heyeti, suçtan zarar görmeleri sebebi ile MGK Genel Sekreterliği ve MİT Müsteşarlığı’nın davaya katılma taleplerinin kabul etti. MGK Genel Sekreterliği’ne yeniden yazı yazan mahkeme dava konusu olan belgenin temini ve sızdırılmasıyla ilgili idari ve adli soruşturma olup olmadığı sorusuna açık cevap verilmediğini belirterek bu konunun yeniden sorulmasına hükmetti. Duruşma ertelendi.
AVUKATLARDAN AÇIKLAMA
Duruşmadan Baransu’nun eşi Nesibe Baransu’yla birlikte çıkan Baransu’nun avukat Sercan Sakallı davanın açılması süresine itiraz ettiklerini belirterek, "Mahkeme bu itiraza gerekçeli olarak cevap veremedi. Esas kararla birlikte cevap vermeyi uygun gördü. Bu usul hukukuna aykırı bir durumdur. Bu açıkça Basın Kanunu’na ve kanunun gazetecilere getirdiği korumaya aykırı bir durumdur. 4 ay içinde açılmayan bir dava söz konusu." dedi. Nesibe Baransu konuşmadı. Davanın diğer sanığı Çoban’ın avukatı Veysel Ok ise davanın müştekilerinin bu davayı bir basın davası olarak görmediklerini ifade ederek, "Bu dava haksız bir davadır, zaman aşımına uğramıştır, hemen düşmesi gerekir.
İDDİANAMEDEN
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından geçtiğimiz yıl hazırlanan ve Mehmet Baransu ile birlikte Taraf gazetesinin sorumlu yazı işleri müdürü Murat Şevki Çoban’ın da şüpheli olduğu iddianamede, Başbakanlık Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı(MİT)’ihbar eden’ sıfatını taşıyor. İddianamede, Mehmet Baransu’nun 28 Kasım 2013 tarihli Taraf gazetesinde "Gülen’i Bitirme Kararı 2004’te MGK’da Alındı" başlıklı haberde nitelik itibari ile gizli kalması gereken 25 Ağustos 2004 tarihli Milli Güvenlik Kurulu(MGK) toplantısı kararını manşetten yayınladığı ve bu yayınlarını ilerleyen günlerde de devam ettirdiği belirtildi. Gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü Murat Şevki Çoban’ın sorumlu yazı işleri müdürü olmasından kaynaklı, Baransu’yla birlikte devletin güvenliği veya iç-dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri basın yayın yoluyla ifşa ettikleri ifade edildi.
52’ŞER YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ
MİT’in görev ve faaliyetlerine ilişkin belge ve bilgileri ifşa etmek suretiyle suç işledikleri kaydedilen şüphelilerin "Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme", "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri basın ve yayın yoluyla ifşa etme" ve "MİT’in görev ve faaliyetlerine ilişkin belge ve bilgiyi basın yoluyla ifşa etme" suçlarını işledikleri belirtildi. Mehmet Baransu ve Murat Şevki Çoban hakkında 26’şar yıldan 52’şer yıla kadar hapis cezası istemiyle Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi’ne dava açıldı.