Gatlif, Sulukule'de davul çaldı

Güncelleme Tarihi:

Gatlif, Sulukulede davul çaldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2008 15:07

Çingeneler üzerine yaptığı filmlerle pek çok ödül alan Roman yönetmen Tony Gatlif, Fatih'te “Sulukule” olarak bilinen ve yenileme alanı ilan edilen Neslişah ve Hatice Sultan mahallelerini gezdi.

27. Uluslararası İstanbul Film Festivali çerçevesinde “Sinema'da İnsan  Hakları-FACE” ödülünün jüri üyesi olarak İstanbul'da bulunan Gatlif,  Sulukule ziyaretinde, yenileme alanı ilan edilen mahalledeki yıkımlar ve  evleri yıkılacak kiracıların sorunları hakkında bilgi aldı.

Kendisinin de bir Roman olduğunu ifade eden Gatlif, “Çok heyecanlıyım,  çünkü ben de çingene kökenliyim. Bütün dünyayı dolaşıyorum. Bütün  dünyadaki Romanların durumunu çok iyi biliyor, çok iyi anlıyorum” dedi.

Kentsel dönüşümün Romanya ve İspanya'da da yaşandığını ifade eden  Gatlif, 1990 yılında İspanya'da bu amaçla binlerce Roman'ın kentin 20  kilometre dışına taşındığını bildirdi.

Tony Gatlif, “Şimdi ise yönetim, bütün bu yaptıklarından çok pişman.  Romanlar gittikleri yerde yaşam alanı bulamadılar. Her şeylerini  kaybettiler. İşsizlik, hastalıklar arttı. Akrabalık, arkadaşlık ve  mahalle ilişkileri çok güçlü olan bu halkın düzenini birden bozarsanız,  sonra daha büyük problemlerin çıkacağı aşikardır” diye konuştu.

Romanları sürmenin çok kolay olduğunu belirten Gatlif, Romanların sadece  bir arada yaşayarak ayakta kalabildiklerini dile getirdi. Gatlif,  “Romanlar, anasız babasız kalan çocukları dayanışmayla içlerine alıp,  yaşamını sürdürmeyi çok iyi biliyorlar. Eğer onları birbirinden  ayırırsanız toplumun düzeni bozulur” dedi.

Yönetmen Gatlif, amacının ilgili makamların eleştirisini yapmak  olmadığını, yöneticileri “insancıl” olmaya çağırdığını söyledi.  “Lütfen Romanlara karşı biraz insancıl olsunlar. Biliyorum insancıl  olabiliyorlar” diyen Gatlif, dünyanın her tarafında Romanların  bulunduğunu, artık dünya çapında yönetimlerin, Romanların korunması  gerektiğini anladıklarını kaydetti.

Tony Gatlif, şöyle devam etti: “Böyle bir semtin, bu insanlarla birlikte yenilenmesi turizm anlamında  çok şey katacaktır. İstanbul diğer Avrupa şehirlerinden farklı olarak  İkinci Dünya Savaşı'nı yaşamadı. Eski dokunun da olduğu bir kent. Burada  yapılması gereken, bu semtin Romanlarla birlikte yenilenmesi. İnsanların  mesleklerini yapabilecek hale gelmesi, turizme açılması. Dünyanın her  yanında turistler Romanları çok severler.”

Avrupa ziyaretleri sırasında Türk halkına çok destek verdiğini belirten  Gatlif, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini, Türkiye'nin AB ile  bütünleşmesini savunduğunu söyledi.

Gatlif, Türk halkını çok sevdiğini, Türkiye'yi daha önce de ziyaret  ettiğini ve ülkedeki değişimi, gelişmeleri gördüğünü vurguladı.

Konuşmasının ardından davul, keman ve klarnet eşliğinde mahalle halkıyla  dans eden Gatlif, yine müzik eşliğinde mahalleyi gezdi, mahalle  sakinlerinin sorunlarını dinledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!