Güncelleme Tarihi:
Acil servise başvurularda yüzde 40'lık bir başvurunun olduğu GATA'ya, poliklinik ve yatan hastalardan da yoğun talep gelmesi üzerine, kanunla
belirlenmiş sivil hasta kontenjanını artırmak amacıyla GATA Komutanlığı tarafından kanun değişikliği yapılması için Genelkurmay Başkanlığına öneride bulunuldu. Kanun değişik teklifi resmi yoldan Milli Savunma Bakanlığına yapılacak.
GATA Komutan Bilimsel Yardımcısı, Askeri Tıp Fakültesi Dekanı ve Eğitim Hastanesi Baştabibi Prof. Hava Tabip Tümgeneral Sadettin Çetiner, Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Kanunu, GATA Yönetmeliği ve GATA Döner Sermaye Yönetmeliğine göre sivil hastaların, GATA imkanlarından yüzde 5'lik kontenjan dahilinde yararlanabildiğini söyledi.
Hem poliklinik hem de yatan hastaların her branş için yüzde 5'lik kontenjanı bulunduğunu ifade eden Çetiner, “Örneğin günde 100 hastası olan bir polikliniğin 5 sivil hasta kontenjanı bulunmaktadır. Ancak özellikle onkoloji, hematoloji, çocuk hastalıkları gibi özellik gösteren branşlarda Baştabiplik yetkisiyle ortalama yüzde 5'lik kontenjan korunarak bu branşlara ek yapılabilmektedir” dedi.
Çetiner, eğitim hastaneleri hariç, diğer asker hastanelerinden sivil hastaların yararlanma koşulunun ise daha farklı olduğunu belirterek, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Asker Hastaneleri Yönetim Yönergesi'ne göre “açık yatak kapasitesinin yüzde 10'unu aşmayacak biçimde her yıl Genelkurmay Başkanlığının belirleyeceği oranda sivil hastanın kabul edileceği” şeklinde olduğunu ifade etti.
ACİL SERVİSE BAŞVURAN HASTALARIN ORTALAMA YÜZDE 40'I SİVİL
Acil hastaların bu kontenjanlar kapsamında olmadığını vurgulayan Çetiner, “Ulusal Sağlık Mevzuatı'na tam uyum kapsamında tüm acil hastalar, GATA Acil Tıp Ana Dalı'nda değerlendirilmekte, uygun görülenler yatırılarak tedavi edilmektedir. Acil servise başvuran hastaların oranları, asker ve asker yakınları için ortalama yüzde 60, sivil hastalar için ortalama yüzde 40 civarındadır” diye konuştu.
SİVİL HASTA KONTENJANINI ARTIRMAK İÇİN KANUN DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİF EDİLDİ
GATA'ya olan talebin çok olduğunu belirten Çetiner, şu bilgiyi verdi:
“Talebin çok olması nedeniyle, sivil hastaların GATA imkanlarından daha fazla yararlanabilmesini sağlamak için kanunla belirlenmiş sivil hasta kontenjanını artırmak amacıyla, GATA Komutanlığı tarafından kanun değişikliği yapılması için Genelkurmay Başkanlığına öneride bulunulmuş olup, kanun değişik teklifi resmi yoldan Milli Savunma Bakanlığına yapılacaktır.
Bu teklifimizde, sivil hasta kontenjanı, 'her yıl GATA Tıp Fakültesi Dekanlığı ve Eğitim Hastanesi Baştabipliğinin önerisi ve Akademi Kurulunun kararı ile Genelkurmay Başkanlığınca belirlenecek oranda ve esaslar çerçevesinde belirlenir' şeklinde bir kanun değişikliği teklifi tasarısı yapılmıştır. Bu süreç, devam etmektedir.
Bu şekilde, artan talebi karşılamak için, o günün koşullarına göre sivil hasta oranında esneklik sağlanması amaç edinilmiştir. Bu kanun değişikliği teklifi ile sivil hastaların da TSK Asker Hastanelerinden daha fazla yararlanabilmesine imkan sağlanması mümkün olacaktır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile tüm hak sahipleri için tek bir sağlık sigortası tesis edildiğinden, TSK Sağlık Komutanlığı ile SGK arasında yapılan protokolle TSK mensubu personelin de belirli esaslar dahilinde tüm kamu sağlık teşkilatlarından yararlanmasına olanak sağlanmıştır.”
FAKÜLTEYE KESİN KAYDI YAPILAN ÖĞRENCİ SAYISI SON 2 YILDA ARTTI
Askeri tıp fakültesine giren öğrenci sayısının azalıp azalmadığına ilişkin de bilgi veren Çetiner, 29 Eylül 2011 tarihli yeni Gülhane Askeri Tıp Fakültesi (GATF) Yönetmeliğine göre, “GATF'ye alınacak öğrenci sayısının, her yıl Milli Savunma Bakanlığı, Kuvvet Komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığının, Genelkurmay Başkanlığınca tasvip gören yetiştirme planlarına uygun olarak, GATF'nin kapasitesi göz önünde bulundurularak, Genelkurmay Başkanlığınca saptandığını söyledi. Çetiner, GATA Komutanlığınca her yıl sayının ve ön koşulların Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ne bildirildiğini anlattı.
Gülhane Askeri Tıp Fakültesine alınacak öğrenci sayısının Genelkurmay Başkanlığınca 200 olarak belirlendiğini dile getiren Çetiner, şunları kaydetti:
“GATF'ye Lisans Yerleştirme Sınavı MF-3 puan türü ile öğrenci alınmakta ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından, yapılan tercihlere göre sivil lise kaynaklı toplam 200 öğrenci (boş kontenjan kalmayacak şekilde) yerleştirilmektedir.
GATA Tıp Fakültesine yönetmelikte belirtilen giriş koşullarını taşımasının yanında askeri öğrenci olabilmek için TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen sağlık şartlarına sahip olmak koşullarını sağlaması durumunda öğrencinin kesin kaydı yapılmaktadır. Sağlık şartları nedeniyle elenenler GATF'ye kesin kaydı yapılanların sayısında düşmelere sebep olabilmektedir. Bu, askeri bir tıp fakültesi olmamızın sonucudur.
Son 5 yılın kayıt-kabul faaliyetleri istatistiğine göre Gülhane Askeri Tıp Fakültesini tercih eden ve kesin kaydı yapılarak giren öğrencilerde sayısal bir azalma mevcut değildir. Hatta son 2 yılda artış mevcuttur.”