GAP'ta umutlar eylem planıyla yeşerdi

Güncelleme Tarihi:

GAPta umutlar eylem planıyla yeşerdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2008 12:35

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'da açıkladığı, Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere tüm Türkiye'yi etkileyecek “kalkınma hamlesinin başlangıcı” olarak nitelediği; yörede sulama, ürün çeşitliliği ve elektrik üretimi artıracak, 3,8 milyon kişiye iş imkanı sağlayacak projelerin yer aldığı GAP Eylem Planı, bölge için umut oldu.

Haberin Devamı

Yöredeki kitle örgütleri ve iş çevreleri; genelde 2008-2012 dönemini kapsayan Eylem Planını olumlu bulduklarını söylerken, taleplerin büyük kısmına yanıt verdiği ve vadedilenlerin sözde kalmaması görüşündeler.

Yörenin “Cazibe merkezleri, kalkınma ajansları, motorkent ve metropol” kavramlarıyla tanışacağı GAP Eylem Planına dönük görüş ve değerlendirmeler şöyle:

“TALEPLERİMİZİN BÜYÜK KISMINA YANIT VERİYOR”

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya:

“Yeni GAP Eylem Planı, bölge halkı için moral kaynağı oldu. Daha önce bu konudaki talepleri Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'e sunmuştuk, taleplerimizin büyük kısmına cevap veriyor. Bundan önceki hükümetler tarafından çok sayıda paket açıklanmıştı. Bunların hiçbirinin bölgeye katkısı olmamıştı. Ancak, bu plan 6 aylık detaylı bir çalışmanın ürünü ve bölge gerçekleriyle örtüşüyor. Bölge halkının istekleri göz önünde bulundurularak hazırlanmış. Sadece sulama kanallarının hedefinde biraz küçülme olduğunu gördük. Ayrıca, teşvik politikası detaylı olarak belirtilmemiş. Umarız sadece bölgeyi kapsar. Planda çok önemli sorunlar tespit edilmiş ve çözüm önerileri sunulmuş. Plan bizleri umutlandırmıştır. Bölge için bu milat olacaktır.”

Haberin Devamı

Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem:
“GAP Eylem Planını olumlu bulduk. Paketin hayata geçmesi halinde bölge; tarım, sanayi ve tarıma dayalı sanayi konusunda atılım gerçekleştirecek, büyük istihdam sağlanacak. Eylem planı konusunda detaylı tarihler veren Sayın Başbakan'ın samimiyetine inanıyoruz. İnşallah işler ve bölge, birikmiş sorunlarından kurtulur... Kuraklıktan zarar gören bölge çiftçisine dönük önlem alınırsa da memnun oluruz.”

“ÇOK PEMBE TABLO ÇİZİLDİ, ÖNEMLİ OLAN UYGULAMA”

Siirt Ziraat Odası Başkanı Gündüz Tanık:
“Eylem planında çok pembe bir tablo çizildi, halbuki önemli olan uygulama, bunların hayata geçirilmesi. Mevcut imkanlardan yeterince yararlanamayan çiftçimiz, yeni sağlanacağı belirtilen imkanlardan nasıl yararlanacak? 4 milyon civarında kişiye istihdam sağlanacağı belirtiliyor, bu nasıl sağlanacak belli değil. Başbakanımız çok pembe bir tablo çizdi. Bunu tasvip etmemiz mümkün değil... Yeni paketin uygulamaları önümüzdeki aylarda netleşecek, o zaman göreceğiz.”

Haberin Devamı

Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Öztürk:
“Eylem planında yer alan sulama, damla sulama ve mayınlı arazilerin temizlenmesi konusunu çok olumlu buluyoruz, ancak eylem planında yeni bir şey yok. 2012 yılına kadar planın tamamlanacağına da inanmıyoruz. Tarımın özelleştirileceği konusu ise sevindirici bir gelişme olur. Kuraklık nedeniyle bu yıl çok büyük zarar var ve hiç bir nakdi destek alamıyoruz. Bize karşı ayrımcılık var. Kuraklık zararı konusunda çiftçiler olarak hükümetten, ikinci bir plan yapmasını isteyeceğiz.”

Batman Ticaret Odası Genel Sekreteri Rıfat Taşan:
“Başbakan'ın bölge için öngördüğü yatırımlar, inşallah seçim yatırımı değildir. Güneydoğu'nun yatırım bölgesi olmasını, işsizliğin en alt dereceye düşmesini, Batman'ın sanayide bir atılım yapmasını istiyoruz. Dilerim açılacak 17 paket sumen altı edilmez.”

Haberin Devamı

Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş:
“Bu yıl yeteri kadar yağış olmadığından kuraklık yaşandı. Çiftçi umduğunu bulamadı. Başbakan bu yıl tohumluk verileceğini, borçların bir yıl erteleneceğini söylüyor. Bu çok yetersizdir. Çiftçi bu yıl piyasa ve bankalara borçlandı. Biz başbakandan, bu yıl bankalara borçlanan çiftçilerimize dekar başına 50 YTL verilmesi ve borçlarının da taksitlere bölmesini isterdik.”

Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balkan:
“Paket daha çok, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan büyük illere yönelik. Bölgeyi kalkındıracak çok ciddi bir proje. Sınır illerimizin komşu ülkelerle ticaretine daha çok ağırlık verilmeli. Başbakanın açıklamalarını çok önemsiyoruz... 12 milyar dolarlık paketin içinde en önemlisi, bölgede gerek istihdamı sağlayacak gerekse de bölgede kalkınmayı sağlayacak ve bölgeler arası farklılığı ortadan kaldıracak sulama yatırımlarıdır. GAP'ın sulama yatırımlarıyla birlikte hem bölgede yaklaşık 3,5 milyon insan istihdam edilecek hem de Türkiye yaşadığı coğrafyanın bölgenin çok önemli gıda ve tarım deposu olacak.”

-“ADIYAMAN CAZİBE MERKEZİ İLAN EDİLMELİ”-

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zafer Ersoy:
“Adıyaman, GAP'ta en büyük fedakarlığı yaptı, bütün ekilebilir alanları su altında kaldı. Devletin, Adıyaman'a borcu var. Adıyaman cazibe merkezi ilan edilmeli, bunun için alt yapısı müsait... GAP Eylem Planını olumlu buluyoruz. Kaynağının da hazır olması cazip kılıyor. Bu, bizi sevindiriyor. Bu eylem planı işi bilen, yöre insanlarının da düşünceleri alınarak uygulanırsa başarılı olur... Orta Doğuda 200 milyar dolarlık pazar var. Bölgede cazibe merkezleri yaratılarak, Orta Doğunun da ihtiyaçlarına göre üretim yapılırsa, bölgenin ekonomik kalkınması hızlanır. Terörün bile adı anılmaz. Terörün panzehiri olan ekonomik kalkınma sağlanmalı.”

-“POZİTİF BİR SÜREÇ YAŞANACAK”-

Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer:
“GAP'ın bitirilmesi hem ekonomik kalkınma hem terörün sona erdirilmesi hem de göçün önlenmesi açısından önemli. 2009 başından itibaren Gaziantep sanayi cazibe merkezi ilan edilecek. Bu uzun yıllardır söylediğimiz, arzu ettiğimiz bir durum. Bunu çok pozitif karşılıyorum. Ancak şu anda bunun içi dolu değil. Bakanlar, önümüzdeki birkaç ay içinde bunların şekilleneceği ve bizlerle geniş katılımlı bir toplantı yapacaklarını ifade ettiler. Sanayi cazibe merkezleri doğru şekilde yönlendirilirse, teşvik edilirse ve projelendirilirse, bölge ve Türkiye için bir milat olacak.”

-“BÖLGENİN KALKINMASI İÇİN ÜMİT VERİCİ”-

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan:
“GAP Eylem Planı, bölge illerinin kalkınması için ümit verici. Sayın Başbakan'ın 5 yılda tamamlanacağını açıkladığı projede önemli olan bir başka şey, 12,5 milyar dolarlık kaynağın verilmesi, hatta yetmezse ek kaynak sağlanabileceğini ifade etmeleri. Bugüne kadar GAP'a yönelik entegre yaklaşımlar oldu. GAP Projesi'nin 5 yıl içerisinde tamamlanmasının öngörülmesi ve bu yönde bir takvim açıklanmasını bile büyük bir adım olarak görüyorum.”
Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Zeki Yağcı: GAP'ın hayata geçmesi, bölge ve Türkiye'nin önünü açacak. Ama esasında küçük işletmelere kan sağlayacak, onlara hayat verecek destekler gerekiyor. Şu anda KOBİ'lerin durumu içler acısı, piyasada yaprak kıpırdamıyor. Gaziantep'te 7 binden fazla KOBİ var, bunların çoğunluğu zor durumda. Umarım Eylem Planı'nın arkası gelir.”

-“GÜNEYDOĞU KALKINMA BAKANLIĞI KURULMALI”

Gaziantep Genç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Erturhan:
“GAP Eylem Planı olumlu, ancak yeterli bulmuyoruz. GAP'ı ayrı düşünmek, teşvik mekanizmalarını, rekabet gücünü ayrı düşünmek lazım. Sanayicinin rekabet gücünü artırma konusunda Eylem Planında önemli bir şey yok. Şu anda içi boş. Detayları görmek istiyoruz, ondan sonra özel sektör olarak adım atarız. Güneydoğu Kalkınma Bakanlığı kurulmalı ve bunun merkezi Gaziantep olmalı. GAP İdaresinin de merkezi Gaziantep olmalı. Böylece işleyiş daha da hızlanacaktır.”

Haberin Devamı

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu Başkanı Cahit Erbalcı:
“GAP Eylem Planının başarılı olacağı ve 2012'de bitirileceğe inanıyoruz. GAP İdaresi Gaziantep'e taşınmalı, Ankara'dan yürütülmesi uygun değil. GAP ile ilgili bakanlığın merkezi de burada olmalı, hiç olmazsa GAP İdaresi bu bölgede olursa, manevra gücü daha fazla olur.”

Gaziantep Paylaşımcı Genç İşadamları Derneği Başkan Yardımcısı Ali Demirdaş:
“GAP Eylem Planı yerinde bir çalışma, iş adamları olarak bu planın arkasında ve destekçisiyiz. Ancak, uygulama konusunda bir takım endişelerimiz var. Paket her ne kadar güzel de olsa, özel sektörün yatırım yapması için yeterli değil.”

-“MAYINLI ARAZİLER BİR AN ÖNCE TEMİZLENMELİ”-

Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Özçiloğlu:
“GAP Eylem Planı güzel ama önemli olan uygulamaya geçilmesi. Eylem Planında açıklanan teşviklerden nasıl istifade edilecek, kimler alacak bunları görmek lazım. Planda, sınırdaki 30 bin hektarlık mayınlı alanının temizlenmesi öngörülüyor. Bu, Kilis ve Güneydoğu bölgesinin yanı sıra Türkiye ekonomisi için çok önemli. Hem yörenin insanlarına iş imkanı sağlanacak hem de şu anda atıl olan topraklarımız tekrar ekonomiye kazandırılacak. Tüm dünya gıda krizine girmek üzere. Burası alternatif gıda ambarı olabilir.”

Haberin Devamı

Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Yusuf Bozkaya:
“Daha önce Suriye ile serbest ticaret bölgesi oluşturulacağı açıklanmıştı. Eğer gerçekleştirilirse, bizim için hayati önem taşıyor. Kilis köşeye sıkışmış, sanayisi gelişmemiş, yoğun işsizliği olan ve sürekli göç veren bir il.”

Kilis Belediye Başkanı Abdi Bulut:
“GAP Eylem Planı iyi bir paket. Kilis'i de etkileyecek bir yatırım dalgası olacak. GAP'ın bitirilmesi, tüm Türkiye'yi olumlu etkileyecek. Kişi başına düşen milli gelir artacak. Bölgede 3,8 milyon kişiye iş sağlanacak.”

-ÖNEMLİ OLAN HAYATA GEÇİRİLMESİ”

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Demirkol:
“Yıllardır bir çok paketler açıldı, bakanlar, başbakanlar geldi gitti. Önemli olan planların açıklanması değil, hayata geçirilmesidir. Bölgede Diyarbakır, Gaziantep ve Şanlıurfa'nın cazibe merkezleri haline getirilmesi kararlaştırıldı. Yatırımcının çekilmesi halinde önemli bir tarım üssü haline gelecek bölge, bu potansiyele sahip.”
Harran Ziraat Odası Başkanı Muhsin Özyavuz:
“Uzun yıllardan bu yana, projenin bitirilmesine yönelik birçok girişimler yapıldı fakat proje tamamlanamadı. Kendi açımdan açıklamaları olumlu bulmama karşın, farklı şeyler de bekliyordum. GAP sadece bir bölgenin sorunu değildir, ülkenin sorunudur. GAP Eylem Planının hayata geçirilmesi, ülke tarımı ve çiftçisi açısından büyük öneme sahiptir. Artık hayal kırıklıkları yaşamak istemiyoruz... Sulama yatırımlarının artması da projenin bitirilmesinde 'can damarı' görevi görüyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!