Güncelleme Tarihi:
Türkiye Diyabet Vakfı'nın GAPDİAB (Güneydoğu Anadolu Diyabet Destek) projesi, bugün saat 10.30'da, Gaziantep Belediye Konferans Salonu'nda başlatılacak. 2 yıl boyunca yürütülecek projeyle, bölgede yaşayan 400 bin dolayındaki diyabetli hastanın bilgilendirilmesi ve yaşam kalitesinin geliştirilmesi amaçlanıyor.
Projenin Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Elazığ illerininde sürdürüleceğini belirten Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, ‘‘Projemiz, bölgedeki üniversite ve tıp fakülteleri, diyabet alanında çalışan sivil toplum kuruluşları, tabip ve eczacı odaları, ilaç endüstrisi tarafından destekleniyor. Bu ülkemizde bugüne kadar sivil toplum örgütleri tarafından başlatılan en büyük sağlık destek projelerinden biri’’ dedi.
DRAMATİK SONUÇLAR
Güneydoğu'da diyabete bağlı ciddi organ hasarları, körlük, böbrek yetmezliği, kalp hastalığı, koma ve ölüm oranlarının Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, ‘‘Özellikle çocuklar ve gençlerde, insülin alım gücünün olmayışı ve ekonomik nedenlerle ihtiyaçtan az dozda kullanılması, koma, erken ölüm veya organ hasarları gibi son derece dramatik sonuçlara yol açıyor’’ dedi.
Prof. Dr. Yılmaz projeyle, bölge halkının diyabetin belirtileri ve organ hasarları konusunda bilgilendirilmesi, diyabetli hastalara yönelik konferanslar düzenlenmesi ve hastalıkla mücadele yöntemlerini anlatan ‘Diyabet Okulları’nın kurulması, bölge sağlık personelinin eğitilmesi ve her şehirde eğitici grupların oluşturulmasını hedeflediklerini söyledi. Prof. Dr. Yılmaz, ayrıca projeyle diyabetlilere ücretsiz insülin dağıtacak ‘İnsülin Bankaları’nın da kurulmasının hedefler arasında yer aldığını belirtti.