Güncelleme Tarihi:
GAP kapsamındaki 9 ilde sosyal refahın artırılması, yoksulluk, göç ve işsizlik, kentleşme gibi sosyal sorunların giderilmesi için yerel dinamikleri harekete geçirmek üzere SODES hayata geçirildi. Diyarbakır Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün de SODES kapsamında hazırladığı “Madde Bağımlılığı İle Mücadele ve Rehabilitasyon Merkezi Projesi”, “Risk Altındaki Çocuklara Basketbol Turnuvası Projesi”, “Çocuk Kulübü Projesi” ve “Mobil Ekip Oluşturma Projesi” Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından onaylanarak, uygulamaya konuldu.
Toplam 590 bin TL bütçesi olan projelerle, risk altındaki çocukların kişisel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunulacak.
Sosyal Hizmetler İl Müdürü Oktay Taş, yaptığı açıklamada, bir süre önce sokakta çalışan çocuklarla ilgili 50 meslek elemanının katılımıyla yaptıkları araştırmada, 2006'da 3 bin 302 olan çocuk sayısını 2 bin 470 olarak tespit ettiklerini belirterek, çalışan çocuk sayısında düşüş olmasının sevindirici olduğunu kaydetti.
Sokakta çalışan çocuk sayısında düşüş olmasına rağmen, sorunun halen somut olarak varlığını sürdürdüğünü ifade eden Taş, bu kapsamda Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün öncülüğünde Milli Eğitim, Sağlık, Emniyet Çocuk Şube Müdürlüğü, Belediye ve diğer kurumların iş birliğiyle çalışmaların yoğun bir tempoyla devam ettiğini belirtti.
Taş, Şehitlik semtinde çocuklara yönelik hizmet verecek merkezin DPT'nin yatırım programlarına alındığını, Yatılı Çocuk ve Gençlik Merkezi'nin proje ihalesinin yapıldığını ifade ederek, birkaç ay içinde de merkezin inşaatının yapımı için ihaleye çıkılacağını bildirdi.
Diyarbakır-Ergani kara yolu üzerinde suç mağduru çocukların rehabilitasyonu için hizmet verecek Koruma Bakım Rehabilitasyonu Merkezi'nin de inşaatına başlanacağını ifade eden Taş, şunları söyledi:
“GAP Eylem Planı kapsamındaki çalışmalarımız büyük bir hızla sürüyor. Kamuoyunda, açıklanan eylem planının 'önceki eylem planlarından çok farklı olmayacağı, somut adımlar atılmayacağı' şeklinde ifadeler vardı. Oysa tam tersi gelişmeler yaşanıyor. 2012 yılına kadar 6 adet toplum merkezi planlandı. 2009 yılında 2 toplum merkezi yatırım programına alındı. GAP Eylem Planı kapsamında SODES'e sunulan 4 projemiz onaylandı. Bu projelerin toplam maliyeti 590 bin TL civarında. Tüm bu gelişmeler eylem planına olan umudumuzu artırıyor.”
MADDE BAĞIMLILARI REHABİLİTE EDİLECEK
Taş, Sağlık Müdürlüğü ve Türk Eczacılar Birliği'nce açılan Uçucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nin (UMATEM) şu an tedavi amaçlı hizmet verdiğini belirterek, “Madde Bağımlılığı ile Mücadele ve Rehabilitasyon Merkezi” projesiyle 8 uzman tarafından 12-54 yaş grubu madde bağımlısı, madde kullanıcısı ya da madde kullanma riski taşıyan çocuklar ile ailelerini bilinçlendirme, tedaviye yönlendirme ve tedavi sonrası sosyal rehabilitasyon hizmeti verileceğini bildirdi.
“Mobil Ekip Oluşturma Projesi” ile de sokakta çalışan, çalıştırılan, suça bulaşmış veya risk altında olan çocuklara ve ailelerine ulaşacaklarını anlatan Taş, “Bilinçlendirici, yönlendirici ve koruyucu gibi rehabilitasyon aktiviteleri yaparak çocukların sosyal gelişimlerini tamamlamaları için destek vereceğiz” dedi.
“RİSK ALTINDAKİ 140 ÇOCUK, TURNUVAYA KATILACAK”
Oktay Taş, risk altındaki çocukların spor aracılığıyla kişisel gelişimleri, sosyalleşmeleri ve kültürel etkileşimlerine olanak sağlamak amacıyla hazırladıkları “Risk Altındaki Çocuklara Basketbol Turnuvası Projesi” kapsamında da 140 çocuğun katılımıyla turnuva düzenleyeceklerini anlattı.
Çocukların ayakkabıdan, formaya ve konaklamaya kadar tüm ihtiyaçlarının karşılanacağını ifade eden Taş, turnuvanın Diyarbakır, Adıyaman, Şanlıurfa, Batman, Siirt ve Van'ı kapsadığını bildirdi.
Taş, “Çocuk Kulübü Projesi”nde ise çocuk haklarının çocuklar tarafından akranlarına anlatılmasının hedeflendiğini, uygulamaya konulan projelerin GAP Eylem Planı'nın somut yansımaları olduğunu sözlerine ekledi.