GAP bölgesinde yüzler gülüyor

Güncelleme Tarihi:

GAP bölgesinde yüzler gülüyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2001 00:00


Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hasat mevsimi başlarken, tahıl ürünlerindeki verim artışı çiftçinin yüzünü güldürüyor.

GAP bölgesinde son iki yıldır yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçiler zor durum yaşarken, bu yıl özellikle bahar aylarının bol yağışlı geçmesi tahıl ürünlerinde artışa yolaçtı.

Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem, son iki yılda kuraklık nedeniyle çiftçilerin dönüm başına tarladan aldığı ürünün ortalama 100 kilogram olduğunu belirterek, bu yıl dönüm başına yaklaşık 400 kilogram ürün aldıklarını söyledi.

Tahıl veriminde son yıla oranla 4 kat artış olmasının sevindirici olduğunu ifade eden Erdem, şöyle dedi:

''Ürünlerdeki verim artışı borç batağında olan çiftçilerimizi rahatlatacaktır. Çünkü, iki yıldır ürün kaldıramıyorlardı ve hep faizle ürün ekimi yapıyorlardı. Tahıl ürünlerine verilen fiyatlar da fena değil. Şu anda sadece arpa ürünleri biçiliyor. Ancak, buğday ve mercimek içinde aynı verimi bekliyoruz. Çiftçilerimiz iyi bir yıl yaşıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi de alımlara başladı.''

SÜNEYLE MÜCADELE SÜRÜYOR

Bölgede bahar ayının yağışlı geçmesi nedeniyle süne zararlısının da bu yıl, geçen yıllara oranla daha az olduğu bildirildi.

Diyarbakır Tarım İl Müdürü Hadi Kayhan, il genelinde bahar aylarının yağışlı ve sıcaklığının geçmiş yıllara oranla düşük geçmesi nedeniyle süne zararlısıyla mücadele çalışmalarının geç başladığını belirterek, tarlaların ilaçlanması çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Diyarbakır'da bu yıl 1 milyon 500 bin dekar alanın süne zararlısına karşı ilaçlanacağını anlatan Kayhan, şöyle dedi:

''İki hafta önce başlayan ilaçlama çalışmalarında bugüne kadar 1 milyon 400 bin dekar alan ilaçlandı. İki güne kadar ilaçlama çalışmaları tamamlanır. 11 uçakla ilaçlama çalışmaları yapıyoruz. ilaçlamada 100'üaşkın kişiden oluşan 16 ekip görev yapıyor. Geçen yıl 1 milyon 800 bin dekar alanda ilaçlama yapmıştık. Bu yıl bahar ayının yağışlı ve ısınında önceki yıllara oranla daha düşük olması nedeniyle süne zararlısı daha az görülüyor.'' (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!