Gamze’nin ilacı sende olabilir

Güncelleme Tarihi:

Gamze’nin ilacı sende olabilir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2012 00:00

3 yaşındaki oğlu Atakan için hazırladığı ‘Birlikte uzun yaşayalım’ internet sayfasıyla sesini duyurmaya çalışan Gamze Akbaş lösemi hastası. Tedavisi için gereken tek şey iliğin bulunması. Uygun ilik belki sizde olabilir. Bu da küçük bir kan testiyle öğrenilebilir.

Haberin Devamı

İZMİR Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Hematoloji Servisi Onkoloji Bölümü’ndeki lösemi tedavisi kapsamında kemoterapi almaya başlayan Gamze Akbaş’ın (28) evlat sevgisi sosyal medyayı harekete geçirdi. Daha 3 yaşındaki oğlu Atakan için hazırladığı ‘Birlikte uzun yaşayalım’ sloganını taşıyan blog’unda oğluna ve ailesine yaşama sevincini ve direnme gücünü anlatan Gamze Akbaş, şimdi nakil için uygun iliğin bulunmasını bekliyor.

İlik donörü ihtiyacı

Aile içinden yüzde 1, aile dışından ise 40 binde bir kişinin iliğinin tutması ihtimali bulunurken, en fazla ilik donörü bulunan İstanbul’da bile sadece 27 bin bağışçı bulunuyor. Diğer taraftan Akbaş’ın kan grubunun yaygın bir grup olan A RH + (pozitif) olması da kan ihtiyacı olduğunda bulunabilmesini kolaylaştırdı.

Küçük bir tüp kan yeter

Gamze Akbaş’ın ailesi uygun ilik bulmak ve kemoterapi sürecinde ihtiyaç olan kanı temin etmek için uğraşırken ilik donörü olarak birçok insanın yaşamının kurtulabileceğini, küçük bir tüp kan vererek ilik donörü olunabileceğini vurguladılar. Kardeşinin iliğinin uymaması üzerine başlatılan dışarıdan uygun ilik arama çabaları internetteki paylaşımlarla birlikte önemli aşama kaydetti.

Haberin Devamı

GAMZE İÇİN 1 TÜP KAN / Foto Galeri

Nasıl donör olunur

18-50 YAŞINDA sağlığı müsait olan herkes kemik iliği bankasına gidip başvuru formu doldurabilir. Bir tüp kan verenler bulaşıcı hastalık testinden geçiriliyor. Hastalık taşımıyorsa bankaya kaydediliyor. Gönüllü vericinin kayıtları bilgisayara işleniyor, hastalarla uyum sağlarsa daha ileri tetkik yapılmak için çağrılıyor. Uygunsa genel anestezi altında kemik iliği alınıyor. Vericinin leğen kemiğinden iğneler aracılığı ile alınan kemik iliği, bir torbaya aktarılıyor. Operasyon, dikiş gerektirmiyor. Verici ertesi gün işine dönüyor.

Ankara’dan ilik donörü olmak isteyenler: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, İbni Sina Hastanesi, Akrabalık Dışı Kemik İliği ve Kordon Kanı Bankası. Tel: 0312 508 24 44

İstanbul’dan ilik donörü isteyenler: Çapa Tıp Fakültesi İlik ve Doku Nakli Merkezi

İzmir’den ilik donörü olmak isteyenler: Ege Üniversitesi Kan Merkezi irtibat No: 0232 390 40 29. Randevu alarak gidiliyor.

Ünlülerden destek

İLİK nakli için donör aranmaya 13 Şubat 2012 Pazartesi günü başlanacağı duyurulurken Twitter, Facebook, Nurturia gibi sosyal paylaşım sitelerinde en çok tartışılan, konuşulan konu Gamze Akbaş’ın sağlığına yeniden kavuşma çabaları. Ozan Güven, Hande Yener, Ezgi Mola, İlkay Akkaya, Berna Laçin, Işın Karaca, Okan Bayülgen gibi pek çok ünlü isim Gamze Akbaş’ın çığlığını takipçilerine duyurdu. ‘Seninleyiz Gamze’ adlı sayfaların dışında onlarca blog da oluşturuldu.

Seyahate giden anne gibiyim

GAMZE Akbaş’ın oğlu Atakan için kaleme aldığı ‘Seyahate giden anne gibiyim’ başlıklı yazısından bir bölüm: “Bu yazıyı yazarken sabredeceğim ağlamamak için. Aynı başlıkta yazdığım gibi hissediyorum kendimi, ama belli ki benim seyahatim bayaca uzun sürecek. İster bir annenin vasiyeti deyin bu yazılanlara, ister gözü arkada kalmasın diye aklından geçenleri sıralıyor deyin...”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!