Gama ve GE Enerji ortak yatırıma gidecek

Güncelleme Tarihi:

Gama ve GE Enerji ortak yatırıma gidecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2007 16:54

Gama Holding ve General Electric’in (GE) iştiraklerinden GE Energy Financial Services, yüzde 50-50 ortak oldukları Gama Enerji ile 3 yılda 3 milyar dolarlık enerji ve su projesine imza atacak.

Söz konusu ortaklık için Çırağan Sarayı’nda düzenlenen imza töreninde konuşan Gama Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Üçer, Gama Holding’in 50 yıldır Türkiye ve yurtdışında müteahhitlik projeleri gerçekleştirdiğini, 20 yıldır da enerji sektöründe faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Türkiye’nin hızlı kalkınmasına paralel olarak artan enerji ihtiyacının karşılanması konusunda ön sıralarda yer almayı amaçladıklarını ifade eden Üçer, “Bu sahada zaten önemli bir yere sahip olan şirketimizin GE gibi dünyanın en büyük şirketlerinden birinin iştirakli ile çok daha güçleneceği ve büyük hedeflere ulaşacağını düşünüyoruz” dedi.

“ENERJİYE YATIRIM TÜRKİYE’YE KARŞI BİR GÖREV”

Gama Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ergül Ersü de Türkiye’de hızla artan talep nedeniyle elektrik üretiminde bir arz sorununun baş gösterdiğine işaret ederek, Gama Enerji olarak enerji alanında yapacakları yatırımı sadece bir yatırım olarak değil, Türkiye’ye karşı da bir görev olarak gördüklerini dile getirdi.

GE ile gerçekleştirdikleri ortaklığın uzun yıllara dayanan bir işbirliğine dayandığına vurgu yapan Ersü, GE ortaklığı ile hem yenilenebilir enerji kaynakları hem de fosil yakıtları kullanacaklarını söyledi.

“YENİLENEBİLİR ENERJİYE ÖNCELİK VERECEĞİZ”

Gama Enerji’nin halen işletmede olan iştirakleri hakkında da bilgi veren Ersü, Gama Enerji’nin Birecik Barajı ve Hidroelektrik Santralı, Trakya Doğalgaz Çevrim Santralı ve İrlanda’da kurulu Tynagh Kombine Çevrim Santralı ile toplam 1550 MW kurulu gücü bulunduğunu kaydetti.

Ergü, “Önümüzdeki kısa dönemde Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik vereceğiz. Bu kapsamda toplam 365 MW’lık 13 adet hidroelektrik ve toplam 490 MW’lık 9 adet rüzgar santralı yatırımını programladık. 54 MW’lık iki hidroelektrik santral projesinin de inşaatına başladık” diye konuştu.

“ELEKTRİK ÜRETİMİNİ 4 BİN MW’YE ÇIKARACAĞIZ”

Şirketin Ürdün’de ise yap-işlet-devret modeliyle yaptıkları 100 milyon meatreküp kapasiteli DİSİ Amman Su Temin projesinin de yapımının devam ettiğini bildiren Ersü, “Ürdün’dü önümüzdeki dönemde ihalesine katılacağımız bir proje var. Hedeflerimiz geniş. Her ülkede yatırım yapabiliriz yeterki proje ve ülke koşulları uygun olsun” değerlendirmesinde bulundu.

Ersü, Gama Enerji olarak 2011 yılına kadar elektrik üretim kapasitesini 4 bin MW’a çıkarmayı hedeflediklerini kaydederek, “Ürdün’deki proje ile birlikte bu hedefe ulaşmak için planladığımız yatırım tutarı yaklaşık 3 milyar dolar. Bu miktarın henüz programlanmamış yatırımlarla daha da artacağını düşünüyoruz” dedi.

“RÜZGAR TRİBÜNÜ İHTİYACI ARTIYOR”

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ersü, rüzgar tribünü üretip üretmeyeceklerine ilişkin bir soruya, “Biz yaptığımız santrallarda GE’nin tirbünlerini kullanıyoruz. Türkiye’de rüzgar enerjisine çok ciddi bir yatırım talebi var, tirbün ihtiyacı da artıyor. Gama Enerji ve GE Financial Services’la değil ama başka iştiraklerimizle rüzgar tirbünü üretimini düşünüyoruz” yanıtını verdi. Ersü, rüzgar santralleri için özellikle Batı Anadolu’da iyi rüzgar alan bölgeleri tercih edeceklerini sözlerine ekledi.

“NÜKLEER KONUSUNDA TAEK’E ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR”

Şu anda Türkiye’nin kısa ve orta vadede elektrik ve su yatırımlarına ihtiyaç duyduğuna işaret eden Ersü, nükleer enerji konusunda da kanuni mevzuatın tamamlanmasından ardından, çok geniş ortaklıklar sözkonusu olursa düşünebileceklerini söyledi.

Nükleer santral kurulması konusunda TAEK’e önemli görevler düştüğünün altını çizen Ersü, özellikle tesislerin alım garantisi konusunda hükümetin yönlendirici olması gerektiğini vurguladı. Ersü, şöyle konuştu:

“TAEK’in kamuoyunu nükleer enerjinin gereği konusunda aydınlatması lazım. Hiç kimse bunu istemezse, Türkiye bunu yapamaz. Yeri çok önemli. Nereye götürüleceğini söylesin o kadar. Alım garantisi gerekli, söküm garantisine gerek yok. Çünkü çok büyük kapasitede kuruyorsunuz ve sürekli çalıştırmak zorundasınız, yoksa yapamazsınız bu işi. Yerin de lisanslanması lazım ve bu lisansı TAEK verecek. Akkuyu lisanslanmış bir bölge. Bundan sonra eğer Sinop lisanslanacaksa bu ilan edilmeli. Burada kamu ortaklığı olabilir, gerek varsa talep edilir, yasa da müsait olur.”

Ersü, “Halka arz düşünüyor musunuz?” şeklindeki bir soru üzerine ise, halka arz konusunda şu anda bir çalışmaları bulunmadığını, ama bir süre sonra halka arzın gündeme gelebileceğini kaydetti.

“ENERJİ VE SUYA HER YIL 5 MİLYAR DOLAR YATIRIM”

GE Energy Financial Services Genel Müdürü James F. Burgoyne ise GAMA Enerji’deki ortaklığın, GE’nin Türkiye ve çevre ülkelerde büyümesi için mükemmel bir platform oluşturduğunu ve GAMA’yla olan uzun süreli ekipman ve hizmet ilişkilerini de güçlendirdiğini söyledi.

GE Energy Financial Services olarak her yıl enerji ve su sektörüne 5 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını ifade eden Burgoyne, “Yıllık yüzde 6 artış gösteren elektrik tüketimi ve 4 bin MW’lık yıllık ek üretim ihtiyacı, Türkiye’de büyüme potansiyelinin olduğunun açık bir göstergesidir. GAMA ile kurduğumuz ortaklık sayesinde bu talebe cevap vermede başarılı olacağımıza inanıyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!