Güncelleme Tarihi:
GALATASARAY Üniversitesi yerleşkesinde önceki akşam meydana gelen ve 5 saat sonra söndürülebilen yangın binada büyük hasara neden oldu. Yangın sonrası dün sabah saatlerinden itibaren itfaiye ve polis olay yeri inceleme ekipleri çalışmalarına devam etti. Binalarını yeniden yapmak üzere harekete geçen Galatasaray camiası, bağış kampanyası başlattı. Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç, binaya gelerek incelemelerde bulundu ve yetkililerden bilgi aldı. Kıraç yaptığı açıklamada, “Yeni Galatasaray, küllerin üzerine en kısa zamanda yapılacak” dedi. Açıklamada, Galatasaray Eğitim Vakfı’nın ‘TR 67 0006 7010 0000 0088 3090 50 IBAN’ hesabına bağış yapabileceği belirtildi.
ESKİ HALİNE GETİRİLMELİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga’yı telefonla arayarak, yangın hakkında bilgi aldı, geçmiş olsun dileğini iletti. Gül, görüşmede, yangından zarar gören tarihi binanın en kısa sürede restore edilerek, eski haline getirilmesi gerektiğini söyledi. Gül, bu süreçte her türlü desteğin verileceğini de belirtti.
BETON BİNA YAPILAMAZ
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yangında hasar gören tarihi binada yapılacak yenileme çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi: “Bir tarihi bina hele bugünkü çağda bütün yapısal özellikleri bilinen bir bina, ancak kendi haliyle yeniden yapılabilir. Yerine başka bir bina yapmak mümkün değildir. O bina aynen tamamlanacak, yerine yıkılıp beton bir bina yapılamaz. Bu binaların belki bazılarının, temelden çatıya kadar elden geçirilmesi ve kültür turizmi açısından daha yararlı fonksiyonlarla kullanılması mümkün olabilir mi? O ayrı bir tartışmadır. ‘Biz burayı okul olarak kullanmak istiyoruz’ deniyorsa, elbette aynısı yapılıp okul olarak kullanılır.’’
YANGINDAN SONRA BU HALE GELDİ / WEB TV
GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ'NDE YANGIN - FOTO GALERİ
NOTLAR KANAATLE
Öğrenciler adına açıklama yapan Galatasaray Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Taygun Öngören, “Çok zor bir gece yaşadık ve acımızı tarif etmekte zorlanıyoruz. Bu acımıza daha da acı katan, üniversitemizin yerinin değiştirileceği yönünde vahim iddialar var. Yaşadığımız felaketten fırsat çıkarabilecek bir zihniyeti kabul etmiyoruz. Asla müsaade etmeyiz” diye konuştu. Rektör Prof. Ethem Tolga ise öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada, öğretimin akademik takvime göre devam edeceğini belirterek, “Devletin katkısıyla, Galatasaray camiasıyla ve kültürel eserlere duyarlı milletimizin katkısıyla hasar kaldırılacaktır. Okunmamış sınav kağıdı oranı yüzde 5. Bu sınavların sonuçları, öğretim üyelerinin kanaatiyle belirlenecek” dedi.
Bu arada yanan binanın komşusu Kabataş Lisesi tarafından düzenlenen en iyiler ödül töreninde, “Yangınınız yangınımız, acınız acımızdır” pankartı açıldı. Bogaziçi Üniversitesi de tüm olanaklarıyla Galatasaray Üniversitesi’nin yanında olacaklarını açıkladı.
DENİZDEN YANGINA BÖYLE MÜDAHALE EDİLDİ / WEB TV
GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ'NİN HAVADAN GÖRÜNTÜLERİ / WEB
Prof. Kılıç: Yangın öncesi tedbirler alınmamış
İTÜ Öğretim Üyesi ve eski İstanbul İtfaiye Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, ahşap tarihi binalarda yangın sonrası yapılan müdahalelerle yapının kurtarılmasının mümkün olmadığını belirterek, “Galatasaray Üniversitesi’ndeki yangında ihmalin, özellikle yenileme çalışmaları yapılırken, günümüz teknolojisine uygun, yangın önleme ve söndürme sistemlerinin alınmamasıdır” dedi ve ekledi: “Bu, yağmurlama sistemi olabilir, yangına dayanıklı boya kullanılabilir ya da algılama sistemi olabilir. Yangın önce aşağıda söndürülmüş sonra çatıda tekrarlamış. Demek ki algılama sisteminde büyük bir eksiklik var. Çatıda algılama dedektörü yok. Halbuki ahşap binalarda özellikle çatı arasının algılanması ve kontrol altına alınması lazım. Çünkü en çok yanıcı maddenin bulunduğu kısım orasıdır. Onun dışında elektrik kablolarının ya çelik zırhlı olması ya da çelik borulardan geçirilmesi lazım. Onlar olmamış. Bunlar yoksa ve önceden önlemler de alınmamışsa, ahşap bir binayı yangından kurtarmak mümkün değildir.” Prof. Kılıç, Osmanlı’da bile İstanbul’da deniz itfaiyesi olduğunu şimdi ise bulunmadığını belirterek, gemi yangınlarını söndürmek için yapılan Söndüren gemileriyle itfaiyenin telsizle dahi görüşemeyip koordine olamadıklarını söyledi. Prof. Kılıç 13 Şubat 1997’de Tuzla’daki tanker yangını sonrasında da Hürriyet’e aynı eksiklikleri belirtmiş ve önlem alınmasını tavsiye etmişti.