Güncelleme Tarihi:
Galata’da ambülansların geçişi için açılan yol yoğun tepkilere neden olmuş ve başlatılan kampanyayla belediye verdiği karardan geri dönmüştü. Ancak bu arada meydanın yüzyıllık taşları kırılmış ve onarılması olanaksız zararlar verilmiş oldu. Belediye ve semt sakinlerinin nisan başında yaptığı toplantıda meydanın eski haline döndürülmesi için izlenecek yöntemleri görüşmek üzere bir kurul oluşturulmasına karar verildi. Galatalılar'ı temsilen kurula Behiç Ak katıldı. Galata'da yaşayan ve çalışan Ak'la bir görüşme yaptık.
Oluşturulan kurulda nasıl çalışmalar yapıldı?
Bu iki ay bir şey yapılmadı. Sonra belediye ihaleye çıkardık dedi ama sonra öğrendik ki, ihale yapılmamış. Fakat bir gün altyapısı da yapılmadan buranın suni taşlarla döşendiğini gördük. Verilen söz bu değildi, itiraz ettik. Tekrar kampanyaya başladık. Bu çalışmanın Projeler Dairesi'nden izinsiz yapıldığı ortaya çıktı. Gene tepeden inme, gecekondu bir çözüm bize dayatılmaya çalışılmıştı. Sonunda Projeler Daire Başkanı Lütfi Altun devreye girdi, ihale yapıldı ve meydanı eskiden yapan şirket kazandı. Yol tekrar söküldü. Şimdi meydan eski haline getirilmeye çalışılıyor. Hastanelerin büyüme eğilimi Galata'da günlük hayatı nasıl etkiliyor?
Biz hastanelerin ambülans giremiyor çağrısını anlayışla karşılıyoruz. Bu yollara itfaiye, polis ve ambülansın dışında özel otonun girmemesini istiyoruz. Yayalaştırmayı Galatalılar kabul edecek mi?
Kuledibi sadece burada yaşayanlar değil, çevre bölgelere gelenler tarafından da otopark olarak kullanılıyor. Her yere her şeyi yapamazsınız. Kentsel yaşamın gelişmesi için belli standartların oluşması lazım. Buranın tarihi bir doku olduğunun, ama müze değil insanların yaşadığı mekan olduğunun kabullenilmesi gerekiyor. Mekan sadece turistik olarak görüldüğünde de yanlışlar ortaya çkıyor. Mesela Sultanahmet konutlardan arındırılıp steril bir oteller merkezine dönüşünce ölmeye başladı.
Galatalılar'ın oturdukları bölgeye sahip çıkma alışkanlığı var mı?
Bir ankete göre, İstanbul'da insanlar bir evde en fazla beş sene oturuyormuş. İnsanlar göçebe gibi yaşıyorlar. Bir bölge değer kazanıyorsa, insanlar evimi satayım başka bir yere gideyim gibi bir düşünce içine giriyor. Ama bir yerin değer kazanması aynı zamanda değer kaybetmesi anlamına da geliyor. Konutlar kaçıyor, ticari rant artıyor. Mesela Ortaköy konut, sanatçı atölyeleri ve lokantaların birarada olduğu bir mekanken bar mekanı haline geldi. Ortaköy Meydanı öldü. Umarım Galata da bu hale dönüşmez. Konutlarda yaşama teşvik edilmeli. Evlerin onarılması, pansiyona dönüştürülmesi için kiracı ya da evsahibine krediler verilebilir.
Galata'da bina kalitesi nasıl?
Çok çok iyi. Burada evini restore eden bir insan toplumsal bir hizmet yapmış oluyor. Boş ve kullanılmayan evler çok. Tehlikelerden bir tanesi, konutları alarak büyük yatırım alanlarının açılmaya çalışılması. İki apartman alıp bunları yıkıp yerine bir apartman yaptığınız zaman ölçeği kaybetmiş, tarihi dokuyu zedelemiş oluyorsunuz.
Var mı böyle girişimler?
Bir takım insanların binaları toplayıp, çarşı, otel ve benzeri tipte binalar yapmak gibi projeleri var. Bu tür projeler Galata'nın ölçeğinin kaybolması anlamına geliyor. İkincisi bu yapılar yapılırken trafik düşünülmediği için Galata'nın yine bir araç mezbeleliğine dönüşmesi tehlikesi var. Evler otel ya da pansiyon olabilir, evler arasında küçük geçitler yapılarak bir kompleks yaratılabilir ama büyük oteller dikmek Galata'ya vurulacak en büyük darbe.