Güncelleme Tarihi:
Aarhus Mimarlık Okulu öğrencileri iki aydır İstanbul'da. Yangın ve deprem felaketlerine rağmen Galata'da restorasyon ve rekreasyon projeleri üretiyorlar. Çalışmalarını henüz tamamladılar ve eski Ceneviz Ticaret Sarayı'nda sergilemeye başladılar. Sergi herkese açık.
Tam iki ay önce Danimarka'dan Türkiye'ye bir grup öğrenci geldi. Yaşları 22 ile 26 arasında değişen bu 6 genç insan, Aarhus Mimarlık Okulu'nun farklı branşlarında eğitim görüyorlardı. Üniversitelerindeki Türk profesör Ali Uyanık, pratik yapmak için Galata'nın iyi bir çalışma alanı olduğunu düşünmüştü.
Burada iki ay boyunca kendi belirledikleri alanlar hakkında projeler ürettiler. Çalışma sahaları kendilerine Galata Derneği Başkanı Mete Göktuğ tarafından gösterildi. Geçtiğimiz günlerde çalışmalar tamamlandı. Öğrenciler eski Ceneviz Ticaret Sarayı'nda ilk sergilerini açtılar. Sergide çalıştıkları sahaların ayrıntılı projeleri ve modelleri bulunuyor.
En eski yollardan biri
Projeler bundan sonra Danimarka'ya gidecek. Orada eldeki tarihi dökümanlar ile daha ayrıntılı hale getirilecek. Galata Derneği Başkanı Mete Göktuğ, Danimarkalı uzmanlarla görüşüleceğini, projelerin mükemmel hale getirileceğini söylüyor. Mimarlık öğrencilerinin pratik amacıyla Galata'ya gelmeleri rutin bir hale getirilecek ve Galata bir proje alanı olacak.
Projelerin tamamı Galata'nın tarihi dokusunun yeniden canlandırılmasına yönelik. Aralarında tarihi bağları sağlayan aksların ortaya çıkarılmasını, yenilenmesini ve genişletilmesini sağlayan projeler var.
Kuleden limana kadar giden aks Nikolaj Mitens'in çalışma sahası. Burası İstanbul'un hemen hemen en eski yolu. Galata Kulesi Sokağı'ndan başlayıp Perşembe Pazarı'na kadar uzanıyor. Önemli bir proje çünkü dünyanın en eski yollarından birini ortaya çıkaracak.
İkinci proje ise Lars Villumsen'e ait. Villumsen Ceneviz Surları'nın çevresinde bir festival aksı geliştirdi. Proje yine kuleden başlıyor, iç surların dışından gidiyor. Proje, tiyatro ve konser gibi sahne gösterilerinin yapılabileceği bir bölge yaratıyor. İtalyan Sinegogu'nun yanındaki otopark alanı da bu projeye dahil. Öğrenciler apartmanların dış cephesine yangın merdivenleri ilave etmeyi de ihmal etmemişler.
Halkın kararı
Thomas Fenger, bugün Galata Derneği binası olan eski Ceneviz Sarayı üzerine çalıştı. Bir maketini yaptığı binada ofisler, toplantı salonu, bilgi merkezi düşünüyor. Galata Kulesi Sokağı'nın orijinal topografyasını çizdi. Mevcut Ceneviz Ticaret Sarayı'nın bağlantılarını kurarak eski dokuyu canlandırmayı amaçlıyor. Projede iç sokak yapılması tezi de var. Kartçınar Sokağı'nın üstü gerkirse yağmurlu günlerde kapatılarak bazı haftasonlarında gösteriler düzenlenecek.
Bereketzade Camii'nin alan projesi Malin Nielsen'e ait. Şu anda bu alanda arkeolojik çalışmalar sürdürülüyor. Proje, Bereketzade Mahallesi alanı içerisinde bir rekreasyon alanı yaratıyor. Arkeolojik kalıntıların üzeri cam örtüyle kapatılacak ve kazı çalışmalarının tanıtılması sağlanacak. Ayrıca Bereketzade Camii ortaya çıkarılacak, Bereketzade Çeşmesi şu anda bulunduğu meydandan alınıp, restore edilerek eski yerine konacak.
Thomas Helsted ile Christina Jacobsen de aynı sahanın farklı bölümlerinde çalışıyorlar. Christina, eski ayakkabı fabrikasının arkasındaki sur duvarını ortaya çıkarmaya çalışıyor. Thomas'ın görevi ise bu iki alanın arasında kalan yolu düzenlemek.
Projelerin iki alternatif ile halka sunulması düşünülüyor. Mete Göktuğ, buraların kullanımı konusunda halkla beraber karar alınması düşüncesinde: ‘‘Burada demokratik planlamanın adımlarını atacağız. Belediyeler gelirler gelmezler bilmem. Ama gelecekler, çünkü halk gelecek’’ diyor.
Öğrencilerin sergide bizden tek ricası ise, Galata'nın en eski fotokopicisine minnettar olduklarının belirtilmesiydi. Projelerin kopyalanmasında geleneksel Türk konukseverliğini gösterdiğini söylediler.