Galapagos'ta felaket yılı

Güncelleme Tarihi:

Galapagosta felaket yılı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Charles Darwin'in Evrim Teorisi'nde çok önemli bir yere sahip olan Galapagos Adası, El Nino'dan kaynaklanan değişiklikler yüzünden biyolojik bir krizle karşı karşıya. Dünyada bir benzeri olmayan, çok özel bitki ve hayvanlara evsahipliği yapan Galapagos Takımadaları'nın iklimi, dünyayı yoğun bir şekilde etkisi altında bırakan bu meteorolojik fenomen nedeniyle, telafisi mümkün olmayacak yaralar alıyor.

Biyologlar, Pasifik Okyanusu/nda periyodik olarak meydana gelen bu iklim olayından kaynaklanan değişiklikler nedeniyle, takımada üzerinde yaşayan pek çok hayvan türünün soylarının tükenmesinden korkuyorlar.

Uzmanlar, El Nino'nun etkilerinin bu yıl 1982-1983 yıllarında görülenden çok daha yoğun olduğunu belirtiyor. Bundan 15 yıl önce bölgeye bir yıl içinde kilometrekareye 2.770 mm. yağış düşerken, günümüzde bu oran 7 kat arttı. Dahası, El Nino'nun akıntılara katılmasıyla deniz suyunun derecesi de 3 derece arttı.

Darwin Enstitüsü uzmanlarına göre, işler daha da kötüye gidecek. Uzmanlar dünyada sadece Galapagos Adaları'nda yaşayan bir karabatak türü olan Harris'in yüzde 45'inin, çok ender rastlanan Galapagos penguenlerinin yüzde 78'inin öldüğünü, albatrosların da yiyecek bulamadıkları için zor durumda olduklarını söylüyor. Ayrıca adadaki iguanalar da açlıktan dolayı yüzde 70 azalmış durumda.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!