Güncelleme Tarihi:
                             Â
Â
Haftasonu yapılacak zirvede ABD ile Avrupa’nın küresel ekonomiyi rayına oturtmak konusundaki reçeteler üzerindeki görüş ayrılıkları ön plana çıkıyor. Avrupa ekonomilerin toparlanması için çarenin kemer sıkma politikalarında olduğunu düşünürken, ABD ise bu durumdan kaygı duyuyor. Aradaki temel farklılık ise ABD ekonomisinin krizden çıkmaya başlamış olması, Avrupa'nın ise krizin derinleşmesini önlemeye çalışması.
Â
Taraflar zirveye saatler kala en üst düzeyden birbirlerine mesaj göndermeyi sürdürüyor. Son olarak ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, BBC'ye yaptığı açıklamada, "dünyanın artık eskiden olduÄŸu gibi ABD'ye bel baÄŸlayamayacağını" söyledi.         Â
Küresel ekonominin toparlanması için diÄŸer önemli ekonomilerin de daha fazla büyümesi gerektiÄŸini söyleyen Geithner, açıkların kapatılması konusunda ABD ile AB arasındaki politika farklarının çok önemli olmadığını ifade etti.         Â
Toronto'da yapılacak G8 ve G20 zirveleri öncesi Washington'da konuÅŸan Geithner, grubun bütün üyelerinin "büyüme ve güven tesisi sınavına odaklandığını" belirterek toplantılarda bu amaç için çabalayacaklarını ifade etti.Â
ABD Hazine Bakanı, Avrupa ve Amerika'nın ekonomik krize yaklaşımlarının farklı olduğunu gördüğünü, ancak öncelikli konunun ekonomik büyüme olması gerektiğini savundu ve"Avrupa, gelecekte daha iyi büyüme rakamlarının yakalanmasını mümkün kılacak reform ve politikaları hayata geçirme yolunda bir tercih kullanabilir." dedi.
ABD POLÄ°TÄ°KALARDAN KAYGILI
Bazı Avrupa ülkeleri, bütçe açıklarını kapatmak amacıyla, son haftalarda sert kemer sıkma politikalarını hayata geçirmişti.
ABD Başkanı Barack Obama, G20 liderlerine gönderdiği mektupta, kemer sıkma politikalarının ekonomik düzlüğe çıkılmasını geciktirmesinden kaygı duyduğunu ifade etmişti.
Büyük Depresyon'dan bu yana yaşanan en ciddi mali krizin nasıl geride bırakılacağıyla ilgili değerlendirmelerin yapılacağı G8 ve G20 zirveleri üç gün sürecek.
ABÂ KEMER SIKMA POLÄ°TÄ°KALARINI SAVUNDU
Avrupalı liderler ise ABD'nin yorumlarına karşı çıkar ÅŸekilde, kemer sıkma politikalarını savundu. Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel, Berlin hükümetinin önümüzdeki dört yılda 107 milyar dolar tasarruf etmesini saÄŸlayacak kemer sıkma önlemlerine sıkı sıkıya baÄŸlı kalmaya devam edeceklerini açıkladı. Â
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble da Alman Handelsblatt gazetesinde yayımlanan makalesinde, yurtdışında Almanya’nın kemer sıkma önlemleriyle küresel ekonomideki iyileşmeye sekte vurduğu yönündeki eleştirileri anlamadığını söyledi ve Berlin’in büyümeyi tetiklemek için fazlasıyla çalıştığını belirtti.
Â
Avrupa Merkez Bankası (ECB)Jean-Claude Trichet de kıta genelinde alınan kemer sıkma önlemlerinin ekonomik büyümeye sekte vurduğu yönündeki iddiaların yanlış olduğunu söyledi.
Â
Ä°ngiltere BaÅŸbakanı David Cameron ise Globe and Mail gazetesine yazdığı makalede "Vermemiz gereken en büyük sözün ne olduÄŸu konusunda kimsenin şüphesi olmasın: Küresel ekonominin tamir edilmesi" dedi.   Â
Â
KÄ°MLER KATILACAKÂ Â Â
Hafta sonunda Toronto kendinde düzenlenecek zirvede G-20 üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları düzeyinde temsil edilecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hazır bulunacağı zirveye katılımcılar arasında şu liderler dikkat çekiyor:
ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao, Suudi Arabistan Kralı Abdullah, İngiltere Başbakanı David Cameron, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva, Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez de Kirchner ile AB Konsey Başkanı Herman Van Rompuy ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso.
Bu haberde BBC'in internet sitesinde yer alan "Geithner says US can 'no longer drive global growth" baÅŸlıklı haber ve CNBC'de yer alan "G20 Nations See Different Paths for Securing Recovery" baÅŸlıklı haberden faydalanıldı.       Â