Güncelleme Tarihi:
Maliye bakanları ve merkez başkanlarının Londra'daki toplantısında alınan kararlar arasında ekonominin toparlanması için uygulamaya konulan önlemlerin devamı ile mali sektöre yönelik düzenlemenin ve denetlemenin sıkılaştırılması da yer alıyor.
Toplantı sonrası yayımlanan bildiride, "Finans piyasaları istikrar kazanıyor ve küresel ekonomi gelişiyor ancak büyüme ve yeni iş imkanları yaratma görünümü için temkinli duruşumuzu devam ettiriyoruz" denildi.
Londra'daki bu toplantı, Eylül sonunda dünya liderlerinin ABD'nin Pittsburgh kentinde yapacağı G20 zirvesinde hazırlık niteliği taşıyor.
Yapılan açıklama ve alınan bazı kararlar, Londra'daki toplantı öncesinde aralarında her ne kadar çok kesin çizgiler olmasa da alınan ekonomik önlemlerin devamı konusunda Fransa ve Almanya ile ABD ve İngiltere arasında görüş ayrılıkları bulunuyordu.
Almanya ve Fransa, ekonomik canlandırma önlemlerini yavaş yavaş sonlandırma konusunda stratejilerin tartışılması gerekliliğini vurgularken, diğer kamp bu öneriye karşı çıkıp, toparlanmanın kırılganlığı nedeni ile büyüme kalıcı olarak sağlanana kadar acil önlem paketlerine odaklanılmasının gerekliliğini belirtiyordu.
G20 ülkelerinin ekonomi alanındaki politika yapıcıları toplantı sonrasında, bu yılın başında düzenlenen önceki toplantıda alınan mali ve parasal canlandırma taahütlerin devamı kararı aldı.
Ancak, aynı toplantıda buna ilave olarak, toparlanmanın kalıcı olmaya başlaması ile canlandırma paketlerini geri çekme için "şeffaf ve güvenilir bir sürecin" oluşturulması gerektiği de belirtildi.
Toplantıda alınan diğer bir önemli karar da bankacılık sektörünü yakından ilgilendiren ve sektörde risk iştahını kabartıp sektörün kırılganlığını artıran bankacılara ödenen primler ile ilgili oldu.
PRİMLERE KISITLAMA GELEBİLİR
Haftasonunda yapılan toplantıda varılan anlaşmaya göre, bankaların kaldıraçlı işlemleri sınırlamaları ve rezervlerinde tuttukları varlıkların miktarı ile kalitesini artırmaları gerekiyor.
Finans kuruluşlarının ayrıca elde ettikleri kârları sermaye artırımı ve kredi kaynağı olarak kullanmaları istendi. Ayrıca bu kuruluşların kriz zamanlarında uluslararası operasyonlarını sürdürebilmek için bir planlama yapmaları öngörülüyor.
Anlaşmanın detayları ise beş ay önce yine G20 tarafından kurulan Basel merkezi Finansal İstikrar Kurulu'na bırakıldı.
Kurul ayrıca bankaların dağıttıkları prim ve kâr paylarına sınırlama getirip getirilmemesi konusunu da ele alacak.