Güncelleme Tarihi:
LİDERLER ANLAŞTI BÜTÇE AÇIKLARI YARIYA İNDİRİLECEK
Â
Toronto'da haftasonunda gerçekleÅŸen zirvede ekonomiyi canlandırmayı amaçlayan teÅŸvikler, bankaların sermaye yeterlilikleri, büyük bankalara sermaye sınırlama getirilmesi ve küresel bankacılık vergisi gibi tartışmalı ve zorlu konularda somut kararlar alınamadı.    Â
Zirveden çıkan en önemli sonuç, ülkelerin 2013 yılına kadar kamu açıklarını yarı yarıya azaltma ve 2016'ya kadar da borç yüklerini 'istikrarlı' seviyeye indirme taahhüdü oldu. Ãœlkelere, bu hedeflere ulaÅŸma konusunda kendi ÅŸartlarına uygun yöntemleri devreye sokma esnekliÄŸi tanındı.   Â
Zirveden çıkan bu karar, teşvik paketlerinin geri çekilmesi konusuna ciddiyetle yaklaşıldığına yönelik uluslararası piyasalara ve ülkelerin kendi kamuoylarına verilen bir işaret olarak da algılandı.
ABD VE AVRUPA UZLAÅžTI
Avrupalı bir yetkili Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, zirveden çıkan sonucun Atlas Okyanusu’nun iki yakası arasındaki bir uzlaşma göstergesi olduğunu söyledi. Yetkili, ABD’nin, ekonomik büyümenin G20'nin öncelikli hedefi olması karşılığında, bütçe açıklarını yarı yarıya azaltma kararını kabul ettiğine dikkat çekti.
ABD, bütçe açıklarının hızlı şekilde azaltılması ve teşvik harcamaların geri çekilmesinin yeni bir resesyon riski oluşturabileceğini savunuyordu. Öte taraftan, başta Almanya olmak üzere Avrupa, önlemlerin alınmasında geç kalınmasının sürdürülebilir olmayan borç seviyelerine, yüksek faiz oranlarına ve hatta ülke iflaslarına yol açabileceğine dikkat çekiyordu.
Zirve diğer taraftan küresel finansal krizden sonra dünya ekonomisinin yeni bir aşamaya geçtiğini de gösterdi. Kriz sonrası hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler ekonomilerini canlandırmak için teşvik paketlerini uygulamaya koymaya odaklanmıştı. Ancak şimdi ise ülkeler artan bütçe açıkları ve borç yükleri ile boğuşuyor.
BANKALARA SÃœRE TANINDI
Zirvede, bankalara getirilecek sermaye ve likidite kısıtlamaları konusunda biraz daha bekleme kararı alındı. Bu kuralları koordine edecek kuruldan, bankaları daha güçlü hale getirme amacı güdülmesi istenirken ekonomik büyümenin de göz ardı edilmemesi talep edildi.
Bankalar için daha yüksek sermaye ve likidite düzeylerine ulaşmaları için esnek bir takvim belirlendi. Bununla birlikte, ekonomik durgunluk sonrası hâlâ düzelme yolunda olan bankalara nefes alma olanağı sağlanması yoluna gidildi.
G20 liderleri, geçen yıl yaptıkları toplantıda, bankacılık sisteminde küresel olarak uygulanacak yeni kuralların 2012 yılına kadar yürürlüğe konması konusunda anlaşmışlardı.
Â