Güncelleme Tarihi:
Küresel ekonomik krizden çıkışın emarelerinin tartışıldığı bir dönemde, bu hafta sonu Londra'da toplanacak olan G20 maliye bakanları toplantısına Avrupa'nın iki sert çocuğu Fransa ve Almanya'nın, bankacılara ödenen primler konusundaki sert duruşunun damga vurması bekleniyor.
20 ülkenin ekonomik politikalarına yön verenlerin yan yana geleceği toplantıda genel olarak ise ikinci dünya buhranından sonra dünyanın yaşadığı son ekonomik krizle mücadelede alınan önlemlerin, gelecekte de benzer krizlerin yaşanmaması için ne şekilde geliştirilebilir sorusuna cevap aranacak.
ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, İngiltere Merkez Bankası Mervyn King ile diğer G20 ülkelerinin maliye bakanları ile merkez bankası başkanlarının katılacağı toplantı, üç hafta sonra ülkelerin liderlerinin ABD’nin Pittsburgh şehrinde katılacağı zirve öncesinde gündemdeki konuların masaya yatırılmasını sağlayacak. Toplantı aynı zamanda, bundan beş ay önce düzenlenen ve hükümetlerin küresel krizin en büyük nedenleri arasında ‘denetim eksikliği’ni gösterip, piyasalarda güvenin yeniden tesisi için mali düzenlemelerin güçlendirilmesini önerdiği, zirveden sonraki ilk buluşma olacak.
Zirve öncesinde Bloomberg’e açıklamada bulunan Uluslararası Para Fonu (IMF) eski başekonomistlerinden Raghuram Rajan, şu anda bir toparlanma döneminin yaşandığını ve bundan sonra gerçek sorunlar ile uğraşılacak olmanın çok daha zorlu bir süreç olacağını, söyledi. Rajan sözlerine, “Gelecek krize kadar (krizden koruyacak) araçları şekillendirmek riski ile karşı karşıyayız,” diyerek devam etti.
Merkel ve Sarkozy bastıracak
24 ve 25 Eylül tarihlerinde devam edecek olan zirvede, en çok üzerinde durulacak olan konu başlığının ise bankacılık sektöründe dağıtılan yüksek miktarlardaki bonusların kısıtlanmasının olması bekleniyor. Fransız haber ajansı AFP’nin haberine göre; bu konuda Merkel ve Sarkozy’nin birlikte hareket ederek bonusların kısıtlanması, riskli varlıklarla yapılan işlemlerin daha yakından denetlenmesi ve bankaların, kayıplarını karşılayacak kadar yeterli sermayeye sahip olmaları konularında bastıracak.
İki lider, özellikle bonuslarını kısıtlanması konusunun üzerinde ne kadar önemle durduklarını Pazartesi günü Almanya’nın başkenti Berlin’de yaptıkları toplantıdan sonra yaptıkları açıklamada da ortaya koydular. Merkel, ikili görüşmeden sonra bankalara yönelik sert uyarısında, “hiçbir bankanın hükümetlerden tehditle para koparacak durumuna getirecek kadar büyümesine izin verilmemelidir” dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy de, Merkel ile G20 ile igili konularda tam bir fikir birliği içinde olduğunu belirterek, bankacılara ödenen bu 'skandal' niteliğindeki bonusların değiştirilmesinin zamanı geldiği vurgusunu yaptı. Sarkozy ayrıca spekülatif fiyat artışlarına da yeniden izin verilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
Merkel ayrıca, zirvede liderlerin bankalara ve şirketlere yardım amacıyla alınan canlandırma paketleri ve önlemler nedeniyle artan bütçe açıklarından çıkış stratejilerinin tartışılmasını isterken, bu çerçevede faiz oranları ile ilgili politikaların masaya yatırılacağını belirtti.
İki lider ayrıca, bu görüşün Avrupa Birliği’nin tamamı tarafından desteklenip, AB’nin ortak duruşu olarak ortaya konması konusunda çaba sarf etmesi için dönem başkanlığını yürüten İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeld mektup gönderdiklerini de kaydetti.
ABD ve İngiltere daha ılımlı
Almanya ve Fransa’nın sert duruşuna karşın, Reuters haber ajansı, Obama yönetiminin zirve öncesinde yapacağı açıklamada Almanya ve Fransa kadar sert mesaj vermeyerek, toplantının, dünya ekonomisini yeniden ayağa kaldırma ve mali istikrarın sağlanmasına odaklanmasını isteyecek.
Reuters’in haberine göre, Hazine Bakanı Geithner’ın, mali sektörün dünya ekonomisini istikrarsızlaştıracak riskleri almasının önüne geçilmesini isteyerek, İngiltere Başbakanı Gordon Brown ile aynı fikirde olduklarını deklare edecek. Geithner’in, bankacılara ödenen bonusların da kısmen toplantının konusu olmasını isteyeceği ve bu konuda da Brown ile ortak görüşü paylaşacağı gelen haberler arasında yer alıyor. Geithner’ın bu açıklamaları ile Obama yönetiminin, Wall Street’te güçlü şekilde savunulan bonus kültürünün üstesinden gelmek için harekete geçeceği ile ilgili tartışmaları da alevlendirmesi bekleniyor.
Geithner, daha önce bonus ödemlerini incelemesi için üst seviyede bir avukat atamış fakat, bu bonusların vergilendirilmesi önerilerini onaylamamıştı.
Financial Times’a verdiği bir röportajda, küresel kredi piyasalarının yeniden canlanması ve büyümenin yeniden başlatılmasına konsantre olunmasını isteyen İngiltere Başbakanı Gordon Brown, bonus ödemelerinin kısıtlanması konusunda, Sarkozy kadar sert bir duruş sergilemiyor.
Sarkozy’nin bankacılık sektörüne yönelik öngördüğü önlemler arasında bonus ödemelerinin üç yıl ertelenmesi, kazanılan ödüllerin üçte birinin hisse senetleri ile ödenmesi, ve ödemelerin tamamının alınması için uzun dönemli sıkı performans kriterinin uygulanması bulunuyor.