Güncelleme Tarihi:
Televizyonlardan canlı yayınlanan bir basın toplantısı sırasında gazeteciler, Sonoda'dan suyun saÄŸlığa zararlı olmadığını kanıtlamasını istedi.ÂBunun üzerine, Sonoda mart ayındaki büyük depremde zarar gören nükleer santralden gelen bir bardak suyu içti.
Sonoda'nın suyu içerken gergin olduğu ve ellerinin titrediği görüldü.
Sonoda'nın içtiği su, Fukuşima'daki iki reaktörün soğutma havuzundan getirildi. Bu havuzlardaki sular, tarımsal sulama gibi amaçlar için kullanılmadan önce arıtılıyor.
Suyu içtikten sonra açıklama yapan Sonoda, "Arıtılmış suyu içmek, güvenli olduğunu doğrulamak anlamına gelmez. Kamuoyuna bilimsel veri sunmak en doğru yol olacaktır" dedi.
Japon hükümeti ayrıca, santralin güvenli olduğunu kanıtlamak için 12 Kasım'da Fukuşima'ya bir basın turu düzenleneceğini duyurdu. Japon hükümet sözcüsünün davranışı, akıllara bir kez daha 1986'daki Çernobil felaketi sonrası çay içen dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral'ı getirdi.
Â
TOKYO VALÄ°SÄ° DE MUSLUK SUYU İÇMÄ°ÅžTÄ° Â
Japonya'daki deprem ve tsunami felaketinin ardından Tokyo Valisi de geçtiğimiz mart ayı sonunda musluk suyunda radyasyon olmadığını göstermek için düzenlediği basın toplantısında bir bardak su içmişti.
Â
FRANSA: JAPONLARIN AÇIKLADIĞININ 20 KATI RADYASYON SIZDI
Â
Fransa'nın Radyolojik Koruma ve Nükleer Güvenlik Enstitüsü’nün araştırmasına göre, Mart ayındaki deprem ve ardından yaşanan tsunami felaketi nedeniyle büyük hasar gören Fukuşima nükleer santrali, okyanuslara bugüne kadar tespit edilen en yüksek miktarda radyasyon bulaştırdı.
Â
Kurumun önceki gün yayımladığı rapor, Fukuşima santralini işleten Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) şirketinin açıkladığının aksine, okyanusa 20 kat daha fazla radyoaktif sezyum 137 karıştığını öne sürdü.