Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2008 00:00
Hasan Amca yine Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi, mini dizüstü bilgisayar pazarının en genç üyesi Amilo Mini Ui 3520'yi piyasaya çıkmadan test etti. Fujitsu Siemens Computers'in küçük boyutlarından beklenmeyecek derece yetenekli ve 'sempatik' Mini'si Hasan Amca'dan tam puan almayı başardı.
Bu mini dizüstü bilgisayarlara "netbook" deniyor, asıl amaçlarının İnternet kullanımı olduğunu vurgulamak için. "UMPC" kısaltması, yani "Ultra taşınabilir kişisel bilgisayar" da kullanılıyor. Ben "mini dizüstü" demeyi tercih ediyorum. Neyse, lafı uzatmayayım, Fujitsu Siemens’in marifetli ufaklığından bahsedeyim artık.
Yahu bu yaşıma geldim, ömrü hayatımda bu denli sevimli bir teknolojik alet görmedim. Amilo Mini, "Mini" sıfatını sonuna kadar hak eden, küçük ve sempatik bir mini dizüstü bilgisayar. 23 cm boyu ve 17,5 cm eni; ön kısmında 2,9 cm’den başlayarak arka kısmında 3,5 cm’ye çıkan kalınlığı ile ideal ölçülerde. 9 inç (22 cm) boyutundaki ekranı 1024x600 çözünürlük sunuyor. Ağırlığı ise yaklaşık 1 kg. Yani taşımak için ayrıca bir dizüstü çantasına bile ihtiyaç duymayacağınız kadar küçük ve hafif. Tabii cihaz bu kadar küçük olunca, işlemcisini de ona göre yapmış adamlar. Amilo Mini, Intel’ın bu tür cihazlar için ürettiği Atom işlemcisinin 1.6 GHz hızındaki modeline sahip. Intel Atom, düşük güç tüketimi sayesinde daha az pil harcıyor, dolayısıyla bilgisayarınızı elektrik bağlantısına ihtiyaç duymadan daha uzun süre kullanabiliyorsunuz.
Amilo Mini’nin 4 hücreli bataryası, kablosuz İnternet bağlantısı açıkken yaklaşık 2 buçuk saatlik bir kullanım ömrüne sahip. Gayet yeterli yani. İşletim sistemi olarak Windows XP kullanan cihazın 1 GB belleği İnternet ve ofis uygulamalarını çalıştırmak, müzik dinlemek için yeterli performansı sunuyor. Zaten bu tür cihazların asıl kullanım amacı İnternet ve ofis uygulamalarını çalıştırmak. Çoklu ortam uygulamalarında öyle aman aman bir performans beklememek gerekiyor. Yine de bir yandan e.postalarınızı kontrol edip, bir yandan İnternet’te dolaşırken, rahatlıkla müzik dinleyebilir, video izleyebilirsiniz. Benim kullandığım modelin 60 GB kapasiteli sabit diski vardı. 80 ve 120 GB’lık modeller de yoldaymış.
Oyuncak değil, bilgisayar
Bu kadar teknik bilgi yeter, biraz da Amilo Mini’ye dair şahsi tecrübelerimden bahsedeyim. Dedim ya, kerata pek bir sevimli. Şarj olsun diye bir kenara koymuştum, oradan sanki bana göz kırpıyordu, "Dışarı çıkalım mı?" diye. Beni aldı mı bir gülme, "Yahu Hasan, sanki araba aldın da, çıkıp gezsem diye sabırsızlanıyorsun!" Her zaman gittiğim bir kafe var, oradaki çocukların tepkilerini merak ediyordum aslında. Neyse, şarj olması fazla uzun sürmedi, kaptığım gibi attım çantaya, gittim kafeye.
Oturdum her zamanki yerime, bir filtre kahve söyledim. Çıkardım Amilo Mini’yi de koydum masanın üstüne. Çok geçmedi, yavaş yavaş civar masalarda oturanların kafaları teker teker bana doğru dönmeye başladı. Şöyle hafifçe kasıldım, fark etmemiş gibi yapıp, kablosuz olarak İnternet’e bağlandım. "Sinyal gücü: Mükemmel" yazısı belirince sağ altta, açtım tarayıcıyı, e.postalarımı kontrol etmeye başladım. Amilo Mini, tasarım olarak Fujitsu Siemens Computers’in yeni serisi Amilo 3000’in çizgilerini taşıyor. Bütün dizüstü bilgisayarların görünüş olarak giderek birbirine benzediği bir dönemde, tasarımın ne kadar önemli olduğunu fark eden Fujitsu Siemens, 3000 serisinde siyah ve beyazın kontrastından faydalanarak göz alıcı ürünler sunuyor. Amilo Mini’nin beyaz klavyesi ve ekranın etrafındaki siyah çerçevesi de gerçekten göz alıcı.
e.postalarımı kontrol ederken bizim garson Metin kahvemi getirdi. "Ooo Hasan Amca, bu ne güzel bilgisayar böyle, bakabilir miyim" deyince, "Al evladım al, bak bakalım beğenecek misin" dedim. Metin, Mini’yi ağır bir şey sanıp iki eliyle birden tutup kaldırınca bir an sendeledi, kendimi tutamadım güldüm. "Aa süper, süper ya" diye kendi kendine mırıldanarak biraz kurcaladı. "Ya Hasan Amca, uzaktan görünce ben bunu oyuncak sandım, kazın ayağı öyle değilmiş meğer. Hasan Amca’ya bir haller oldu bu ara diye de üzüldüm hatta" dedi ve hemen kaçtı kerata.
Hop hop, değiş Tonton!
Kahvemi içtim eve döndüm. Kutudan kapak benzeri bir şey çıkmıştı, ilk heyecanla çok önemsememiştim. Bu renkli kapak bilgisayarın ekranının dış kısmına takılıyormuş. Böylece o günkü ruh halinize ya da kıyafetinize uygun bir rengi seçerek, bambaşka görünen yeni bir bilgisayara sahip oluyorsunuz. Benim kutudan kırmızı renkli bir kapak çıktı. Siyah, mavi, sarı gibi pek çok seçenek varmış. Kolayca takılıp çıkarılabilen değiştirilebilen kapak özelliğini çok sevdim. Bunun dışında beğendiğim diğer özellikleri ise şöyle: Şarj adaptörü de Mini’nin kendisi gibi küçük ve hafif. Klavyede bir tuşa basarak "Sessiz mod" aktif hale getirilebiliyor ama ara sıra duyulan hafif bir fan sesinin dışında cihaz zaten o kadar sessiz çalışıyor ki, ihtiyaç duyulacağını sanmıyorum. Dizüstü bilgisayarların en büyük problemi olan ısınma problemi Amilo Mini’de yok. Sanırım bu da Intel’in Atom işlemcisinin önemli bir getirisi.
1.3 MP çözünürlük sunan dahili web kamerası ve hemen yanında yerleşik mikrofonu da iyi düşünülmüş. Messenger Live tarzı mesajlaşma programlarında görüntülü konuşma yapmak isterseniz ekstra donanıma gerek kalmıyor yani. Klavyesinin üst kısmına yerleştirilmiş, her biri 1.5 Watt çıkış gücüne sahip hoparlörlerin kalitesi de gayet iyi. Bu kadar küçük bir cihazdan beklenmeyecek derecede güçlü ses veriyorlar. Yine, yerleşik kart okuyucusunun da olması önemli bir özellik bence.
Neleri beğenmedim
Amilo Mini’nin beğendiğim özellikleri saymakla bitecek gibi değil, biraz da beğenmediklerimden bahsedeyim en iyisi. Klavyesi, uzun saatler boyunca yazı yazmak için uygun değil. Eh, bu kadar küçük bir cihazın klavyesindeki tuşların ferah feza aralıklı olarak dizilmesini beklemek de hayal olurdu zaten. Böyle yazı çizi işleri ile uzun uzun uğraşması gerekenler küçük, katlanabilen USB’den çalışan ekstra bir klavyeye ihtiyaç duyabilir. Beğenmediğim bir diğer özellik de ’touchpad’in tuşlarının yerleşimi oldu. Ortada touchpad olmak üzere tuşlar sağ ve sola yerleştirilmiş. Bu tür bir kullanım bana pratik gelmedi, alışmakla da ilgili olabilir tabii. Yine USB’den çalışan küçük bir dizüstü bilgisayar faresi ile bu sorun da kolayca aşılabilir. Oldum olası touchpad kullanmayı becerememişimdir zaten.
Uzun lafın kısası, Fujitsu Siemens Computers, Amilo Mini Ui 3520 ile mini dizüstü pazarına hızlı bir giriş yapmış. Bu marifetli ufaklık boyundan büyük işlere kalkışıyor, hepsinin de üstesinden hakkıyla geliyor. Benden geçer not aldı, daha ne olsun yahu!
Mini dizüstü pazarında öne çıkanlar
MSI Wind
U100
799 YTL
1.6 GHz Intel Atom N270 işlemci
25.4 cm WSVGA ekranÊ
1024 x 600 çözünürlük
1 GB DDR2-667 bellek
80 GB SATA sabit disk
Windows XP Home işletim sistemi
3 hücreli batarya
1 kg ağırlık
Entegre web kamerası
Mavidiş
802.11b/g kablosuz ağ kartı
Kart okuyucu
Boyutlar:
Uzunluk: 26 cm
Genişlik: 18 cm
Yükseklik: 1.9-3.1 cm
Asus eee PC 900
627 YTL
Intel Celeron ULV 900 MHz işlemci
22.6 cm likit kristal ekran
1024 x 600 çözünürlük
1 GB DDR2 bellek
20 GB (4 GB gömülü + 16 GB flash)
Linux işletim sistemi
802.11 b/g kablosuz ağ kartı
4 hücreli batarya
Kart okuyucu
Entegre web kamerası
Ağırlık: 990 gr
Boyutlar: 22.5 x 17 x (2-3.38) cm