Güncelleme Tarihi:
Gazetenin seçtiği ve Türkiye’ye yön veren 10 lider arasında Genelkurmay Başkanı OrgeneralYaşar Büyükanıt, Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Akbank Murahhas üyesi Suzan Sabancı, Oya Eczacıbaşı ve Koç Holding CEO’su Bülent Bulgurlu da bulunuyor.
Gazetenin seçtiği 10 lider şöyle
Türk askeri hiçbir zaman hesabın dışında tutulmaz
YAŞAR BÜYÜKANIT: İngiliz gazetesi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın görevine başlamadan önce Genelkurmay’ın AB standartlarına uyma çabaları çerçevesinde rolünün azaltılmasını kabullendiğini ancak Büyükanıt ile birlikte durumun değiştiğini savundu. Gazete, "Bu yıl, hükümet ile iki önemli ihtilaf gördü" diye yazdı. Gazeteye göre, bu gelişmelerden çıkartılması gereken ders, Türk askerlerinin hiçbir zaman hesabın dışında tutulamayacağıdır" yorumunu yaptı.
Lider gazetenin güçlü yayın yönetmeni
ERTUĞRUL ÖZKÖK: Financial Times, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök için, ’güçlü adam’ tanımını kullandı. Gazetede, "Türkiye’de, İngiliz gazeteleri gibi inatçı, cafcaflı birçok gazete var. Ceza Yasası’nın 301’inci maddesi serbest ifadede sınırlama getiriyor. Bu ortamda tek bir gazetenin ne kadar etkiye sahip olduğunu belirlemek zor. Hürriyet’in ülkenin lider gazetesi olduğuna dair şüphe yok. Onun Genel Yayın Yönetmeni de güçlü bir adam. Özkök’ün, PKK’ya saldırmak için Irak’a girilmesi yönünde yapılan son görüşmelerdeki duruşu, hükümetin böyle yapmak için baskı altında olmasının nedenlerinden biri" denildi.
Üniversiteler ’kilit sosyal muharebe alanı’
ERDOĞAN TEZİÇ: Türkiye’nin ’kilit sosyal muharebe alanları’ndan birinin üniversiteler olduğunu savunan Financial Times, "Bunun nedeni devlet üniversitelerinde türban yasağıdır ve türbanın Türk toplumundaki yerinden daha bölücü başka bir konu yok" ifadesini kullandı. Gazete, "Hükümetin YÖK’ü kaldırmak istediğini ancak bunu yapabilmek için gerekli laik sicilinden yoksun olduğu" yorumunu yaptı.
Hükümet içindeki en etkili ekonomik ses
NAZIM EKREN: ’Türk hükümeti içinde belki en etkili ekonomik ses’ olarak nitelendirdiği Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren için Financial Times, "Rolü, ekonomi ile ilgili çeşitli bakanlıklar arasında politika koordinasyonu yapmaktır" dedi. Türkiye’nin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile ilişkisinin geleceği konusunu değerlendirdiğini belirten gazete, hükümetin seçimi, büyük ölçüde ekonomi performansı sayesinde kazandığını kaydederek, "Bu nedenle ekonomik istikrarın ve yaşam standartlarındaki artışın süreceği ve yaygınlaşacağı beklentileri yüksek. Sayın Ekren, böyle olmasını sağlamalıdır" değerlendirmesini yaptı.
Fazla geçmeden Türkiye’nin en güçlü kadını olacak
SUZAN SABANCI: Financial Times’a göre, Suzan Sabancı Dinçer’i ’murahhas üyesi’ olarak tanımlamak, piyasa değeri itibariyle önde gelen banka olan Akbank’daki rolünü küçümsemektir. Citigroup’un Ekim 2006’da, bankanın yüzde 20’sini, 3.1 milyar dolara aldığına dikkat çeken gazete, Suzan Sabancı Dinçer için "Bankanın gelecek yönetim kurulu başkanı gibi görüldüğü"nü belirtti ve "Fazla geçmeden Türkiye’nin en güçlü kadını olacak. (Eğer şimdiden değilse)" ifadesini kullandı.
İstanbul Modern’i şehrin kültür haritasına soktu
OYA ECZACIBAŞI: Financial Times’ta Türkiye’nin en önemli ve en başarılı iş hanedanlarından birinin üyesi olarak tanıtılan Oya Eczacıbaşı’nın, daha çok İstanbul Modern Sanat Müzesi’ni kurmakla tanındığı ifade edildi. Müzenin, şehrin sanatsal ve kültürel haritaya girmesini sağladığı belirtildi. Fransa, İngiltere ve Türkiye’de eğitim gören Eczacıbaşı, çeşitli sanat eğitim organizasyonlarının da yönetim kurulunda yer alıyor.
En zengin organizasyonun hükümet sempatizanı başkanı
RIFAT HİSARCIKLIOĞLU: Financial Times’da, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu için, "Ankara’daki merkezinden birliği, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’ni kurarak akademik dünyaya açtı. Hükümete sempatisinin olduğunu söyleniyor, bu nedenle TÜSİAD’a göre resmi politikalar hakkında daha az eleştirel" iddiası yer aldı. Gazete, TOBB için ’en fazla temsil edilen Türkiye’nin en zengin iş organizasyonlarından biri’ ifadesini kullandı.
Ülke genelinde güce sahip
BÜLENT BULGURLU: Koç Holding CEO’su Bülent Bulgurlu’nun, sadece şirkette değil, ülke endüstrisinde de hatırı sayılır bir gücü elinde bulundurduğu ifade edildi. Financial Times, "29 yıldır Koç’ta çalışan Bulgurlu, FT’yle son röportajında enerji, ev cihazları, araç üretimi gibi rekabet avantajının olduğu sektörlerde grubu müşteriye daha yakın hala getirmek istediğini söyledi. Bulgurlu, çok fazla sektör üzerine konsantrasyonda limitsiz yönetim zamanına sahip olmadıklarını kaydetti. Şu anda, Migros satışında başarılı olup olmayacağı yakından izleniyor" değerlendirmesini yaptı.
AKP’nin güçlü destekçisi sosyal tutuculuğu seviyor
MUSTAFA BOYDAK: İstanbul’un sanayi ve girişimci elitleri arasındaki örnek Anadolulu işadamlarından biri olarak değerlendirilen Boydak Holding Başkan Yardımcısı olan Mustafa Boydak için Financial Times’da şunlar yazıldı: "Kayseri merkezli olan şirketler topluluğu’nun 1.8 milyar dolarlık büyüklüğü var. Boydak, AKP’nin güçlü destekçisi. Sosyal tutuculuğu ve iş kurallarını seviyor. FT’yle yaptığı son görüşmede çok çalışma ve güveni övdü."
İstanbul’da en iyi ilişkilere sahip bankacı
METİN AR: Financial Times, Garanti Menkul Değerler Başkanı Metin Ar için ’İstanbul’daki en iyi ilişkili bankacılardan biri’ ifadesi kullanıldı. Son işlemlerde, bir Singapurlu müşterisine Türk liman faaliyetlerini 755 milyon dolara satın alma yönünde danışmanlık yaptı.