Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2010 00:00
Kütahya, Eskişehir ve Afyonkarahisar sınırları içindeki Frig Vadisi’ni görmek için bu illere gidemeyenler, sanal ortamda kentin tarihi yapılarını görebiliyor.
Üç ilin valiliği, geçmişte Friglerin hüküm sürdüğü dağlık Frig Vadisi ve çevresindeki kültürel mirası turizme kazandırmak amacıyla internette Frigya Vadisi adlı (www.frigvadisi.org) bir internet sitesi oluşturdu. Sitede bölgenin üç boyutla panoramik fotoğrafları yer alıyor. “360 Derece Sanal Tur Fotoğraf Çekimi Projesi” kapsamında faaliyete geçirilen sanal tur için üç ilde toplam 160 noktada fotoğraf çekimi yapıldı.
2900 YILLIK YERLEŞİM
Frig Vadisi’nin, volkan türünün kolay işlenebilir bir kayaç olması, Friglerin bunları oyma ve yontma yoluyla çeşitli amaçlarla kullanmalarını sağladı. Friglerin ana tanrıçası Kibele’ye adanmış açık hava tapınaklarıyla savunma amaçlı yapılar, en çok dikkati çeken eserler arasında bulunuyor. Bunların yanı sıra Roma döneminde kayaların oyulmasıyla meydana getirilen çeşitli barınaklar, mezar odaları, ağıl ve ahır olarak kullanılan mekanlar, sarnıç ve ambarlar, kilise ve şapeller yer alıyor. Kapadokya’daki peri bacası oluşumlarının benzerlerine Frig Vadisi’nde de rastlanıyor. Kaya mezarları, kiliseler, sığınma ve barınma amaçlı yapılan mağara kalıntılarından oluşan bölgenin, MÖ 900-600 yılları arasında Frigler, daha sonra Romalılar tarafından kullanıldığı biliniyor.
MÖ 9’uncu yüzyılda devlet kuran Friglerin barışçı bir toplum kimliğinde gelişerek tarım ve hayvancılıkla uğraştıkları, kaya mezarları, tapınım alanları ile kendilerine özgü bir mimari geliştirdikleri, maden işçiliği ve dokumacılıkta ileri gittikleri, yeni müzik aletleri ürettikleri ifade ediliyor.
Bölgede Frig egemenliği, MÖ 676’da Kafkasya üzerinden Anadolu’ya giren Kimmerlerin, Frigya Kralı 3’üncü Midas’ı yenerek Kütahya ve çevresini ele geçirmesi ile sona erdi. Frig Vadisi’nde belirlenen bazı alanlar, Kültür ve Turizm Bakanlığınca arkeolojik ve doğal sit alanı olarak tescil ve ilan edildi.