Fransız teknesine çarpan gemiye Sarkozy el koydu

Güncelleme Tarihi:

Fransız teknesine çarpan gemiye Sarkozy el koydu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2007 00:00

Kiribati bayraklı gemi, 17 Ağustos’ta bir Fransız balıkçı teknesiyle çarpıştı. Tekne kaptanı Bernard Jobard yaşamını yitirdi. Fransız donanması, batan teknenin üzerindeki boya izleriyle o sırada seyir halinde olan gemileri karşılaştırarak, Ocean Jasper’ı tespit etti. Gemi, Fransız donanmasına ait savaş gemilerinin eşliğinde Brest Limanı’na götürüldü. Fransa Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy, Kiribati’den yargılama feragati istedi.

KİRİBATİ bayraklı Ocean Jasper isimli gemi, St Petersburg’tan aldığı 1977 ton sacı, İzmit Yarımca’ya getirirken, Fransa’ya 39, İngiltere’ye 14 mil mesafede bir Fransız balıkçı teknesiyle çarpıştı. Çarpışma sonucu balıkçı teknesi Sokalique’nin kaptanı Bernard Jobard yaşamını yitirdi, altı mürettebat ise kurtarıldı. Fransız donanması, batan teknenin üzerindeki boya izleriyle o sırada seyir halinde olan gemileri karşılaştırarak, Ocean Jasper’ı tespit etti. Gemi, Fransız donanmasına ait savaş gemilerinin eşliğinde Brest Limanı’na götürüldü. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Kiribati’den yargılama feragati istedi.

LOTUS’TA FARKLI TAVIR

Oysa geminin bayrak devleti tarafından yargılanmasına yönelik karar bir Fransız kaptanın Türkiye’de yargılanması üzerine Fransa’nın girişimiyle alınmıştı. Hukuk tarihine Lotus Davası olarak geçen olay, 1927’de yaşanmıştı. Türk Bozkurt gemisiyle Fransız Lotus gemisi açık denizde çarpışmış, batan Türk gemisinde sekiz kişi ölmüştü. Lotus, İstanbul’a gelince, Türk adliyesi olaya el koymuş ve nöbetçi kaptan Demons tutuklanmıştı. Dava iki ülke hukukçuları ve basını tarafından günlerce tartışıldı. Lahey Adalet Divanı’na yansıyan dava Türkiye lehine sonuçlanınca, Fransa, uluslararası çağrı yaparak Monteguies Körfezi Sözleşmesi’yle yargılama hakkının bayrak devletinde olmasına neden oldu.

SARKOZY: SERSERİLER

Gemicilerin "Gemi mezarlığı" diye adlandırdıkları bölgede ölen kaptan Bernard Jobard’ın cenazesine Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de katıldı. Sarkozy, Jobard’ın "Bu son kaza olsun" diyen eşine yargılamanın Fransa’da yapılacağı sözünü vererek, "Deniz serserilerini ben cezalandıracağım. Olayı sonuna kadar takip edeceğim. Vicdansız, kalpsiz insanlar. Bu nasıl kaptan, nasıl personel? Vurup kaçmak olur mu? Fransa’nın bu davayı alması için bütün gücümü ortaya koyacağım" dedi. Sarkozy diplomatik mektupla, Kiribati’den dava için soruşturma, sorgulama, gemiyi ve personeli alıkoyma yetkisi istedi. Kiribati ticari dava için bu yetkiyi verdi ama henüz yargılama yetkisi vermedi. Dava, Brest’te görülüyor. Gemi ve aralarında iki Türk’ün de bulunduğu personel ise halen askeri limanda gözetim altında bulunuyor.

Kazadan sonra Fransa’ya gidip Ocean Jasper’ın personeliyle görüşen Onurhan Denizcilik Emniyetli Yönetme Sistemi (DPA) Sorumlusu İzzet Muslu, "Personelin durumu içler acısı. Hepsi şokta. İsmini sorsanız doğruyu söyleyemeyecek durumdalar. Başmühendis Önder Emeksiz ve ikinci mühendis Yusuf İpek’in ailelerinin olaydan henüz haberi yok" dedi.

Kaptan panik halindeydi

Onurhan Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gömüç, 02.10’da meydana gelen kazayı 17 Ağustos, 11.02’de kaptandan gelen mesajla öğrendi. Kaptanın kendilerine çok geç haber verdiğini belirten Mehmet Gömüç, "Kaptan panik halindeydi. Bize çarpıştığı geminin battığını söylemedi. Sadece, Fransız donanmasının kendisini sıkıştırdığını ve limana yönelttiğini söyledi. Konuşmasından bir şey anlayamadık ve yazılı cevap isteyip, ’Yolunuza devam edin’ dedik. Bunu söylerken teknenin battığını ve ölü olduğunu bilmiyorduk" dedi.

Aynı gün saat 19.10’da Fransız Amiral Miechel Straub’tan mesaj geldi. Donanma, balıkçı teknesine çarpan gemiyi arıyordu. Biri mayın arama gemisi iki gemi, Ocean Jasper’ı Brest Limanı’na yönlendirdi. Kaptanın, ’Biz neden buradayız?’ sorusuna Fransız polisinin yanıtı şu oldu: "Farkında değil misiniz? Siz kendi isteğinizle geldiniz!"
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!