Güncelleme Tarihi:
Fransa Soykırım Yasası'nın, uluslararası hukuka aykırı olduğu için yürürlüğünün durdurulması amacıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuruda bulunuldu. Başvuruda, kabul edilen yasadan ötürü Fransa'nın tazminat ödemesi de talep edildi.
Avukat Sedat Vural tarafından AİHM'ye yapılan başvuruda, Fransa tarafından kabul edilen ‘Sözde Ermeni Soykırım Yasası’nın ulusal bir yasa olarak kabul edilemez olduğu vurgulanarak, Fransa Parlamentosunun kendi anayasalarına göre böyle bir yasa çıkarmaya yetkisi bulunmadığı kaydedildi.
Başvuruda, 1914 ve 1918 yılları arasında 1. Dünya Savaşı'nın yapıldığı, bunun sonucunda Osmanlı Devleti'nin yıkılarak Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurulduğu anımsatılarak, TBMM hükümetiyle Ermenistan arasında imzalanan Gümrü Antlaşması'nda, TBMM hükümetiyle SSCB arasında imzalanan Kars Antlaşması'nda, TBMM hükümetiyle Fransa arasında imzalanan Ankara Antlaşması'nda ve TBMM hükümetiyle itilaf devletleri İngiltere, Fransa, İtalya ve Yunanistan arasında imzalanan Lozan Antlaşması'nda Ermeni soykırımı ile ilgili bir hükmün yer almadığı belirtildi. Gerek 1. Dünya Savaşı sonrası kurulan Milletler Cemiyeti, gerekse 2. Dünya Savaşı sonrasında kurulan BM'nin sözlü ve yazılı kararlarında Ermeni soykırımının söz konusu olmadığına dikkat çekilen başvuruda, soykırım sözleşmelerine göre soykırımlardan devletlerin değil, kişilerin sorumlu olduğu kaydedildi.