Güncelleme Tarihi:
Fransa'nın ve yeryüzünün en popüler şarap diyarı Bordeaux'dan Jean-Michel Ferrandez'in yanı sıra Yannick Garras, Jean-Marc Aberne ve Pierre Gromand adlı üreticiler, geleneksel meşe fermentasyonu yerine Kaliforniya'da çok popüler olan şaraba meşe parçaları atmak ve böylece şarabın özünü değiştirmekten kınandı. Mahkemenin 50'şer bin frank (yaklaşık 5 milyar lira) para cezasına itiraz eden üreticilere temyiz mahkemesinin yanıtı netti:
‘‘Ulusal Şarap Enstitüsü'ne zarar verdiniz. Her biriniz 30'ar bin frank (3 milyar lira) cezaya çarptırıldınız ve Le Figaro ile Sud-Ouest'e özür ilanları vereceksiniz.’’
Şarabın fermentasyon tekniği, dünyada tartışma halinde. Fransa, İtalya ve İspanya'nın başı çektiği Eski Dünya şarapçıları ile ABD, Avustralya, Arjantin, Şili, Güney Afrika ve diğer ülke üreticilerin oluşturduğu Yeni Dünya şarapçılarının kavgası, bu son olayla bir kez daha kızıştı. Fransa'da son yıllarda meşe ağaçları azaldığından ve fıçıların fiyatları astronomik hale geldiğinden şarapçılar, Amerikalı meslektaşları gibi meşe fıçılar yerine çelik tanklarda şaraplarını dinlendiriyor ve meşe parçalarıyla tat dengesini sağlamaya çalışıyorlar. Böylece hem fermentasyonda yoğun bir meşe tadı elde ediyorlar, hem de maliyet düşürüyorlardı. Ancak yüzyıllardır meşe fıçılarda olgunlaşan şaraplarındaki geleneksel çizgiden sapılması Fransızları öfkelendirdi ve Amerikan taklitçiliği cezalandırıldı.