Fransız basınına göre gizli hesap skandalı siyasi hesaplaşma

Güncelleme Tarihi:

Fransız basınına göre gizli hesap skandalı siyasi hesaplaşma
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2006 13:29

Fransa'da ismini açıklamayan bir kişinin savcılığa 2004 yılında gönderdiği ihbar mektubunda, “sağ ve sol partilerden önemli siyasetçilerin yurtdışında gizli banka hesapları bulunduğunu” iddia etmesinin ardından ortaya çıkan skandal giderek büyüyor.

Basın, mektubun, 2007 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, merkez sağda Başbakan Dominique de Villepin ile İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy arasındaki “bir iç hesaplaşma sonucu” veya ”siyasi entrika amacıyla” kaleme alınmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Mektupta Sarkozy'nin de gizli banka hesabı bulunanlar arasında adının geçmesi üzerine İçişleri Bakanı, “kendisine haksız yere suçlama yöneltildiği” gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. İçişleri Bakanı'nın, basında yaptığı açıklamalarda, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde “önünü kesmek amacıyla” kendi partisinden ve rakip partiden bir grubun “bu tür bir oyuna girmiş olabileceğini” ima etmesi, merkez sağda büyük yankı uyandırmıştı.
Ülkeyi karıştıran siyasi krizi görüşmek üzere Sarkozy ile dün akşam yemeğinde bir araya gelen de Villepin, bugün yaptığı açıklamada, ”skandalın sorumlularının bulunup cezalandırılması için adaletin gerekli her türlü çabayı göstereceğini” söyledi.

İhbar mektubu kamuoyunun gündemine ilk kez geldiğinde içişleri bakanlığı görevinde bulunan de Villepin, ilk soruşturma başladığında elindeki bütün yazılı delilleri savcılığa teslim ettiğini sözlerine ekledi.
Sarkozy, önceki gün bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, ”kendisinin bir komploya kurban edilmek istendiğini” söylemişti.

Gazeteler, “Sarkozy'nin, ihbar mektubunu yazan kişi ve kişileri açığa çıkartamadığı gerekçesiyle İç İstihbarat Servisi Şefi Pascal Mailhos'u görevden almış olabileceği” yolundaki iddialara da konuyla ilgili haberlerde geniş yer veriyor.
Sarkozy'nin dışında, 2007 seçimlerinde aday olması beklenen Sosyalist Parti üyesi Dominique Strauss-Kahn da ihbar mektubunda, Lüksemburg'daki Clearstream kredi şirketinde gizli hesap bulundurmak ve kara para aklanma faaliyetlerine karışmakla suçlanmıştı.

Strauss-Kahn da Sarkozy gibi hakkındaki suçlamalara karşılık dava açmıştı. İddiaları soruşturan savcılık, delil bulunması amacıyla son bir ay içinde savunma ve dışişleri bakanlıkları binalarında arama yapmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!