Fransa'ya Ermeni tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Fransaya Ermeni tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2006 13:08

Türkiye, Ermeni soykırımı iddialarını destekleyen ülkelere karşı diplomatik atağa geçti. Kanada'daki Ottowa Büyükelçisi'nden sonra Paris Büyükelçisi de Ankara'ya çağrıldı. Fransa'daki Türkler de lobi faaliyetlerini arttırıyor.

Haberin Devamı

Ermeni Soykırımı  iddiaları  ile ilgili  olarak  Kanada'da alınan ve Fransa'da  alınma ihtimali olan  kararlar ile  ilgili olarak  Türkiye'nin  diplomatik  tepkisi  sert  oldu.  Türkiye, Ottowa Büyükelçisi Aydemir Erman'ın yanı sıra Paris Büyükelçisi Osman Korutürk'ü de Ankara'ya çağırdı.

Fransaya Ermeni tepkisi
Paris Büyükelçisi Osman Korutürk.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan da iki büyükelçinin merkeze çağırıldığını  doğruladı. Tan,  büyükelçilerin  "ortaya çıkan son gelişmeler konusunda istişarelerde bulunmak  amacıyla kısa bir süre için" Ankara'ya çağırıldığını ve  Büyükelçiler'in "söz  konusu   istişarelerin   ardından   görevlerinin   başına dönmesinin öngörüldüğünü" belirtti.  Ancak Türk  Büyükelçilerin görevlerinin başına ne zaman döneceği belirsizliğini koruyor.

Haberin Devamı

18 Mayıs'ta  Fransa'da oylanacak  ve yasalaştığı  takdirde Ermeni Soykırımının  olmadığını savunanların  hapse  atılmasına neden  olacak  tasarı  öncesi  Ankara'nın  bu  ikili   hamlesi, Fransa'ya "tasarı  yasalaşırsa ilişkiler  krize girer"  uyarısı olarak yorumlanıyor.

FRANSA'DAKİ TÜRKLER LOBİ FAALİYETLERİNİ ARTTIRIYOR

Fransa'daki Türkler, lobi çalışmalarını, ortak bir platformda, işbirliği ve eşgüdüm halinde yoğunlaştıracak.

Merkezi Almanya'da bulunan Avrupa Türk Demokratları Birliği'nin girişimiyle Paris'te düzenlenen toplantıya, Türk dernekleri yöneticileriyle birlikte Türk toplumunun önde gelen temsilcileri katıldı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Akif Gülle'nin de katıldığı toplantıda, Türkiye'nin Fransa'da daha iyi tanıtılmasına ilişkin ortaya atılan öneriler ve yapılacak çalışmalar değerlendirildi.

Gülle, toplantıda yaptığı konuşmada, “Avrupa'da Türklerin, bulundukları ülkelerde siyaset içinde daha aktif rol almaları” çağrısında bulundu.

Akif Gülle, ortak platformda bir araya gelecek dernek ve bireylerin kesinlikle siyasi partiler üstü bir yapıda, Türkiye adına çalışacaklarını belirtti.

Haberin Devamı

Avrupa Türk Demokratları Birliği Başkanı Fevzi Cebe, “Avrupa'daki Türklerin sayısının 7 milyona ulaştığını ve bu sayının birçok devletin nüfusundan fazla olduğunu” ifade ederek, “Avrupa'da nüfus olarak varlığımız, hiçbir reklam ajansının sahip olamayacağı güçtedir” diye konuştu.

Paris'teki Anadolu Kültür Merkezi Başkanı Dr. Demir Fıtrat Önger, Fransa Meclisinde 18 Mayısta tartışılacak, sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa teklifine atıfta bulunarak, bu konuda Türk dernekleri tarafından başlatılan imza kampanyasına yoğun bir biçimde destek verilmesini istedi. Öngör, “lobi faaliyetlerinin başarısı için birlik ve beraberlik ruhuyla hareket etmenin mutlaka gerekli olduğunu” söyledi.

Haberin Devamı

Toplantıya katılan Türkler, lobi oluşturulması için ortak bir platformda buluşma görüşünü benimsediler ve önümüzdeki toplantılarda bu platformun yapısının gözden geçirilmesi kararını aldılar.

Sözde Ermeni soykırımını inkar etmenin suç sayılmasını talep eden yasa teklifinin geri çekilmesini isteyen mektuplar da toplantıda imzaya açıldı.

Paris'teki Anadolu Kültür Merkezi ve Atatürkçü Düşünce Derneğinin girişimleriyle hazırlanan mektuplar, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Başbakan Dominique de Villepin ile Meclis ve Senato başkanlarının yanı sıra Meclis ve Senatoda grupları bulunan siyasi partilerin temsilcilerine gönderilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!