Fransa'dan 'ahlaksız' teklif

Güncelleme Tarihi:

Fransadan ahlaksız teklif
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2006 12:52

Avrupa Komisyonu Türkiye İlerleme Raporu'nu yayımladı. Limanların ve havaalanlarının Rumların kullanımına açılması için Ankara'ya aralık ayına kadar süre verildi. Türkiye bunu gerçekleştirmezse 2006 bitmeden yeni bir değerlendirme yapılacağı bildirildi. Ancak AB Komisyonu Başkanı Barroso Kıbrıs sorunu sürse bile müzakerelerinin dondurulmayacağını belirtti. Fransa ise Türkiye'nin AB üyeliğinin, topluluk ülkelerinde referanduma sunulmasını önerdi, ancak kabul edilmedi.

Haberin Devamı

Avrupa Komisyonu Türkiye ile ilgili ilerleme raporunun ek belgesi olan strateji belgesinin görüşmelerine, Fransızların "ahlaksız teklifi"nin gölgesi düştü.

 

AB Komisyonu, Türkiye'nin üyeliğine dair kararın "AB ülkelerinin hazmetme kapasitesi"ne göre alınacağını belirlemişti.

 

Ancak geçen hafta bu ifade "uyum kapasitesi" olarak değiştirildi.  Uyum kapasitesine dair kararın nasıl verileceği tartışmaları yapılırken Fransa yeni bir öneriyle komisyonun karşısına çıktı.

 

Fransa Türkiye'nin üyeliğine dair kararın, tüm AB ülkelerinde yapılacak referandumla belirlenmesini talep etti.

 

Haberin Devamı

FRANSA'NIN ÖNERİSİ GERİ ÇEVRİLDİ

 

Ancak bu öneriye 22 ülkeden itiraz geldi. Son gelen haberlere göre Fransa'nın bu önerisi strateji belgesine sokulmadı.

AB'nin yürütme organı niteliğindeki Avrupa Komisyonu, Türkiye ile ilgili ilerleme raporunu ve strateji belgesini saat 14.00'te açıkldı. 
 

İLERLEME RAPORUNDA KIBRIS BÖLÜMÜNÜN AYRINTILARI

 

İlerleme Raporu'nda, Türkiye'nin imzaladığı Ek Protokol (Ankara Anlaşması) uyarınca Kıbrıs Rum kesimi dahil 10 yeni AB üyesi için ulaşım üzerindeki kısıtlamalar dahil, malların serbest dolaşımını sağlamakla yükümlü olduğu belirtilerek, "AB bunu yakından izlemeyi sürdürecek ve 2006 yılı içinde tam uygulama yapılıp yapılmadığını değerlendirecek" ifadesine yer verildi.
   
Türkiye'nin pek çok fırsatta Kıbrıs'ta BM önderliğinde kapsamlı bir çözüme bağlı kaldığını ifade ettiği hatırlatılan raporda, teknik komitelerin oluşturulması konusunda da Türkiye'nin Ada'daki her iki topluma desteğini yinelediği ifade edildi.
   
Raporda, Türkiye'nin Ek Protokol'ü tam olarak uygulamadığı ve limanlarını Kıbrıs Rum kesimi bayraklı gemilere açmamayı sürdürdüğü tespitleri yapılarak, bunun malların serbest dolaşımını kısıtladığı ve Gümrük Birliği anlaşmasının ihlali anlamına geldiği iddia edildi.
   
Benzer kısıtlamaların hava ulaşımında da söz konusu olduğu kaydedilen raporda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül başta olmak üzere Türk yetkililerinin, KKTC üzerindeki izolasyonlar kaldırılmadan Ek Protokol'ün uygulanmayacağını birçok kez dile getirdikleri anımsatıldı.
   
Buna karşın AB'li yetkililerin, "KKTC'nin durumunun limanların açılması konusuyla irtibatlandırılmaması" gerektiğini söyledikleri belirtilen raporda, Ek Protokol'ün uygulanmasının Türkiye'nin yasal yükümlülüğü olduğu ileri sürüldü.
   
AB Komisyonu İlerleme Raporu'nda Türkiye'nin Kıbrıs için "Eylem Planından" da bahsedildi.
   
Raporda, Türkiye'nin Kıbrıs Rum kesiminin OECD gibi uluslararası örgütlere katılımını veto etmeyi sürdürdüğü de dile getirildi.

 

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eaa319f018fbb8f88d0728
BARROSO: KIBRIS SORUNU SÜRSE DE MÜZAKERELER DEVAM EDECEK

 

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da Kıbrıs sorunu sürse de Türkiye-AB müzakerelerinin dondurulmayacağını, 'diplomatik çabalara bir şans vermek istediklerini' belirtti.

 

Barroso, Türkiye'nin Kıbrıs ile ilgili yükümlülüklerini önümüzdeki aralık ayından önce yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

 

İLERLEME RAPORUNDAN BAŞLIKLAR

 

Türkiye İlerleme Raporu'nu yayımlayan AB Komisyonu, imzalanan Ek Protokol'e (Ankara Anlaşması) karşın limanların ve havaalanlarının Kıbrıs Rum kesiminin kullanımına açılmadığı tespitinde bulunarak, AB'nin gelişmeleri yakından izlemeyi sürdüreceğini ve 2006 yılı bitmeden değerlendirme yapılacağını bildirdi.

 

Haberin Devamı

Geçen yıl 140 sayfalık rapor yayımlayan, bu yılki raporunu 75 sayfada tutan AB Komisyonu, Türkiye'nin AB'ye üyelik hazırlığını hem siyasi ve ekonomik açıdan, hem de fasıllar itibariyle inceleyerek son 1 yılda bu doğrultuda kaydedilen gelişmelere değindi.

 

OMBUDSMANLIK

 

Türkiye'de reform sürecinin yavaşladığından bahsedilen ve halen çalışmaları süren 9'uncu reform paketinin bu rapor dönemine yetiştirilemediği anlatılan İlerleme Raporu'nda, Ombudsmanlık müessesesinin getirilmesinden övgüyle söz edildi.
   

STRATEJİ BELGESİ: LİMANLAR BU YIL AÇILMAZSA MÜZAKERE SÜRECİ  OLUMSUZ ETKİLENİR

İlerleme Raporuyla birlikte genişleme sürecine yön veren Strateji Belgesini de yayımlayan Avrupa Komisyonu, limanların bu yıl açılmaması halinde Türkiye ile müzakere sürecinin olumsuz etkileneceği uyarısında bulundu. Toplam 13 maddeden oluşan Sonuç ve Öneriler bölümünde en fazla Türkiye'ye yer verilerek, şöyle denildi:
   
“Türkiye, Kopenhag siyasi kriterlerini başarıyla karşılamayı ve siyasi reformlara devam etmeyi sürdürüyor. Buna karşın (reformların) hızı geçen yıl yavaşladı. Özellikle ifade özgürlüğü alanında önemli çabaların ortaya konulması gerekiyor.”
   
Müslüman olmayan dini toplulukların haklarının, kadın haklarının, sendikal hakların ve ordu üzerindeki sivil kontrolün güçlendirilmesi istenilen belgede, Türkiye'nin işleyen piyasa ekonomisine sahip olduğu tekrarlandı. Belgede, “İyi komşuluk ilişkilerine sahip olmak, Türkiye açısından hayati önemini sürdürüyor” denildi. AB'nin 21 Eylül 2005 tarihli karşı deklarasyonuna da atıf yapılan belgede, şunlara yer verildi:
   
“AB Türkiye'nin, Ankara Anlaşmasını genişleten Ek Protokolü, ayrım yapmadan ve eksiksiz uygulayarak, malların serbest dolaşımı üzerindeki tüm engelleri, bütün nakliye araçlarını da kapsayacak şekilde kaldırmasını bekliyor. Bu yükümlülüğün eksik yerine getirilmesi, tüm müzakere sürecinin ilerlemesini (olumsuz) etkileyecektir.”

Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde AB Komisyonunun aralık ayındaki AB devlet ve hükümet başkanları zirvesi öncesinde gereken tavsiyelerde bulunacağı kaydedilen belgede, Türkiye'nin AB üyesi ülkelerle ikili ilişkilerini normalleştirmek için somut adımlar atmasının önemine dikkat çekildi.

SİVİL-ASKER İLİŞKİLERİ

 

Haberin Devamı

Sivil-asker ilişkileri kapsamında Türkiye'nin AB standartlarını yakalama yolunda bazı ilerlemeler sağladığı, sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasının önüne geçildiği belirtilen raporda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin siyaseti önemli oranda etkilemeyi sürdürdüğüne vurgu yapıldı. Raporda buna örnek olarak bazı üst düzey askerlerin Kıbrıs, laiklik, Kürt sorunu ve Şemdinli olaylarıyla ilgili yaptıkları açıklamalar verildi.
   
TCK 301

 

Yargı alanında Türkiye'nin yaptığı düzenlemelere ve yargı mensuplarının eğitilmesine rağmen, özellikle Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesinin şiddet içermeyen fikirlerin ifadesini kısıtlamaya yönelik kullanılmasından şikayet edilen raporda, Şemdinli olayları örnek gösterilerek, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun işleyişinin şüphe uyandırdığı ifade edildi.
   
YOLSUZLUK

 

Haberin Devamı

İlerleme Raporu'nda yolsuzlukla mücadelede Türkiye'nin son 1 yılda özellikle kamu yönetiminde şeffaflık açısından sınırlı ilerleme sağladığından bahsedilirken, "Buna karşın yolsuzluk yaygınken yolsuzlukla mücadele kurumları ve politikaları zayıf kalıyor" denildi.

 

AZINLIKLAR

 

“Türkiye'nin azınlık haklarına yaklaşımı değişmedi. Türk yetkililere göre 1923 tarihli Lozan Anlaşması uyarınca Türkiye'deki azınlıklar Yahudiler, Ermeniler ve Rumlar olmak üzere gayrimüslimlerden oluşuyor. Fakat ilgili uluslararası ve Avrupa standartlarına göre Türkiye'de azınlık olarak tanımlanabilecek başka toplumlar da bulunuyor.”
   
AİHM

 

İnsan hakları ve azınlıkların korunması kapsamında Türkiye aleyhinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) açılan davalara yer verilirken, son bir yılda insan haklarıyla ilgili bazı uluslararası sözleşmelerin kabul edildiğine dikkat çekildi ve özellikle insan hakları kurumsal alt yapısının geliştirilmesi istendi.
   
İŞKENCE

 

Raporda, işkence ve kötü muameleyle ilgili davaların azalmaya devam ettiği kaydedildi ve adli tıp muayenesinin kalite ve gizlilik açısından güçlendirilmesi gerektiği belirtildi.
   
YEREL DİL VE LEHÇE

 

AB Komisyonu İlerleme Raporunda, yerel dil ve lehçelerde yayın konusunda bazı ilerlemelerin sağlandığı da ifade edildi.
   
HRANT DİNK

 

İfade özgürlüğü kapsamında TCK 301'inci maddenin engel oluşturduğundan bahsedilen raporda, gazeteci Hrant Dink'e verilen cezanın Yargıtayca onaylandığına dikkat çekildi. Raporda, 301'inci maddenin AB standartlarının yakalanması açısından değiştirilmesine ihtiyaç duyulduğu ve yeni yürürlüğe giren terörle mücadele yasasının ifade özgürlüğü açısından endişe yarattığı belirtildi.
   
RUHBAN OKULU

 

Dini özgürlükler başlığı altında Heybeliada Ruhban Okulunın hala kapalı tutulmasından, dini azınlık vakıflarının mal edinme haklarıyla din adamı yetiştirmelerinin kısıtlandığından bahsedilen raporda, misyonerlik faaliyetlerine Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan vaazlarda ve yayınlarda "düşmanca yaklaşıldığı" iddia edildi.
   
ALEVİLER

 

İlerleme Raporunda Alevilere de yer verilirken, cemevlerinin açılmasında sorunlarla karşılaşıldığı ve ibadet yeri olarak görülmeyen cemevlerinin kamu fonlarından yararlanamadığı belirtildi.
   
Okullardaki zorunlu dini eğitimin Alevi çocuklarını bilgilendirici unsurları içermediği kaydedoilen raporda, önümüzdeki yıldan itibaren bu boşluğu doldurmak için hazırlıklar yapıldığı dile getirildi.
   
TÖRE CİNAYETLERİ

 

Raporda aile içi şiddet, namus cinayetleri, kız çocuklarının okula gönderilmemesi, siyasette kadınların yeterince temsil edilmemesi gibi kadın-erkek eşitliğini ilgilendiren konulara da değinilirken, genel olarak Türkiye'de kadın haklarıyla ilgili bilinçlenmenin arttığına dikkat çekildi.
   
İlerleme Raporunda, sendikal haklarla ilgili Türkiye'nin son bir yılda hiçbir ilerleme kaydetmediği savunuldu.
   
DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DAKİ DURUM
   
Raporda, kültürel haklar kapsamında Türkiye'nin iki yerel kanalla bir radyoya Kürtçe yayın izni verdiği anımsatıldı, ancak zaman kısıtlaması uygulaması eleştirildi. Raporda, Türkiye'de ana dili Türkçe olmayan çocukların okullarda ana dillerini öğrenemedikleri kaydedildi.
   
AB Komisyonu İlerleme Raporunda “Doğu ve Güneydoğu'daki durum” başlığı altında terörizmden zarar görenlere tazminat ödendiği hatırlatılarak, “AB terör örgütü listesinde bulunan PKK'nın Kasım 2005 ve Haziran 2006 tarihleri arasında 774 saldırıda bulunduğu ve bunların sonucunda 44 asker, 5 polis ve 13 sivilin hayatını kaybettiği” ifade edildi.
   
ŞEMDİNLİ

 

Şemdinli olaylarına da değinilen raporda, iddiaları araştırmak üzere oluşturulan TBMM komisyonunun raporunu henüz yayımlamadığı belirtildi.
   
ROMANLAR

 

Raporda, Romanlara da yer verilirken, Bilgi Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya dayanılarak Türkiye'de 2 milyon Roman nüfusunun bulunduğu kaydedildi.
   
EGE

 

İlerleme Raporunda Ege Denizi'nda meydana gelen ve Yunan pilotun ölmesiyle sonuçlanan "it dalaşı" da anımsatılarak bu tür olayların önlenmesi için iki ülke arasında doğrudan hat kurulması dahil alınan önlemlere yer verildi.
   
LİMANLAR

 

AB Komisyonu raporunda, fasıllar itibariyle yapılan değerlendirmede ise Türkiye'nin limanlarını Rum kesimi gemilerine açmamasına, malların serbest dolaşımı, ulaşım politikası, gümrük birliği ve dış ilişkiler fasıllarında değiniliyor.
   
ÖCALAN

 

Raporda, tartışmalara neden olduğu için terör örgütü PKK'nın lideri Öcalan'ın isminin önüne “Bay” anlamına gelen “Mr.” kısaltması konmadı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!