Fransa'daki şiddet olayları

Güncelleme Tarihi:

Fransadaki şiddet olayları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2005 11:50

Fransa'nın başkenti Paris'te protestocu gençlerle güvenlik güçleri arasında süren çatışmaların 9. gecesinde olaylar başkent Paris dışına taşarken, sadece dün gece 750'den fazla araç yakıldı.

İçişleri Bakanlığı operasyon merkezi, 750'den fazla aracın yakıldığı olaylarla ilgili olarak 203 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Polis yetkilileri, dünkü olaylarda 754 aracın yakıldığını söylediler. Araçlardan 563'ünün Paris'in banliyölerinde, 191'inin Strasbourg, Rennes, Lille ve Toulouse'da ateşe verildiği kaydedildi. Polise göre olaylarda dün 203 kişi gözaltına alındı.

Polis, Paris yakınlarındaki bir banliyöde geçen hafta perşembe günü iki gencin polisten kaçarken elektrik trafosunda akıma kapılarak hayatını kaybetmesinden sonra patlak veren olaylarda yakılan araç sayısının 1500'ü geçtiğini açıkladı. LCI televizyonu, olayların başlamasından bu yana 1200'den fazla aracın yakıldığını duyurdu.

Polise göre, başkent Paris'in batısındaki Suresnes bölgesinde dün 44 araç ve bir depo ateşe verilirken, bir otobüse ateş açıldı. Olaylarda hasta birine yardım etmeye çalışanlara taş atıldığı ve ambulansın yakıldığı belirtildi. Yine Paris'in batısındaki Yvelines bölgesinde 60 araç ve bir hemşirelik okulu yakıldı.

Dünkü olaylarda, önceki gecelerde olduğu gibi belediye başkanlığı binaları, karakollar, itfaiye araçları ve işyerleri hedef alındı.

Olaylarda herhangi bir çatışma çıkmadığı ve güvenlik güçlerinin banliyölerdeki gençlerde çatışmamaya gayret ettiği belirtildi.

FRANSIZ YETKİLİLERİN ÇABALARI SÜRÜYOR

Bu arada Fransız yetkililerin olayların sona ermesini sağlamak için çabaları sürüyor.

Fransa Başbakanı Dominique de Villepin, olayların sona ermesi için çare bulmak amacıyla dün 15 gençle bir araya geldi.

Paris'teki Seine-Saint-Denis banliyösünde lise son sınıf öğrencisi 18 yaşındaki Anyss toplantıyla ilgili olarak, “Sanırım bu toplantıyla bir şeyler öğrenmek istedi. Çok iyi bir girişim oldu, gerçekten sorunları çözmek ister gibi görünüyor” dedi.

Şiddet olaylarının yoğunlaştığı Seine-Saint-Denis'de 1400 kadar polisin görevlendirildiği de belirtildi. Yetkililere göre, olayların en çok etkilediği Seine-Saint-Denis'de kamu malına verilen zarar 7 milyon avro civarında.

Fransa İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy, Paris'in batısındaki Versailles'da kamu güvenliği yerel merkezine sürpriz ziyarette bulundu.

KAMU ÇALIŞANLARI VE HALK TEDİRGİN

Olaylar nedeniyle bölgedeki kamu çalışanlarının da tedirgin olduğu, Paris'ten uluslararası Charles-de-Gaulle havaalanına giden bir trenin dünkü seferlerini aksattığı, güvenliklerinden endişe eden tren görevlilerinin bir süre iş bıraktığı belirtildi.

Ulusal polis sözcüsü Patrick Hamon, farklı banliyölerde olayları çıkaran gruplar arasında koordinasyon olmadığının görüldüğünü, ancak birbirine komşu olan gençlerin haberleşmek için cep telefonu mesajı ya da toplanma yerleri belirlemek için elektronik posta kullandığını söyledi.

Olayların devam ettiği banliyölerdeki halk da bölgedeki şiddetin kendilerine zarar verdiğini söylüyor.

Kuzey Iraklı Kürt göçmen Muhammed Çukri, ne zaman yangın çıkacağını bilmediği için gece uyuyamadığını söyleyerek, “Üç çocuğum var ve beş katlı bir binada yaşıyorum. Yangın çıkarsa ne yapacağım” dedi.

Yoksul bir mahallede yaşayan Caroline Bourre de “Sorun, olayları çıkaranların kendileri gibi insanlara zarar vermesi” diye konuştu.

Paris yakınlarındaki Clichy-Sous-Bois banliyösünde geçen hafta perşembe günü iki gencin polisten kaçarken elektrik trafosunda akıma kapılarak hayatını kaybetmesi üzerine, polisi protesto edenlerin çıkardığı olaylar giderek diğer banliyölere de yayılmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!