Fransa'da yarın genel grev var

Güncelleme Tarihi:

Fransada yarın genel grev var
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2006 11:27

Fransa'da işçi ve öğrenciler, dün resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren istihdamla ilgili yasayı yarın ülke çapında düzenlenecek gösterilerle protesto edecek.

Haberin Devamı

Kamu işçilerinin yarın düzenleyeceği bir günlük grevin, özellikle hava ve demiryolu ulaşımını olumsuz etkilemesi bekleniyor. Fransız Havayolları (Air France) ve Demiryolları İdaresi (SNCF) geçen hafta yaptıkları açıklamada, greve destek verdiklerini bildirmişti.

Greve, Ulusal Elektrik İdaresi (EDF), Ulusal Gaz İdaresi (GDF) gibi kamu şirketlerinde çalışanların yanı sıra Total, France Telecom gibi özel şirket çalışanları ile gazete dağıtım grupları çalışanları da destek verecek.

Orta dereceli okullardaki öğretmenlerin de greve katılmasıyla, yarın eğitimin önemli ölçüde aksaması bekleniyor.

İKTİDAR YENİ YASA HAZIRLIYOR

İktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP), işçi ve öğrencileri yatıştırmak için yeni bir yasa hazırlanması için bugün hazırlıklara başladı. Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın talimatı üzerine, yasada itirazlara neden olan maddelerin değiştirilmesi için UMP'nin meclis senato grup başkanları yeni yasanın hazırlamasından sorumlu olacak.
Grup başkanlarının, sendika ve öğrenci temsilcileriyle yarın görüşmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Meclis Başkanı Jean-Louis Debre, bugün yaptığı açıklamada, yeni yasanın 10 gün içinde parlamentoya sunulmasını istedi.

YASANIN İÇİ BOŞALTILACAK

Fransız basını, yeni çıkartılacak yasayla, tepkilere yol açan yasanın “içinin boşaltılacağını” yazdı. Gazetelerde çıkan yazılarda, iktidarın bu siyasi manevrayla kendi seçmenlerine “Protestolara rağmen yasayı geri çekmeyerek geri adım atmadık”, işçilere ve öğrencilere ise “Sesinizi dinleyip yeni düzenlemeler yaptık” mesajı vererek, krizden çıkış yolu bulmayı umduğu yorumu yapılıyor.

Anayasa Mahkemesi'nin perşembe akşamı Sosyalist Parti'nin itirazını kabul etmeyerek yasaya onay vermesinin ardından Chirac, cuma günü kendisine tanınan 9 günlük süreyi beklemeyerek yasayı imzalamıştı. Chirac, bununla birlikte, hazırlanacak bir yasa değişikliğiyle, kabul edilen yasa üzerinde tartışmalara neden olan bölümlerin değiştirilebileceği mesajını vermiş ve hükümete yasanın uygulanmasında insanların mağdur edilmemesi konusuna önem vermesi çağrısında bulunmuştu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Chirac'ın değişiklik sözünü yeterli bulmayan işçi ve öğrenci sendikaları, 4 Nisan'da yine ülke genelinde eylem yapma kararı almıştı. Yeni iş yasası, 26 yaşın altında yeni işe başlayanların, 2 yıl deneme süresine tabi tutulmasına ve bu süre zarfında işlerine son verilebilmesine olanak tanıyor. Sendikalar ve öğrenci örgütleri, yasanın iptal edilmesini istiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!