Güncelleme Tarihi:
Ellerinde Türk, Fransız ve Azeri bayraklarıyla, Senato'nun ana giriş binası yanında toplanan göstericiler, “Tarihi olaylara parlamentolar değil tarihçiler karar versin”, “İfade özgürlüğünü ihlal eden yasa teklifine hayır” yazan pankartlar taşıdı.
Hep birlikte türküler söyleyen ve halay çeken Türk vatandaşlarının gösterisi sürerken, Senato binasının ön bölümündeyse Ermeni asıllı Fransız vatandaşlar kendileri için ayrılan alanda gösteri yapmak için toplandı.
Polisin, aralarında yaklaşık 200 metre mesafe olan iki grup arasında bariyer kurduğu ve sıkı güvenlik önlemi aldığı görüldü.
GÖSTERİLERDEN KARELER
FRANSA SENATOSU ÖNÜNDE HALAYLI PROTESTO / WEB TV
Avrupa Türk Demokratlar Birliği Fransa Başkanı Ahmet Oğraş, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, Cumartesi günkü protesto gösterisinin büyük bir başarıyla tamamlandığını hatırlatarak, iş günü olmasına rağmen yine çok sayıda Türk vatandaşının Senato önünde beklediğini söyledi.
Fransa'daki Türk dernekleri temsilcilerinden oluşan bir heyet ile bugün Senato'ya gideceklerini ve burada oylamadan önce yetkililerle bir kez daha görüşeceklerini ifade eden Oğraş, şu ana kadar yaklaşık 5 bin protesto mektubunun Senato yönetimine iletildiğini söyledi.
ERMENİ PROTESTOCULAR DA SENATO ÖNÜNDE
“UMARIM KABUL EDİLECEK”
Ermeni protestoculara destek vermek için grubun yanında yer alan tasarının mimarı Valeri Boyer DHA mikrofonlarına şunları söyledi:
”Ümit ediyorum ki Senatoda onaylanacak. Şu anda tartışılıyor. Fransa bağımsız bir ülke. Cumhurbaşkanı Sarkozy Seçim kampanyasında söz verdi ve vaatte bulundu. Aynı zamanda bu sözü diğer cumhurbaşkanı adayları da vermişti. Bütün büyük partiler vermişti.” Fransa'nın Londra Büyükelçiliği önünde toplanan ve “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” yazılı büyük bir pankart açan Türk vatandaşları, Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle yasa teklifine tepki gösterdi. İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu tarafından protestoda dağıtılan bildiride, "Fransa Parlamentosunun 22 Aralık 2011 tarihinde onayladığı Sözde Soykırım İnkar Yasası, insanlığın en kutsal hakkı olan düşünce özgürlüğünün yok edilişinin, çağdaş medeniyetin kurucusu olarak bilinen onurlu bir milletin dar görüşlü temsilcilerinin, etnik ve dinsel ayrımcılığı kendisine misyon edinmiş çağ dışı bir kin, nefret ve terör çetesine teslim oluşunun utanç simgesi olarak insanlık tarihine geçecektir" denildi.
LONDRA'DA PROTESTO GÖSTERİLERİ
Yasa teklifinin görüşülmesi İngiltere'nin başkenti Londra'da protesto edildi.