Fransa Meclisi kararına Ankara’dan tepki yağdı

Güncelleme Tarihi:

Fransa Meclisi kararına Ankara’dan tepki yağdı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2006 00:00

TÜGİAD Ankara Şubesi’nden TESK’e, Ankara Ticaret Borsası’ndan KOBİDER’e Ankaralı Sivil Toplum Örgütleri Fransız Meclisi’nin sözde soykırım yasasına tepki göstererek, işadamlarını birlik olmaya ve Fransız mallarını boykot etmeye çağırdı.

TÜRKİYE Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesi Başkanı Sefa Çol, tüketicileri Fransız ürünlerini etkin biçimde boykot etmeye çağırırken, Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) Genel Başkanı Aydın Ateş Ankara’da faaliyet gösteren 390 sanayici ve iş adamının Fransa’ya gitmeme kararı aldığını bildirdi. Fransa Meclisi’nde sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa teklifinin kabul edilmesinin ardından Ankaralı sivil toplum örgütlerinden tepki yağdı. TÜGİAD Başkanı Çol, yaptığı açıklamada "TÜGİAD Fransız Mallarını satmayacaktır" dedi. Fransız şirketlerinin özellikle çevre, ulaştırma, enerji ve savunma alanlarındaki büyük ihalelerden mutlaka dışlanması gerektiğini ifade eden Çol, "Biz üyelerimizin verdiği karar doğrultusunda Fransız ürünlerinin satışını askıya aldık" dedi.

HATAYI KENDİMİZDE ARAYALIM : HÜRSİAD Genel Başkanı Aydın Ateş de, Ankara’da faaliyet gösteren 390 sanayici ve iş adamının tatil ve toplantı için Fransa’ya gitmeme kararı aldığını bildirdi. Ateş, yaptığı yazılı açıklamada, Ermeni soykırımını resmen tanıyan yasanın 29 Ocak 2001 tarihinde Fransa’da yasalaştığını hatırlattı. Şu anda Fransa’ya tepki gösteren Türkiye’nin önde gelen iş adamları ve sivil toplum örgütlerinin Ermeni lobilerinin çalışmalarına karşı tedbirlerini 5 yıl önce alması gerektiğini ifade eden Ateş, "Ermeni diasporasına karşı gerekli tedbirleri almadığımız için hepimiz bu tasarının yasalaşmasına katkıda bulunmuş olduk. Kendimizde de hata aramak zorundayız" dedi.

SANAYİCİLER FIRANSA’YA GİTMEYECEK : Fransız iş adamları ve ortaklarıyla olan anlaşmalarını tamamen durduklarını belirten Ateş, Ankara’da faaliyet gösteren 390 sanayici ve iş adamının tatil ve toplantı için gitmeyi planladıkları Fransa’ya gitmeme kararı aldığını kaydetti. "Sadece Ermeni lobisini memnun etmek için Fransızlar tarafından sarf edilen emek, Fransa’da iş yapan iş adamlarıyla birlikte 450 bin civarında Türkü tedirgin etmiştir" diyen Ateş, Fransız siyasetçinin yaklaşan seçim öncesinde 3-5 oy uğruna Ermeni lobisine teslim olarak yüce Türk milletini görmezden geldiğini ifade etti.

KARAR ÇAĞA YAKIŞMIYOR : Ankara Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Faik Yavuz da, "Kararın çağa yakışmadığını" belirtti. Yavuz, yaptığı açıklamada, Fransa gibi bazı ülkelerin Türkiye’de özgürlükleri genişletme isteğinde bulunurken, düşünce ve ifade etme özgürlüğü gibi AB’nin vazgeçilmez ilkelerinden en önemlisini yok sayan bir anlayış içine girdiklerini bildirdi. Yavuz, "Tarihi gerçekler yerine iç siyasete dönük bir yaklaşımın acı bir örneği" olarak nitelendirdiği kararın, Türkiye ile Fransa arasındaki dostane ilişkileri zedeleyeceğini kaydetti.

Fransız ürünleri vitrinlerden insin

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Derviş Günday ise, esnaf, birlik ve federasyonlarına gönderdiği genelge ile Fransa’nın tüm ürünlerinin vitrinlerden indirilmesini istedi. Günday, konuya ilişkin yaptığı açıklamada söz konusu kararın Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkileri dinamitlediğini belirtirki

Orhan Pamuk’a aynı gün Nobel Ödülü verilmesini de şu sözlerle değerlendirdi: "Söz konusu yasa teklifinin Fransa Meclisi genel kurulunda kabul edildiği gün ’Ermeni soykırımı gerçektir’ diyen bir Türk yazara Nobel ödülünün verilmesi manidardır."

Utanç dolu tarihine Türkiye’yi alet etme

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, "Fransa, öncelikle dönüp onlarca Afrika ve Asya ülkesinde gerçekleştirdiği işgallerle, arkasında bıraktığı milyonlarca katledilmiş insana baksın" açıklamasında bulundu. "Fransa utanç dolu tarihine Türkiye’yi alet edemez" dedi.

Özgenç, kararın Türkiye için sürpriz olmadığını, Fransa’nın iki yüzlü politikalarının göstergesi olduğunu bildirdi. Nurettin Özgenç, iş dünyası olarak topyekün tepki gösterilmesi gerektiğini belirterek, halk ve sivil toplum kuruluşlarının da bu Fransız firmalarının ürünlerine karşı tavır alıp boykot etmelerini sağlayacaklarını kaydetti.

Renault: Türkiye’ye inanmaya devam edeceğiz

Fransız Renault ise, karşılıklı ilişkileri zedeleyebilecek güncel görüş ayrılıkları ne olursa olsun, Türkiye’ye inanmaya devam edeceğini açıkladı. Renault’dan yapılan açıklamada, kuruluşun 37 yıldır Oyak ortaklığıyla endüstriyel ve ticari faaliyette bulunduğu, Türkiye’nin kalkınmasına ve sürdürülebilir büyümesine, sürekli olarak geliştirdiği üretim ve ihracat performansıyla katkıda bulunduğu aktarıldı. Renault’nun, birlikte yaşayarak son 10 yılda, her yıl içerisinde düzenli olarak sürdürdüğü yaklaşık 50 ile 200 milyon Euro tutarındaki yatırımları ile istihdama katkıda bulunmaya devam ettiği kaydedildi. Açıklamada, "Karşılıklı ilişkileri zedeleyebilecek güncel görüş ayrılıkları ne olursa olsun, Renault Türkiye’ye inanmaya devam edecektir" dendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!