Fransa-Hindistan sivil nükleer enerji deklarasyonu

Güncelleme Tarihi:

Fransa-Hindistan sivil nükleer enerji deklarasyonu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2006 14:25

Fransa ve Hindistan, sivil nükleer enerji konusunda işbirliği anlaşmasına yönelik müzakerelere başlamayı öngören ortak bir deklarasyon imzaladı.

Haberin Devamı

Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ile Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın hazır bulunduğu bir törende imzalanan ortak deklarasyonda, “Fransa ve Hindistan, barışçı amaçlarla nükleer enerji geliştirme alanında işbirliğine ilişkin ikili anlaşma yapmak üzere müzakerelere başlamıştır” denildi ve iki ülkenin de uluslararası taahhütlerine ve yükümlülüklerine sadık kalacakları kaydedildi.

Ortak deklarasyonda, Fransa ve Hindistan'ın gelecekte imzalanacak anlaşma doğrultusunda yürürlüğe girecek olan işbirliğinin tamamen barışçı amaçlara hizmet edeceği belirtildi.
Chirac ile birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen Singh de, uluslararası sivil nükleer işbirliği çerçevesinde Hindistan'da kurulacak bütün tesislerin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) tarafından tanımlanan bütün garantilere bağlı olacağını söyledi.

Haberin Devamı

İki ülke ortak deklarasyonunda, gelecekte yapılacak işbirliği alanları, temel araştırma, bilim adamlarının değiş tokuşu ve eğitimi, başta elektrik santralleri projesi olmak üzere elektrik üretimine yönelik nükleer enerji uygulaması, nükleer yakıt ve nükleer atık idaresi olarak sıralanıyor.  Singh'in eylülde Fransa'ya yaptığı ziyarette, Fransa, Hindistan'da sivil nükleer enerji geliştirilmesine yardıma hazır olduğunu açıklamıştı.

1998'den bu yana bir nükleer güç olduğu bilinen Hindistan, nükleer silahların yayılmasının önlenmesini öngören anlaşmayı (NTP) onaylamamıştı. Bu da şu anda Hindistan'ın nükleer enerji temin eden ülkelerin oluşturduğu grubun üyeleriyle işbirliği yapmasını engelliyor.

Bugün imzalanan ortak deklarasyon, Singh ile ABD Başkanı George Bush arasında temmuz 2005'te imzalanan bir pakt kapsamında yer alıyor. Bu pakt uyarınca Bush, Kongre'den, sivil nükleer işbirliğine olanak sağlamak amacıyla Hindistan'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasını isteme taahhüdünde bulunurken, Hindistan da sivil ve askeri nükleer programlarını birbirinden ayırmayı ve sivil nükleer tesislerini UAEK teftişlerine bırakmayı kabul etmişti.
Paktın Kongre tarafından onaylanması halinde, Hindistan, ABD'den, hatta başka ülkelerden, sivil programı için teçhizat ve yakıt alabilecek.

Haberin Devamı

ABD'deki bir yasa, NTP'yi imzalamamış bir ülkenin nükleer programına katkıda bulunacak her türlü teknolojinin ihracını yasaklıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!