Fransa’da skandal Fabius’a uzandı

Güncelleme Tarihi:

Fransa’da skandal Fabius’a uzandı
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 09, 2013 00:00

Fransız siyasetini bir haftadır sallayan ‘İsviçre banka hesabı’ skandalına, istifa eden Bütçe Bakanı Jerome Cahuzac’ın ardından şimdi de Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’un adı karıştı.

Haberin Devamı

Liberation gazetesi, skandalları ortaya çıkaran Medipart haber sitesinin şimdi de Dışişleri Bakanı, eski Başbakan Laurent Fabius’un İsviçre’de hesabı olduğunu yazdı. Habere sinirlenen Dışişleri Bakanı Fabius, hem iddiaları yalanladı, hem de gazete aleyhinde dava açtı. Ancak daha önceki bakanın da dört ay boyunca yalanladığı halde hesaplarının ortaya çıkması, Fabius’un inanırılığını sorgulatıyor.

Bir haftadır yolsuzluk iddiaları ile çalkalanan  ülkede Fransızlar, bu sabah da yeni bir iddia ile uyandılar. Ãœstelik bu sefer ülkenin en saygın politikacılarından eski BaÅŸbakan, DışiÅŸleri Bakanı Fabius hakkında olması da ortalığı karıştırdı. Sosyalist hükümeti destekleyen sol eÄŸilimli Liberation gazetesi, "Kabus devam ediyor" manÅŸeti ile, Medipart’ın bu sefer de Fabius’u araÅŸtırdığını, bu iddia üzerine Elysee Sarayı’nın oldukça sıkıntılı bir hafta sonu geçirdiÄŸini yazdı.Â

Haberin Devamı

Habere öfkelenen kabinenin iki numaralı ismi Fabius, iddialar üzerine yazılı bir açıklama yaparak, İsviçre’de hesabı olmadığını kesin bir dille ifade etti. Fabius, "Hiçbir kanıta, somut bilgiye dayanmayan bu iddiayı tümüyle redediyorum. Bu hakaret ve iftira dolu iddia hakkında avukatlarım gereğini yapmak için harekete geçmiştir" dedi.

ELYSEE'YÄ° TÄ°TRETEN GAZETECÄ°
Kurulduğundan bu yana, eski Bütçe Bakanı ile başlayıp, Sarkozy ile devam eden, Hollande iktidarının daha 10’uncu ayında yeni Bütçe Bakanı’nı deviren Mediapart sitesi ise Liberaiton’u eleştirdi. ‘Elysee’yi titreten gazeteci’ diye anılan Medipart sitesinin yöneticisi Edvy Plenel, "Liberaiton aklını yitirmiş. Sadece dedikodular üzerine böyle bir haber yazamaz. Bir dedikoduyu habere çeviriyor" diyerek tepki gösterdi.

600 BİN EURO DEĞİL15 MİLYON EURO
Fransızların gözünün içine bakarak yalan söyledikten sonra İsviçre savcılarının hesaplarını ortaya çıkarması üzerine, suçunu itiraf eden eski bakan Cahuzac,  itirafında İsviçre’deki hesabına 1992 yılında 600 bin Euro aktardığını açıklamıştı. Ancak medya ve kamuoyunda bu rakam 'çok küçük' bulunmuştu. İsviçre’deki soruşturmayı izleyen ülke televizyonları, Cahuzac’ın 600 bin Euro değil, 2009 yılında 15 milyon Euro aktardığını açıkladılar.

Haberin Devamı

HOLLANDE ZORDA
Zaten iktidarının daha 10'uncu ayında anketlerdeki popülaritesi sürekli düşen Cumhurbaşkanı François Hollande ise, skandal nedeniyle zor günler yaşıyor. Kendisine seçimlerde destek veren sol blok Hollande’dan ‘Temiz Eller Operasyonu’ başlatarak, büyük bir vergi reformu yapmasını talep ediyor. Muhalefet ise, Başbakan Ayrault’nun da içinde bulunduğu bir kabine revizyonu ile,  Bütçe Bakanı’nı koruyan Maliye Bakanı Pierre Moscovici’nin de istifasını istiyor. Kabine’ye bakan veren Yeşiller de sol blokun 5 Mayıs’ta ‘daha ahlaklı bir politika’ talebiyle düzenleyeceği yürüyüşe katılıyor. Hollande ise bu hafta, ‘şok reform tedbirleri’ açıklama sözü verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!