Fransa bunu tartışıyor: Boşanmak için hakim şart mı?

Güncelleme Tarihi:

Fransa bunu tartışıyor: Boşanmak için hakim şart mı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2008 00:00

Boşanırken canı çok yanmış olmalı ki, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, noter huzurunda boşanmayı mümkün kılan bir reform üzerinde çalışıyor. En büyük müttefiki Adalet Bakanı Rachida Dati. Çalışma sonbaharda yasalaşacak.

Reformun amacı, anlaşmalı boşanmaları notere kaydırarak mahkemelerin yükünü azaltmak, boşanan çiftleri avukat masrafından kurtarmak ve boşanma süresini kısaltmak. Ulusal Barolar Konseyi ayakta. Yargıçlar Sendikası ile üç büyük katip sendikası da boykotta: Evlilik, noterin bitirebileceği bir sözleşme değildir, mahkeme olmadan, boşanma da olmaz!

KİM NE DİYOR?

Basit, hızlı ve travmasız

Hazine Bakanlığı Bu sadece, evli çiftlerin boşanmanın bütün koşullarında anlaştıkları durumlar için geçerli olacak. Daha basit, daha hızlı ve mahkemeye çıkılmadığı için daha az travmatik.

Çözüm değil, karmaşa

Paris Barosu Hükümet çözüm üreteceğine karmaşa tohumları ekiyor. Anlaşmalı sandığımız birçok boşanma, aslında güçlü olan tarafın koşulları zayıf olana dayatması. Anlaşmanın gerçekten adil olması için hakim görüşü şart.

Avukatlar için gelir kaybı

Aile Dernekleri Birliği Boşananlar için tasarruf, avukatlar içinse gelir kaybı söz konusu. Prosedürün basitleştirilmesiyle aileler boşanma masraflarını azaltmak ve süreyi kısaltabilmek için karşılıklı anlaşma yolunu daha çok tercih edecek.

Noterde velayet de kapıda

Barolar Ulusal Konseyi İleride daha büyük suiistimallere kapı aralanıyor. Bugün noterde boşanma fikrini sevdiniz. Yarın öbür gün, noterde velayeti, vesayeti de sevmek zorunda kalacaksınız.

Çocuksuz evlilikler için

Adalet Bakanlığı Üzerinde çalıştığımız proje, bir meslek grubunun lehine (noterler) ya da diğerinin (avukatlar) aleyhine bir reform değil. Bu proje, sadece kısa süreli, çocuk ve mal paylaşımı sorunu olmayan evlilikler için.

Zayıf olan korumasız

Tek Ebeveynli Aileler Federasyonu Bu reform sadece çocuksuz çiftleri içerse de, çıkacak yasa prosedürü basitleştirerek boşanan taraflardan zayıf olanın korunmasız kalmasına neden olacak.

Davalara daha çok vakit

SOS Baba ve Babalık Derneği Yeni sistemde noter, bir anlaşma olduğu zaman, adalet sistemi ise bir anlaşmazlık olduğu zaman devereye girecek. Gerçekten karışık davalara daha fazla vakit ayrılması açısından iyileştirici bir önlem.

Fransa’da boşanma davaları toplam davaların yüzde 13’ünü oluşturuyor. 2006’da 135 bin 390 boşanma gerçekleşti. Bunun yüzde 60’ı anlaşmalıydı.

AVUKAT-YARGIÇ EL ELE, NOTERDEN BOŞOL’LU GÜNLERE

Aslında Sarkozy-Dati ikilisinin bu reformla getirdikleri yeni hiçbir şey yok. Hakimsiz boşanma reformu, Fransa’da uzun zamandır devam eden bir tartışmanın ürünü. 1975’te çıkan boşanma kanunu anlaşmalı boşanmalarda avukat zorunluluğunu kaldırmıştı. O zamana kadar sorunlarını politikacılarla "arkadaşça" halletmeyi tercih eden avukatlar sokağa dökülmüş, yasanın o haliyle geçmesini engellemişti. Boşanmayı hakimsizleştirme projesi önceki Başbakan Jospin zamanında da gündeme gelmiş ama başarılamamıştı. Son olarak 2005’te anlaşmalı boşanan çiftlere tek celse ve ortak avukat kolaylığı tanındı. Sarkozy ile Dati’nin seleflerine göre avantajı, ellerindeki dosyaya gerçekten hakim olmaları. Sarkozy eski bir avukat, Dati ise eski bir yargıç.

HANGİ KAMU HİZMETİ?

Noterde boşanmaya karşı çıkanların en büyük gerekçesi, kamu hizmeti. Ama reformu destekleyenler soruyor; hangi kamu hizmeti? Avukatların müşteriden çok, kendi satın alma güçlerinin düşeceğine hayıflandığı söyleniyor. Anlaşmalı bir boşanma davasının takibi büyük adli yetenekler gerektirmiyor. Birçoğunu avukatların sekreterleri, asistanları takip ediyor. Buna rağmen avukata ödenen ücret 2000-3000 Euro. Eğer avukatlar boşanan çiftleri sağmal inek olarak görmeseydi, belki de bu reforma ihtiyaç olmayacaktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!