Ersan Atakan eatakan@hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2005 00:00
Çok değil birkaç sene öncesine kadar, tatilde bitirdiğimiz filmleri heyecanla fotoğraf laboratuarına götürür, genelde birkaç gün bekledikten sonra acaba nasıl çıkmış heyecanı ile fotoğraflarımıza kavuşurduk. O günleri çabuk unutmuş olacağız ki, artık anında sonucunu görme rahatlığıyla, birbirinden güzel anlarımızı adeta bilgisayar ya da diğer hafıza ortamlarına hapsediyoruz.
Sayısal dünyada, artık çoğu alışkanlığımız eskisi gibi değil. Fotoğraf makineleriyle çektiğimiz enstantanelerin kalitesinin megapiksel sayısına göre belirlenmesi aslında daha çok baskı aşamasında önem taşıyor ama kullanıcılar olarak biz bunun pek farkında değiliz. İşte bu noktada, fotoğraf laboratuarının sunduğu kaliteli sayısal baskı teknolojisi birbirinden değişik avantajlarıyla karşımıza çıkıyor.
Çoğumuz büyük hızla sayısal fotoğraf makinelerine terfi ederken, baskı alma aşamasında aynı hızı göstermiyoruz. Deklanşöre basma sayısındaki artış, baskı almada aynı ivmeye ulaşmıyor. Halbuki daha kaliteli sonuçları masrafsızca diğerlerinden ayıklamak mümkün; ne yazık ki birçok güzel ve değerli anımız değişik hafıza ortamlarında öylesine beklemeye mahkum oluyor.
Bu noktada önemli gelişmelerden biri, fotoğraf laboratuarlarının giderek büyük bir hızla sayısallaşması, teknolojinin yenilik ve avantajlarına kavuşması olarak karşımıza çıkıyor. Sayısal foto laboratuarları, değerli karelerimizi hapsoldukları ortamlardan kurtarıp; daha kaliteli, hızlı ve ekonomik sonuçlara ulaşmamız için pek çok avantaj sunuyor.
Siz de bilgisayarınızdaki sayısal fotoğraflarınızı CD veya bellek kartına yükleyip bu stüdyolara götürerek çıktılarınızı anında alabilirsiniz. Sayısal kamera ve cep telefonlarınızdaki fotoğrafları da bu stüdyolarda kağıda bastırabilirsiniz.
Sayısallar için farklı baskı yöntemleriKonica Minolta’nın Türkiye temsilcisi Eftaş A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Erol Uziyel, sayısal fotoğraf baskısı için kullanılan cihazları, özet olarak dört ayrı kategoride ele aldı:
Laboratuarda baskı: Stüdyolarda kullanılan sayısal baskı cihazlarında gerçek fotoğraf kağıdına, fotoğraf kimyasalları kullanılarak çıktı alınıyor. Minilab adı verilen cihazlar kullanılarak, 30x45 ebatlarına kadar süratli biçimde, kaliteli fotoğraflar üretmek mümkün.
Ofiste baskı: Genellikle ofislerde kullanılan mürekkep püskürtmeli ve lazer yazıcılar maliyet açısından fotoğraf stüdyolarına oranla 3 ila 4 kat daha pahalı sonuçlar elde ediyor. 10 adetin üzerindeki çıktılarda ise baskı süresi uzuyor ve fotoğraf kalitesi düşüyor. Lazer yazıcılarla ise fotoğraf kağıdı gramajında baskı yapılamadığı gibi, kalite ve maliyet açısından mürekkep püskürtmeli yazıcılardan çok farklı değil.
Evde baskı: Ev fotoğraf yazıcılarında genelde kullanılan yöntem termal kağıda baskı alan termal yazıcılardır. Maliyet açısından fotoğraf laboratuarı sonuçları ile karşılaştırıldığında maliyet 3 kat yüksektir. Baskı kalitesi ise daha düşük, dayanıklılık açısından hemen hemen aynıdır.
Kioskla baskı: Gelecekte daha da yaygınlaşması beklenen fotoğraf baskı cihazlarından biri olan kiosklar termal teknolojisine sahip. Kullanıcıların kendi başlarına baskı alabilecekleri bu cihazlar, anında baskı alınabilmesi gibi avantajlar sunsa da, fiyat olarak yüksek, kalite açısından da daha düşük sonuçlar vermekte. Dayanabilirlikleri ise laboratuar çıktıları ile benzerlik gösteriyor.