Güncelleme Tarihi:
Düzce’de Çarşamba günü yaşanan sel felaketinden en fazla etkilenen yerleşim yeri Akçakoca ilçesine bağlı Esmahanım köyü oldu. Selde 4’ü çocuk, 2’si kadın, 1’i erkek olmak üzere toplam 7 kişi kayboldu. Cuma günü Fatma Töngel'in (42), pazar günü eşi Cengiz Töngel'in (53), dün de 7 yaşındaki Sanem Kaplan'ın cesetleri bulundu.
Dün gece ara verilen, kayıp 4 kişiyi arama çalışmaları, bugün sabahın ilk ışıklarıyla birlikte yeniden başladı. Jandarma Arama Kurtarma, AFAD, UMKE, AKUT, İHH, AKUT, itfaiye ve DAKE'den oluşan 213 kişilik ekip tarafından, 45 araç, 8 bot, 13 köpek ve 3 helikopterle hem karada, hem de denizde yürütülen çalışmalar sonuç verdi.
Sabah saatlerinde Uğurlu köyünde köprü altında bir kadın ile çocuk cesedi bulundu. Cesetlerin bulunduğu bölgeye ekipler sevk edildi. Esmahanım köyündeki evlerinden yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta bulunan kadın ve çocuğun cenazelerinin birbirlerine 15-20 metre mesafede olduğu öğrenildi. Ekipler, kısmen balçık ve ağaç kütükleri arasında olan cenazeleri bulunduğu yerden çıkardı.
KİMLİKLERİ BELLİ OLDU
Daha sonra yakınları tarafından teşhis edilen cenazelerin, anne Nilgün (39) ile 9 yaşındaki kızı Funda Kaplan'a ait olduğu belirtildi.
Cumhuriyet savcısının olay yerindeki incelemesinin ardından anne ve kızının cenazesi Akçakoca Devlet Hastanesi morguna gönderilecek. Cenazelerin, bugün defnedilmesi bekleniyor.
Ekiplerin, kayıp 2 çocuğu bulmak için bölgedeki arama çalışması sürüyor.
Esmahanım ve Uğurlu köyleri arasındaki bölge ile Kıran Deresi ve Melen Çayı'nın birleşim noktasında yoğunlaştırılan arama çalışmalarında iz-takip köpekleri de kullanılıyor. Su altı ekipleri ise suyun altındaki her noktaya bakarak, kayıplara dair iz arıyor.
375 bina hasar gördü 100 bina yıkıldı
Sel ve heyelan felaketinin bölgeye verdiği hasar ise Düzce Valiliği’nden yapılan açıklama ile ortaya çıktı. Açıklamada meydana gelen sel ve heyelanlarda 75’i ağır, 375 binanın hasar gördüğü, yıkılan bina sayısının ise 100 olduğu belirtildi. Selden zarar gören köylerde toplam 402 alanda zarar tespit edildiği, gelen ihbar ve taleplere göre çalışmaların sürdüğü açıklandı.
Yaşanan sel felaketinde Akçakoca ve Cumayeri ilçelerinde bin 687 çiftçi hasar gördüğü tespit edildi. Selde ayrıca 5 bin 562 dekar fındıklık, 621 dekar mısır tarlası, 200’ü boş 643 arı kovanı, 25 balıkçı teknesi, 43 balık ağı, 14 ahır, 2 kümes, 2 alabalık tesisi ve 2 traktörün de hasar gördüğü belirlendi. Sel sularına kapılan 160 bin 500 etlik tavuk, 177 küçükbaş ve 72 büyükbaş hayvan ise telef oldu.
Sel bölgelerinde ilaçlama yapılıyor
Sel sonrası hasar gören köylerde ise sağlık hizmetlerinin sürdüğü belirtildi. Çalışmalar kapsamında sağlık hizmetlerinin kesintisiz devam etmesi için kurum binalarının hasar gördüğü köylere mobil sağlık istasyonları kurularak sağlık taramaları devam ettiriliyor. Çalışmalarda 22 köyde ve 3 plajda ilaçlama yapılarak Esmahanım, Uğurlu, Dilaver ve Harmankaya köylerinde yapılan ilaçlama sonrasında kontrol amacıyla bölgeden su numuneleri alındı.
Enerji nakil hatları onarılıyor
Sel nedeniyle enerji nakil hatlarında yaşanan sorunların çözülmesi adına ise 23 araç ve 56 personel ile onarım çalışmaları sürüyor. Geçici olarak enerjinin sağlanması adına ise Akçakoca Kurukavak, Esmahanım, Dilaver, Küpler ve Davutağa bölgelerinde 5 adet jeneratör kuruldu. Köylerde enerjinin verilmesi yönündeki çalışmaların ise devam ettiği bildirildi.
Türk Kızılay’ı selzedelere gıda ve yaşam malzemesi yardımları yapıyor
Selden hemen sonra bölgeye ulaşan yardım kuruluşları ile de selzedelere yemek ve yaşam malzemelerinin dağıtılmasına ise devam ediliyor. Çalışmalar kapsamında Türk Kızılay’ı tarafından bölgede 7 bin 650 kap sıcak yemek, 6 bin 120 ekmek, 3 bin 96 ikramlık, 6 bin gıda malzemesi, çok sayıda hijyen seti ve giyim malzemesi dağıtımı yapıldı. Yardımlar kapsamında bölgeye bidonlar ile içme suyu verilmeye devam ediliyor. Çalışmalar kapsamında hasar gören alandaki 722 kişiye ise psikolojik destek sağlanıyor.
Çalışmalar özverili bir şekilde devam ediyor
Açıklamada son olarak sel sonrası bölgede yaşanan iletişim sorunlarının çözümü için mobil baz istasyonları alana gönderildiği, yerel koordinasyon amacıyla da AFAD Mobil Koordinasyon aracı Akçakoca Merkez’de görevlendirildiği, felaketinin yaşandığı günden itibaren Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı başkanlığında oluşturulan İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi koordinesinde çalışmaların özverili bir şekilde devam ettiği ifade edildi.