Folik asit düzeyine dikkat

Güncelleme Tarihi:

Folik asit düzeyine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hamilelikte folik asit dengesine özen gösteren annelerin bebeklerinde doğumsal sinir sistemi sakatlıkları yüzde 50 daha az görülüyor.

Omuriliğin oluşmaması nedeniyle sinir sisteminde meydana gelen sakatlıklar başta olmak üzere, doğumsal anomaliler üzerine çalışmalar yapan Macar Prof. Dr. Andrew Czeizel, folik asit katkılı multivitaminlerin bu tehlikeyi önemli ölçüde azalttığını söyledi. Dr. Czeizel, folik asit katkılı multivitamin kullanan anne adayları ile kullanmayan anne adayları arasında yapılan karşılaştırmalı araştırmalarda nöral tüp defektlerinde yüzde 93, diğer doğumsal sakatlıklarda ise yüzde 50'nin üzerinde iyileşme görüldüğünü anlattı.

Erken tedbir alın

Perinatoloji Derneği tarafından düzenlenen ‘Maternal Fetal Tıp ve Perinatoloji Kongresi’nde konferans veren Prof. Dr. Czeizel, önemli olanın anomalileri anne karnında teşhis etmek değil, oluşmalarını önlemek olduğunu belirterek, şunları söyledi:

‘‘Macaristan'da hamileliğin 16'ncı haftasında yapılması zorunlu bir dizi test vardır. Bunlarla, bebeğin sağlıklı olup olmadığını anlayabiliriz. Ancak bebek sorunlu ise, anne bebeğin yaşaması ile ölümü arasında bir karar vermek zorunda kalır. Çoğunlukla da bebeğin alınmasını ister. Ben bunu sakat doğan bebekleri dağın tepesine bırakmaktan pek farklı görmüyorum. Tıp adamı olarak bize düşen, anomalileri önleyip, sağlıklı bebekler doğmasını sağlamaktır.’’

60 bin bebek tehlikede

Türkiye'de her yıl 1.5 milyon bebek doğduğunu ve istatistiklere göre 60 bin bebekte anomali beklendiğini anlatan Prof. Dr. Czeizel, folik asit katkılı multivitaminlerle bu bebeklerin yarısının sağlıklı doğabileceklerine dikkat çekti.

Prof. Dr. Czeizel, folik asitin yiyeceklerle alınmasının olanaksız olduğunu da vurguladı. Yeşil sebzelerde ‘folat’ denilen maddenin bulunduğunu ancak bebek anomalilerinde bu maddenin istenen sonucu vermediğini belirten Prof. Dr. Czeizel, ‘‘Asıl istediğimiz sonucu veren madde multivitaminlere enjekte edilen senetik folik asittir. Vücudun bunu almasının tek yolu, haplardır’’ dedi.

Merkezi Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki Kalıtsal Hastalıkların Toplumsal Kontrolü Vakfı'nda görev yapan Prof. Dr. Czeizel, hamilelik döneminde folik asit ihtiyacının yüzde 120, demir ve D vitamini ihtiyacının yüzde 100 arttığını belirterek, emziren kadınların da folik asit ve vitamin takviyesine ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!