Güncelleme Tarihi:
Badem'i Jandarma böyle korudu
Badem'in, yaz sezonu sonunda Gökova Körfezi'nde doğal hayata bırakılacağını belirten Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) Akdeniz Foku Araştırma Grubu (AFAG) Üyesi Cem Orkun Kıraç, “Herkesin içi rahat olsun, Badem hayatından çok memnun” dedi.
Dünyada nesli hızla tükenen ve sayıları 600'ü bulan foklardan, Ege'nin maskotu olan Badem, geçen hafta Marmaris'in yerleşim alanlarına uzak bir koyunda, özel hazırlanan 2 bin 500 metrerakelik havuza alındı. Fokun sevgi gösterileriyle taciz ve rahatsız edilmesini önlemek amacıyla SAD - AFAG yönetimi, Çevre ve Orman Bakanlığı, Özel Çevre Koruma Kurumu ve Muğla Valiliği'nin işbirliğiyle alınan önlem sonuç verdi. Özel dinlenme, uyuma, güneşlenme alanlarının bulunduğu havuzuna kısa sürede alışan, havuzda avlanıp balıklarla kovalamaca oynayan Badem'in neşesi dikkat çekti. Balıkları yakalayan, bir süre ağzında tuttuktan sonra serbest bırakıp tekrar peşine düşen Badem'in sürekli hareket halinde olması, mutlu olduğu izlenimi uyandırdı.
SAD-AFAG Üyesi Cem Orkun Kıraç, “Balıkları yakalıyor, dişlerini geçirip bırakıyor. Serbest bıraktığı balığın hareket etmemesine sinirleniyor, burnuyla balığı itip kaçmasını istiyor. Kıpırdamadığını görünce başka balıkların peşine düşüyor. Sabaha kadar hareketli. Öğleden sonra uyanıp havuzda oynuyor, atlayıp zıplıyor, orta havuzda avlanıyor. Yeni yerine çok çabuk alıştı ve burada mutlu” dedi.
Didim'de yaralı bulunup Foça'da tedavi edilen, ardından Gökova Körfezi'nde doğal yaşama bırakılan Badem'in insanlardan uzaklaşamadığını, onların arasında yaşadığını ve bu sırada sıkıntılı durumlar yaşandığını hatırlatan Kıraç, şunları söyledi:
“Örnekleri incelendiğinde genelde deniz memelileri yani yunus ve foklar bizim yaptığımız yerden çok daha küçük alanlarda saklanıyor. Badem'in doğal yaşama alışması, insanlardan uzaklaşması için düzenlenen bu havuz özel olarak yapıldı. Kenarlarda yırtılmayan özel ağlar bulunuyor. Bu ağlar zeminde özel bir platforma tutturuldu. Yani havuzun altı kum ve deniz çayırlarıyla dolu. Sualtı yaşamı devam ettiği için Badem kumu oyuyor, deniz çayırlarına vücudu değdiği zaman da kendisini hapis gibi hissetmiyor. Doğal yaşam temin edildi. En önemlisi de turizm sezonu bittikten sonra doğal ortama dönecek olması.”
Dünyada 550 ile 600 arasında Akdeniz Foku kaldığına dikkat çeken Cem Orkun Kıraç nesli hızla tükenen foklardan 100'ünün Türkiye kıyılarında yaşadığını belirtti. Kıraç, “Yerli ve yabancı turistlerle yöre halkının kesinlikle çok daha anlayışlı olmasını bekliyoruz. Her dokunduklarında yavaş yavaş Badem'i öldürdüklerinin farkında değiller. Bunun sebebi normal yaşantılarına adapte olamamaları. Neslinin azalmasının dünyadaki en önemli bir başka nedeni ise kıyıların hızla betonlaşarak yaşam alanlarının kısıtlanması” diye konuştu.