Florida’da büyük kapışma

Güncelleme Tarihi:

Florida’da büyük kapışma
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2012 00:00

ABD’de Cumhuriyetçiler 2012 başkan adaylığı için dördüncü önseçimi bu akşam gerçekleştiriyor. Mitt Romney anketlerde Newt Gingrich’in az farkla önünde giderken, partinin elitleri, Gingrich’in kaybetmesi için varını yoğunu ortaya koymuş durumda.

Haberin Devamı

GÜNEY Carolina’yı 12 puan farkla kaybederek, Cumhuriyetçilerin başkanlık yarışında tökezleyen Mitt Romney, Florida’da kendine geldi. Pazar günü önce Miami’de, ardından kuzeyde Pompano Beach’te yanında kalabalık bir ABD Kongre heyetinin desteğiyle konuşan eski Massachusetts Valisi, hem Obama’ya hem rakibi Newt Gingrich’e ağır şekilde yüklendi. Anketlerde yüzde 30’a gerileyen Gingrich’in 12 puan önüne geçen Romney’yi pazar günü gittiği iki ayrı yerde takip ettim. Miami’de bir Küba mahallesindeki restoranda yaptığı konuşmada önünde çığlıklar atan kalabalığa bağırıyordu: “Söyleyin, ülkeyi Avrupa sosyalizmine dönüştürmeye çalışan adamdan Beyaz Saray’ı alacak mıyız? Söyleyin, Freddie Mac’ten 1.6 milyon dolar alan adama cevabını verecek miyiz?”

/images/100/0x0/55eae289f018fbb8f89cea8b

Haberin Devamı

Cumhuriyetçi Parti içinde Romney ve Gingrich arasında yaşanan çekişme, bazılarınca aslında partinin 50 yıldır kapatamadığı bir hesap. 1960’larda başkanlığa oynayan Barry Goldwater’a karşı birleşen partinin elitlerinin o günden beri sağa kaymaya çalışan her adayın karşısında birleşme refleksi. Arizona Senatörü John McCain’den New Jersey Valisi Chris Christie’ye partideki tepe isimlerin Romney’ye destek vermeleri, Gingrich’e saldırmaları... Tekrar seçilme kaygısı olan Kongre üyelerinin kasımda Gingrich’in başkan adaylığı altında seçime girmek istememeleri ve mitinglerde Romney’nin arkasında durmaları hep bunun sonucu.
Zengin bağışçısı Las Vegaslı kumarhaneci Sheldon Adelson’dan başka kayda değer desteği bulunmayan Gingrich’in tabanı ise Çay Partisi’ne kaymış durumda.

Oğlunu İspanyolca konuşturdu

2 milyon Cumhuriyetçi’nin oy kullanacağı Florida, Demokratların ve bağımsızların oy atamayacağı ilk ön seçim olacak.

Demografik açıdan, Castro rejiminden kaçan Kübalılar, emekli askerler ve Yahudiler, eyaletin en kalabalık grupları.

Romney İspanyolca bilmiyor. Ancak seçmenin çoğunluğunun anadili İspanyolca olunca, en küçük oğlu Craig’i sahneye çağırıp topluluğa İspanyolca konuşturdu.

Haberin Devamı

Romney’nin işlediği diğer bir konu da aile değerleri oldu. Gingrich’in başından üç evlilik geçtiğinden nereye gitse Romney karısıyla 42 yıldır evli olduğunu anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!